Spożywanie nawet 25 filiżanek kawy dziennie nie ma wpływu na serce

03.06.2019 12:17
Wpływ kawy na zdrowie
fot. Shutterstock

Często zastanawiamy się, czy trzecia, czwarta kawa nas nie wykończy. W domyśle, czy nie przyczyni się do nadciśnienia i nie wywoła zawału serca. Tymczasem badanie przeprowadzone na zlecenie British Heart Foundation wykazało, że na pracę serca nie ma wpływu nawet... 25. filiżanka kawy!

Z badań opublikowanych w 2001 roku przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne wynikało, że kawa może usztywniać tętnice, co prowadzi do nadciśnienia skurczowego i przekłada się na zwiększenie ryzyka zawału serca i udaru. Ustalenia te właśnie podważyli eksperci z British Heart Foundation.

Ile filiżanek kawy można wypić?

Naukowcy z Queen Mary University w Londynie, na zlecenie British Heart Foundation, przeanalizowali stan zdrowia i nawyki żywieniowe ponad 8 tys. Brytyjczyków pod kątem wpływu kawy na kondycję serca. W pierwszej grupie uczestnicy spożywali do jednej filiżanki kawy dziennie, w drugiej - 1-3 filiżanki, w trzeciej - powyżej 3 filiżanki dziennie. Wnioski są zaskakujące.

Spożywanie nawet 25 filiżanek dziennie nie wpływa na pracę serca, a zatem nie podwyższa ryzyka zawału i udaru. Uczestnicy badania zostali poddani obrazowaniu metodą rezonansu magnetycznego serca i badaniu tętna w podczerwieni. Wyniki uwzględniały takie czynniki jak wiek, waga i palenie tytoniu. „Badanie wyklucza wpływ na tętnice jako jeden z potencjalnie szkodliwych skutków kawy” - zawyrokował prof. Metin Avkiran z British Heart Foundation.

- W naszym badaniu wzięły udział osoby, które piją do 25 filiżanek dziennie, chociaż średnie spożycie w grupie z najwyższą konsumpcją wynosiło pięć filiżanek. Chcielibyśmy bliżej przyjrzeć się tej grupie, aby ostatecznie ustalić bezpieczne limity - dodał dr Kenneth Fung z Queen Mary University w Londynie.

Wpływ kawy na zdrowie

Eksperci coraz śmielej przekonują, że kawa nie tylko nie ma negatywnego wpływu na zdrowie człowieka, ale wręcz przyczynia się do profilaktyki chorób. Udowodniono już, że zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, a spożywanie co najmniej czterech filiżanek dziennie przez chorych z rakiem jelita grubego leczonych chemioterapią zmniejsza ryzyko zgonu. Badania prowadzone są w kierunku prewencji miażdżycy, udaru, zawału serca oraz innych nowotworów złośliwych.

Na konferencji zorganizowanej przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie w 2018 roku, pod znamiennym tytułem "Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób" przekonywano, że kawa zawiera ponad 1000 substancji bioaktywnych, a spożywanie do pięciu filiżanek dziennie ma korzystny wpływ na zdrowie.

Źródło: telegraph.co.uk, naukawpolsce.pap.pl