Superfoods – jedzenie, które uchroni przed chorobami i wydłuża życie

Aleksandra Supryn
31.08.2015 16:01
Superfoods – jedzenie, które uchroni przed chorobami i wydłuża życie
fot. Superfoods: jakie jedzenie chroni przed chorobami i wydłuża życie?

Ostatnio w środowisku dietetyków głośno zrobiło się o tzw. superfoods. Co to takiego i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

Do superfoods zaliczamy produkty, które od lat goszczą na naszych listach zakupów, jak również te, które dopiero ostatnio odkryliśmy na nowo. Niektóre z nich robią ostatnio prawdziwą furorę w świecie zdrowego żywienia.

Czym są superfoods?

Superfoods to produkty żywnościowe, które zawierają bardzo dużo cennych dla ludzkiego organizmu składników: minerałów, witamin… Nie ma jednej, stałej listy produktów – wybór jest dość subiektywny. Grupa superfoods jest ogromna i nadal się powiększa. Naukowcy nieustannie badają kolejne produkty, aby ustalić, jakie korzyści przynosi ich jedzenie.

Superfoods – co to takiego?

Aby produkt zasługiwał na miano superjedzenia, musi spełniać dwa podstawowe warunki. Po pierwsze musi być bogaty w dobroczynne dla nas składniki, a po drugie – musi być nieprzetworzony. Produkty z grupy superfoods muszą być niemodyfikowane i naturalnie wyhodowane.

Jakie korzyści płyną z jedzenia superfoods?

Najważniejszym plusem jest to, że poprawiamy stan swojego zdrowia. Naukowcy twierdzą, że utrzymując zdrową dietę składającą się z mieszanki produktów superfoods, jesteśmy w stanie uniknąć wielu chorób i żyć dłużej. Jedząc je można uniknąć lub zatrzymać postępowanie cukrzycy, chorób serca czy nawet nowotworu.

Jakie produkty zaliczamy do superfoods?

Oto kilka przykładowych superfoods, ich właściwości i działanie.

Tłuste ryby morskie, np. łosoś – są bogate w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować sam. Kwasy te łagodzą stany zapalne, poprawiają krążenie, zwiększają stężenie dobrego cholesterolu i mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Zawierają również selen oraz witaminy z grupy B.

Jagody i borówki – wszystkie rodzaje tych owoców mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Borówki zapobiegają rozwojowi nowotworów oraz chorób starczych – Alzheimera czy demencji. Można sięgnąć również po jagody goji – poprawiają odporność i aktywność mózgu, zapobiegają nowotworom i chorobom serca. Jeśli nie mamy dostępu do tych egzotycznych jagód, zawsze możemy sięgnąć również po nasze rodzime.

Brązowy ryż – jest bogaty w błonnik, mangan, magnez i selen. Obniża cholesterol i pomaga zredukować wagę. Pomaga również zmniejszyć ryzyko cukrzycy, chorób serca oraz raka.

Jarmuż – to bomba mineralno-witaminowa, która zawiera witaminę C, błonnik, magnez, cynk, żelazo, wapń i luteinę. Naukowcy zauważyli, że jedzenie jarmużu zapobiega wielu rodzajom nowotworów, m.in. raka piersi oraz jajników.

Produkty owsiane – są bogate w błonnik, magnez i potas, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i obniżają poziom cukru we krwi.

Awokado – zawiera kwas oleinowy, luteinę, foliany, witaminę E i tłuszcze nienasycone. Świetnie zapobiega chorobom serca, oczu, mózgu oraz nowotworom.