Świeże i dojrzałe figi. W czym mogą pomóc, jeśli zostaną dodane do diety?

16.09.2020
Aktualizacja: 16.09.2020 17:23
Figi: jakie mają działanie na zdrowie?
fot. Shutterstock

Figi to wyjątkowy owoc wypełniony setkami małych nasion. Można je potraktować, jako niskokaloryczną przekąskę lub dodatek do posiłku, który zapewni wiele korzyści. Poznaj wartości odżywcze fig, zalety i wady, a także sposoby dodawania ich do diety.

  • Świeże figi są niskokaloryczne i zawierają różnorodne witaminy i minerały. Należy uważa na suszone figi –  są bogate w cukier i kalorie.
  • Figi to owoce o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu.
  • Figi poprawiają trawienie i zmniejszają zaparcia, pomagać w kontrolowaniu poziomu tłuszczu i cukru we krwi, mają działanie przeciwnowotworowe.

Miąższ owocu jest różowy i ma łagodny, słodki smak.  Figi - i ich liście - są pełne składników odżywczych. Poprawiają trawienie, zmniejszają ryzyko chorób serca i pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Nie wszyscy wiedzą, że ich fioletowa lub zielona skórka jest jadalna.

Wartości odżywcze figi 

Świeże figi są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie mają stosunkowo niską zawartość kalorii.

Jedna mała (40-gramowa) świeża figa zawiera:

  • Kalorie: 30
  • Białko: 0 gramów
  • Tłuszcz: 0 gramów
  • Węglowodany: 8 gramów
  • Błonnik: 1 gram

Figi są szczególnie bogate w miedź i witaminę B6. Miedź jest ważnym minerałem, który bierze udział w kilku procesach zachodzących w organizmie, w tym w metabolizmie i produkcji energii, a także w tworzeniu się komórek krwi, tkanki łącznej i neuroprzekaźników.

Witamina B6 pomaga organizmowi w rozkładaniu białka w diecie i tworzeniu nowych białek. Odgrywa również ważną rolę w zdrowiu mózgu.

Figi, dzięki zawartym w nich substancjom aktywnym, mają prozdrowotne działanie, m.in. wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego, serca, pomagają też kontrolować poziom cukru we krwi.

Figi pomagają w procesie trawienia

Figi są od dawna używane jako środek domowy lub alternatywne leczenie problemów trawiennych, takich jak zaparcia. Zawierają błonnik, który pomaga w pracy układu trawiennego. Działa też jak prebiotyk lub źródło pożywienia dla zdrowych bakterii żyjących w jelitach.

W badaniach na zwierzętach ekstrakt lub pasta z owoców figi pomogły przyspieszyć przepływ pokarmu przez przewód pokarmowy, zmniejszając zaparcia i łagodząc objawy zaburzeń trawiennych, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Figi pomagają również w przypadku zespołu jelita drażliwego. Potwierdziło to badanie przeprowadzone na 150 pacjentach z zespołem jelita drażliwego z zaparciami. Okazało się, że osoby, które spożywały około 4 suszonych fig (45 gramów) dwa razy dziennie, doświadczyły znacznego zmniejszenia objawów - w tym bólu, wzdęć i zaparć - w porównaniu z grupą kontrolną.

Co więcej, podobne badanie przeprowadzone na 80 osobach wykazało, że codzienne uzupełnianie około 300 gramów pasty owocowej figi przez 8 tygodni znacznie zmniejszyło zaparcia w porównaniu z grupą kontrolną.

Figi pomagają w unormowaniu poziomu cukru we krwi

Badanie z 1998 roku przeprowadzone na 10 osobach z cukrzycą typu 1 pokazało, że picie herbaty z liści figowych do śniadania mogło zmniejszyć ich zapotrzebowanie na insulinę. W miesiącu, w którym otrzymywali herbatę z liści figowych, dawki insuliny spadły o około 12%.

Nowsze badanie wykazało, że napoje zawierające duże dawki ekstraktu z owoców figi miały niższy indeks glikemiczny (IG) niż napoje bez ekstraktu z owoców figi, co oznacza, że napoje te miałyby korzystniejszy wpływ na poziom cukru we krwi.

Jednak owoce figi - zwłaszcza suszone figi - są bogate w cukier i mogą w krótkim okresie zwiększyć poziom cukru. Jeśli masz problemy z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi, powinieneś ograniczyć spożycie suszonych fig.

Figi wykazują właściwości przeciwnowotworowe

Liście fig i naturalny lateks z roślin figowych wykazują działanie przeciwnowotworowe, szczególnie przeciwko rakowi okrężnicy, rakowi piersi, rakowi szyjki macicy i komórkom raka wątroby.

Nie oznacza to jednak, że jedzenie fig lub picie herbaty z liści figowych będzie miało takie same skutki. Badania w probówkach stanowią obiecujący punkt wyjścia, ale potrzebne są badania, aby określić, jak spożywanie tych owoców wpływa na wzrost raka.

Figi poprawiają wygląd skóry

Figi mogą mieć korzystny wpływ na skórę, szczególnie u osób z alergicznym zapaleniem skóry lub suchą, swędzącą skórą spowodowaną alergią. W jednym badaniu z udziałem 45 dzieci z zapaleniem skóry stwierdzono, że krem z ekstraktu z suszonych owoców figi stosowany dwa razy dziennie przez 2 tygodnie był skuteczniejszy w leczeniu objawów zapalenia skóry niż krem z hydrokortyzonem w typowej  kuracji.

Figi: jakie mają działania niekorzystne?

Figi mimo wielu korzyści zdrowotnych, mają też pewne wady. Jedzone w nadmiarze mogą powodować biegunkę lub inne problemy trawienne. Figi są również dość bogate w witaminę K, która może zakłócać działanie leków rozrzedzających krew i powodować ich mniejszą skuteczność.

Figi nie powinny spożywać osoby, które stosują leki rozrzedzające krew. Owoce jest są bogatym źródłem witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi i tym samym zapobiega wielu niebezpiecznym dla zdrowia powikłaniom.

Niektórzy mogą być uczuleni na figi. Jeśli masz alergię na pyłki brzozy, możesz być bardziej narażona na alergię na figi. Drzewa figowe zawierają również naturalny lateks, na który niektórzy ludzie mogą być uczuleni.

Źródło: healthline.com