Zamknij

Syrop z agawy - czy naprawdę jest taki zdrowy?

15.04.2021
Aktualizacja: 15.04.2021 15:12
Syrop z agawy - właściwości
fot. Shutterstock

Moda na syrop z agawy nie przemija. Jako produkt naturalny uznawany jest za zdrowszy zamiennik białego cukru i wymieniany obok miodu czy syropu klonowego. Tylko czy naprawdę jest lepszy od cukru? Sprawdźmy to.

  1. Agawa – co to za roślina?
  2. Jak produkowany jest syrop z agawy?
  3. Jaki jest skład tego syropu?
  4. Jakie wady ma syrop z agawy?
  5. Jakie właściwości ma syrop z agawy?
  6. Czy warto używać syropu z agawy?

Syrop z agawy jest delikatnie słodki, bardziej płynny od miodu, można nim słodzić napoje, wypieki czy desery. Jest zaliczany do naturalnych słodzików i uznawany za zdrowy, bo ma niski indeks glikemiczny. Wiele osób dbających o zdrowie ma go w swojej diecie na co dzień, używają go osoby, które chcą się odchudzać, bo ma mniej kalorii niż cukier czy miód. A jak jest naprawdę?

Agawa – co to za roślina?

Agawa jest pustynną rośliną, pochodzącą z południowych stanów USA oraz z Ameryki Łacińskiej. Służy głównie do produkcji tequili i właśnie słodkiego syropu, który wytwarza się przede wszystkim z dwóch jej gatunków: Agave tequilana oraz Agave salmiana. Tradycyjnie uważano, że agawa ma właściwości lecznicze. W czasach gdy syrop z agawy powstawał naturalnymi metodami, zapewne tak właśnie było.

Jak produkowany jest syrop z agawy?

Produkcja syropu z agawy, uważanego za produkt naturalny, który zawiera cenne składniki, obecnie nie ma wiele wspólnego z metodami, jakimi tradycyjnie wytwarzali go Meksykanie. Naturalny syrop z agawy zapewne zawierał przypisywany mu błonnik czy pewne ilości żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Przetwarzanie (m.in. obróbka enzymatyczna, rafinacja, filtracja) podczas produkcji na masową skalę niszczy cenne składniki, jakie posiada po zebraniu agawa. Produktem końcowym jest rafinowany i, niestety, niezdrowy syrop.

Jaki jest skład tego syropu?

Syrop z agawy składa się z dwóch cukrów: fruktozy i glukozy, przy czym przeważa w nim fruktoza - zawiera nawet 90 proc. tego cukru. Syropy różnych producentów mogą się jednak różnić składem i zawierać mniej lub więcej fruktozy - od 56 do 92 proc. Jakie ma to znaczenie? Czym różni się glukoza od fruktozy?

  • Glukoza - znajduje się w wielu zdrowych produktach, takich jak owoce i warzywa, a nasz organizm nawet sam ją produkuje, aby mieć jej zawsze pod dostatkiem. Jest niezbędna do życia – m.in. do pracy mięśni i mózgu. Metabolizuje ją każda komórka ciała.
  • Fruktoza – może ją metabolizować tylko wątroba. Zbyt duże spożycie fruktozy może sprawić, że nie poradzi sobie ona z przetworzeniem tego cukru i będzie nadmiernie obciążona.

Jakie wady ma syrop z agawy?

Choć syrop z agawy ma niską zawartość glukozy, co sprawia, że ma też niski indeks glikemiczny i nie zwiększa poziomu cukru we krwi, to jego szkodliwość wiąże się z dużą zawartością fruktozy, która powoduje nadmierne obciążenie wątroby. Może to przyczyniać się do wystąpienia:

Jakie właściwości ma syrop z agawy?

Nektary z agawy sprzedawane są w różnych odmianach: jasnych, bursztynowych, ciemnych oraz surowych. Jasny nektar ma łagodny, prawie neutralny smak, bursztynowy jest wyraźniejszy i słodkokarmelowy, natomiast ciemny syrop ma najmocniejszy, bardzo słodki smak. 100 g syropu z agawy dostarcza 310 kcal, czyli o ok. 25 proc. mniej niż cukier. Syrop z agawy można wykorzystać do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, do polewania gofrów i naleśników, dodawać do musli, lodów, twarogu i ciast.

Czy warto używać syropu z agawy?

Wygląda na to, że nie. Wysoko przetworzony syrop z agawy nie zawiera żadnych cennych składników – ani błonnika, ani składników mineralnych. Dodatkowo jest w nim bardzo dużo niekorzystnej dla zdrowia fruktozy (do 90 proc.), podczas gdy biały cukier z buraków zawiera jej „zaledwie” ok. 50 proc. - i to też jest dużo! W porównaniu z syropem z agawy zwykły cukier wygląda więc na dość zdrowy.

Źródło: healthline.com/dietetycy.org.pl