Zamknij

Superfoods 2022. Trzy superowoce pożądane przez Polaków

07.04.2022
Aktualizacja: 07.04.2022 12:40

Już nie jarmuż i awokado — te superfoods nie są już w modzie. Z najnowszych badań wynika, że Polacy chcieliby spróbować minikiwi, jagody kamczackiej i rokitnika. Produkty te określane są mianem superowoców ze względu na swoje właściwości. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić te owoce do swojego menu.

Polskie superfoods
fot. Shutterstock
  1. Właściwości jagody kamczackiej
  2. Właściwości minikiwi 
  3. Właściwości rokitnika

Firma Kantar zapytała Polaków o to, które mniej znane owoce i warzywa, uprawiane w naszym kraju, chcieliby spróbować? Gatunkiem najchętniej wskazywanym jest jagoda kamczacka. Chęć spróbowania "kamczatki" zadeklarowało 21% dorosłych Polaków, czyli 6.784.358 osób. Wśród trzech najbardziej oczekiwanych owoców jagodowych znalazły się jeszcze minikiwi (14%) i rokitnik (11%).

Właściwości jagody kamczackiej

Świeże i mrożone owoce jagody kamczackiej doskonale sprawdzają się w wypiekach i różnego rodzaju przetworach: dżemach, galaretkach, winach, nalewkach czy sokach. Atutem "kamczatki" jest jej wyjątkowy, oryginalny smak — wyrazisty i pełny aromatu. 

W Polsce to nowy, wciąż mało znany owoc, który pojawia się wczesną wiosną, tuż po zimie. 

Jagoda kamczacka zawiera duże ilości witaminy A, która zapobiega rozwojowi zaćmy i plamki żółtej. Jest też źródłem antocyjanów, które poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki i przeciwdziałają stanom zapalnym. Owoce te poprawiają ostrość wzroku i zdolność widzenia po zmroku. 

Właściwości minikiwi 

Wśród polskich superowoców uwagę zwraca minikiwi. To mały kuzyn kiwi, bardzo podobny owoc, ale różniący się też dość zasadniczo. Minikiwi można jeść w całości ze skórką, nie trzeba go obierać. Owoc jest mały, czyli łatwy w spożyciu, jak wiele znanych owoców jagodowych. Największą zaletą tego owocu jest jego skład i właściwości prozdrowotne.

Minikiwi jest źródłem ponad 20 składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy B8 (myo-inositol), kwasu foliowego, potasu, wapnia, żelaza, cynku, karotenoidów, polifenoli (przeciwutleniaczy), które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i powstawania nowotworów. Owoce te zawierają również dużą ilość błonnika pokarmowego i enzymu proteolitycznego – aktinidinu. 

Właściwości rokitnika

Rokitnik to roślina lecznicza znana od starożytności. Chińskie przysłowie mówi: "jedz rokitnik, a krew twoja będzie uzdrowiona". Sok z owoców rokitnika wspomaga dziś chemioterapie, a wyekstrahowany z nasion i miąższu olej rokitnika jest składnikiem suplementów i produktów funkcjonalnych. Olej rokitnika jest coraz popularniejszym składnikiem kosmetyków: szamponów, balsamów, kremów i pomadek. Polscy plantatorzy i naukowcy od 30 lat obserwują jego renesans.

- Obecna w rokitniku dysmutoza ponadtlenkowa to najsilniejszy antyoksydant, główna broń komórek przed wolnymi rodnikami. To najsilniejsza antynowotworowa tarcza. Rokitnik ma np. dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje ją w przetworach. Stąd piękny złoty kolor rokitnikowych soków i dżemów – powiedział prof. Stanisław Pluta z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

*Badanie zrealizowała firma Kantar w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Sondaż zrealizowano 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Projekt sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło: PAP MediaRoom