Stewia odwraca skutki stłuszczenia wątroby

21.05.2020 12:19
Stewia odwraca skutki stłuszczenia wątroby
fot. Shutterstock

Stewia odwraca skutki stłuszczenia wątroby u myszy - donoszą naukowcy. Ruszają badania kliniczne nad możliwością wykorzystania stewii do regeneracji wątroby u ludzi.

Stewia, popularny słodzik stosowany jako zamiennik cukru, nie tylko chroni wątrobę przed rozwojem stłuszczenia wątroby, ale też odwraca jego skutki! To ważne odkrycie, ponieważ naukowcy szacują, że stłuszczenie wątroby wkrótce stanie się główną przyczyną transplantacji tego organu.

Stłuszczenie wątroby - przyczyny

Stłuszczenie wątroby to stan, w którym wątroba gromadzi tłuszcz, zamiast wykorzystać go w procesie przemiany materii. Stłuszczenie wątroby rozpoznawane jest wtedy, gdy wątroba składa się w ponad 5 proc. z tłuszczu.

Stłuszczenie wątroby często występuje u osób nadużywających alkoholu, ale może też przybierać postać niealkoholowego stłuszczenia wątroby, u chorych na cukrzycę, WZW typu C, u osób z nadwagą.

Stłuszczenie wątroby może prowadzić do marskości wątroby i raka wątroby. Schorzenie zaliczane jest do chorób cywilizacyjnych. Wciąż nie ma na nie skutecznego lekarstwa.

Naukowcy ze szpitala dziecięcego w Los Angeles właśnie dokonali niezwykłego odkrycia: u myszy laboratoryjnych skutki stłuszczenia wątroby odwraca ekstrakt ze stewii.

Stłuszczenie wątroby a stewia

Badacze ze szpitala dziecięcego w Los Angeles postanowili sprawdzić, czy zastąpienie cukru jednym z popularnych słodzików może przyczynić się do poprawy funkcjonowania wątroby u myszy. Pod lupę wzięli dwa słodziki: sztuczny słodzik sukralozę i stewię - nieskaloryczny naturalny słodzik 200 razy słodszy od cukru.

- Byliśmy zainteresowani tymi dwoma związkami, ponieważ są to najnowsze słodziki i najmniej przebadane pod kątem wpływu na otyłość i schorzenia wątroby - powiedział dr Rohit Kohli, starszy autor badania, szef szpitalnego oddziału gastroenterologii, hepatologii i żywienia.

Choć sukraloza wykazała pewne korzystne działanie na trzustkę, to przynosiła żadnych korzyści dla wątroby. Natomiast stewia obniżyła poziom glukozy i poprawiła wrażliwość na insulinę u myszy, co wskazuje, że związek ten pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Co więcej, poprawiła też kilka markerów związanych ze stłuszczeniem wątroby, w tym ogólny poziom tłuszczu i bliznowacenie w wątrobie. Istotne jest również to, że efekty nie były zależne od zmian masy ciała. Wyniki opublikowano w czasopiśmie Scientific Reports.

Zespół ze szpitala dziecięcego w Los Angeles zamierza teraz rozpocząć badania kliniczne nad możliwością wykorzystania stewii do leczenia stłuszczeniowej choroby wątroby u młodzieży, ponieważ problem w dużym stopniu dotyczy dzieci.

Źródło: medicalnewstoday.com