Zamknij

Szkodliwe części warzyw i owoców – lepiej ich nie jedz

16.09.2021
Aktualizacja: 14.10.2021 21:38
Szkodliwe części warzyw i owoców – lepiej ich nie jedz
fot. Shutterstock

Regularne spożywanie warzyw i owoców to najlepszy sposób, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Jednak nie wszystkie warzywa i owoce powinniśmy jeść w całości. Niektóre części mogą być szkodliwe dla organizmu.

  1. Pędy ziemniaka
  2. Pestki jabłek
  3. Liście i korzenie czarnego bzu
  4. Kwiaty szparagów
  5. Liście i łodygi pomidora

Mimo że owoce i warzywa są bardzo zdrowe, warto na nie uważać. Brak dostatecznej wiedzy na temat spożywanych produktów może doprowadzić do zatrucia. Na które części warzyw i owoców lepiej uważać?

Pędy ziemniaka

Pędy i łodygi ziemniaków zawierają toksyczny związek (glikozyd) o nazwie solanina. Substancja ta wywołuje biegunkę i mdłości, a w niektórych przypadkach nawet śpiączkę. Dlatego nie powinno się spożywać niedojrzałych lub kiełkujących ziemniaków. Nawet niewielka ilość solaniny w jedzeniu może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne.

Pestki jabłek

Jedząc jabłka, należy uważać na trujące pestki. Są one źródłem amigdaliny, która łącząc się z enzymami trawiennymi, uwalnia niebezpieczny cyjanek. Jeżeli często spożywamy jabłka, najlepiej wycinać z nich całe gniazdo nasienne.

Liście i korzenie czarnego bzu

Korzyści zdrowotne czarnego bzu sprawdzają się zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, kiedy jesteśmy podatni na infekcje. Z czarnego bzu przyrządza się pyszne syropy i nalewki. Jednak o ile same owoce są bardzo zdrowe, liście i korzenie zawierają toksyczne substancje (glikozydy cyjanogenne).

Kwiaty szparagów

Szparagi warto przyrządzać latem, kiedy w sklepach dostępne są młode pędy. Poza sezonem żeńska odmiana rośliny kiełkuje. Z pączków rozwijają się kwiaty i owoce przypominające jagody. Mimo że owoce szparagów wyglądają apetycznie, zawierają sapogeninę – związek chemiczny powodujący rozstrój żołądka.

Liście i łodygi pomidora

Sam pomidor jest bardzo zdrowym warzywem. Stanowi doskonałe źródło potasu i wielu witamin. Należy jednak uważać na łodygi i liście pomidorów, ponieważ zawierają tomatynę, która może powodować zaburzenia układu pokarmowego.
Pamiętajmy, że niektóre warzywa można spożywać tylko po obróbce termicznej. Przyjmowane w surowej postaci mogą wywoływać biegunkę, mdłości, a nawet halucynacje i omdlenia. Warzywa, których nie wolno spożywać na surowo to na przykład: ziemniaki, dynia, szparagi, bakłażan. Nie należy jeść również nadpsutych warzyw. Pleśń wytwarza mykotoksyny, które przedostają się do całego produktu – nie wystarczy odkrojenie spleśniałej części, żeby uniknąć zatrucia.

Źródło: hellozdrowie.pl/parenting.pl/zioloweherbarium.pl