Zamknij

Tanie produkty, które opóźniają starzenie – wystarczy jeść je codziennie. LISTA

14.01.2022
Aktualizacja: 14.01.2022 10:35
8 tanich produktów opóźniających starzenie się skóry
fot. Shutterstock

Nasze nawyki mają ogromny wpływ na to, w jakim tempie się starzejemy. Jeśli chcemy zachować młodość jak najdłużej, warto sięgnąć po kilka tanich i zdrowych produktów. Jakie warzywa i owoce spowalniają proces starzenia?

  1. Mandarynki
  2. Marchewka
  3. Jajka
  4. Ziarna słonecznika
  5. Brukselka
  6. Owoc granatu
  7. Przyprawy (cynamon, chilli)
  8. Czerwone winogrona

Na proces starzenia się organizmu wpływa wiele czynników, takich jak styl życia, uwarunkowania genetyczne, przebyte choroby, zanieczyszczenie środowiska czy stres, którego doświadczamy. Nie możemy zatrzymać zmian, jakie zachodzą w naszym ciele, jednak odpowiednio skomponowana dieta pomaga je spowolnić. Produkty przeciwdziałające starzeniu się są dostępne i tanie, dlatego warto spożywać je regularnie. Oto 8 wartościowych warzyw i owoców, które opóźniają starzenie:

Mandarynki

Po mandarynki warto sięgać nie tylko w święta! Owoce te są bogatym źródłem wielu witamin (m.in. A, E, C i B) i minerałów (żelazo, sód, magnez, potas). Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia odporność i łagodzi przebieg wielu chorób. W mandarynkach znajdziemy również kwas askorbinowy, który jest naturalnym antyoksydantem opóźniającym proces degradacji komórek. Owoce cytrusowe zawierają również nobiletynę, która chroni przed cukrzycą i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Marchewka

Beta-karoten znajdujący się w marchewce regeneruje skórę i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Związek ten chroni także narząd wzroku, który z wiekiem działa coraz gorzej. Marchewkę najlepiej spożywać na surowo.

Jajka

Jajka zawierają żelazo i biotynę (witaminę H). Składniki te dbają o piękną, gładką skórę i lśniące włosy. Poza tym witamina H wspiera proces przemiany glukozy w wątrobie, a prawidłowe działanie tego narządu ma korzystny wpływ na cały organizm. Witamina H odpowiada także za prawidłową pracę układu nerwowego i immunologicznego.

Ziarna słonecznika

Zawierają lignany, czyli jedne z najsilniejszych antyutleniaczy. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu. Lignany wspierają pracę układu hormonalnego. Ziarna słonecznika warto spożywać codziennie jako przekąskę lub dodatek do sałatki.

Brukselka

Brukselka to niedoceniane warzywo, tymczasem odpowiednio przygotowane, może być naprawdę dobre. Związki siarki zawarte w brukselce, czyli sulforafany hamują rozwój komórek nowotworowych. Brukselka działa oczyszczająco na organizm, wzmacnia kości (dzięki witaminie K), wspiera odporność i obniża poziom złego cholesterolu.

Owoc granatu

Granat łagodzi stany zapalne organizmu i reguluje procesy trawienne. Zawiera cenne polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Granat pomaga zwalczać pasożyty i bakterie, a także wspiera produkcję kolagenu w organizmie.

Przyprawy (cynamon, chilli)

Jeśli chcemy zadbać o piękną skórę, warto włączyć do diety odpowiednie przyprawy. Cynamon wykazuje właściwości antybakteryjne, które pomagają zachować zdrową skórę. Ponadto cynamon przyśpiesza przemianę materii, zwalcza wolne rodniki i rozgrzewa organizm. Papryczka chilli zawiera kapsaicynę, czyli związek, który hamuje starzenie się komórek i redukuje ból.

Czerwone winogrona

Składniki zawarte w czerwonych winogronach (m.in.witamina C, B, E i K, karoten, minerały, błonik, kwasy organiczne, garbniki i pektyny) działają korzystnie na układ krążenia. Winogrona mają również działanie moczopędne i oczyszczające. Przywracają organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, łagodzą stres, dotleniają i wzmacniają koncentrację. Regularne spożywanie czerwonych winogron działa regenerująco na organizm.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: dietetycy.org, wapteka.pl, businessinsider.com.pl