Spirulina nazywana jest „zielonym mięsem”. Jakie ma właściwości?

28.04.2020
Aktualizacja: 29.04.2020 12:21
Spirulina
fot. Shutterstock

Spirulina, dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych i białka, zyskała miano „zielonego mięsa”. To jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów. Stosowana jest w diecie przez sportowców, osoby dbające o sylwetkę i zmagające się z anemią. Jakie działanie ma spirulina i dlaczego powinna znaleźć się w naszej diecie?

Spirulina to niebieskozielona mikroalga z gatunku sinic. Nie jest spożywana jako samodzielny produkt, najczęściej dostępna jest w formie tabletek lub proszku, który dodaje się np. do koktajli owocowych lub warzywnych. Spirulina stanowi również składnik suplementów upiększających oraz kosmetyków. Można z niej też samodzielnie przygotować odżywczą maseczkę do twarzy, ciała czy włosów. 

Spirulina należy do grupy tzw. „superżywności”, czyli "superfoods". Są to produkty nieprzetworzone, naturalne, występujące w przyrodzie (w tym przypadku importowane są z Meksyku i Afryki) i zawierające bardzo wiele cennych dla organizmu składników – minerałów i witamin. Właśnie dlatego odgrywają tak ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Spirulina stanowi też źródło chlorofilu powszechnie znanego jako eliksir młodości. Nic dziwnego, że w ostatnim czasie stała się tak popularnym produktem.  

Spirulina: co zawiera?

  • Białko stanowi ok. 60-70 proc. składu tego produktu. Szacuje się, że spirulina zawiera nawet cztery razy więcej białka niż mięso o tej samej wadze. Warto podkreślić, że jest to białko pełnowartościowe z kompleksem 18 aminokwasów, których potrzebuje ludzki organizm, a nie potrafi ich sam wytworzyć. Właśnie dlatego jest tak cennym dodatkiem do diety wśród sportowców, jak również wegetarian i wegan.
  • Beta-karoten. Według badań spirulina zawiera 39 razy więcej beta-karotenu niż marchew.
  • Witaminy z grupy B, w tym m.in. B1, B2 (w ilościach do 20 razy większych niż w innych pokarmach), B6, B9 (czyli kwas foliowy) oraz B12.
  • Składniki mineralne, tj. żelazo, potas, wapń, selen, mangan, chrom.
  • Witaminy A, C, E. Chronią błony komórkowe przed wpływem wolnych rodników, które w nadmiernych ilościach przyspieszają proces starzenia się.
  • Kwas gamma-linolenowy (GLA)
  • Bioflawonoidy, czyli naturalne składniki wspomagające układ odpornościowy.
  • Fitocyjanina. To niebieskozielony pigment, który nadaje koloru, np. koktajlom.

Spirulina: 10 dobroczynnych właściwości dla organizmu

Spirulina, będąca bogatym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych, ma wiele właściwości prozdrowotnych oraz leczniczych.

  1. Spirulina zwiększa odporność, wspomagając układ immunologiczny. Ma też właściwości przeciwzapalne.
  2. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  3. Chroni przed rozwojem chorób układu krążenia (miażdżycy, nadciśnienia).
  4. Zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek, dzięki czemu pomaga w leczeniu anemii.
  5. Pozytywnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie oraz opóźnia procesy starzenia.
  6. Jako silny antyoksydant działa przeciwnowotworowo.
  7. Sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej jelit oraz hamuje wzrost grzybów, bakterii i drożdży.
  8. Wspomaga leczenie chorób wątroby będących skutkiem złej diety i spożywania alkoholu.
  9. Normalizuje przemianę jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
  10. Spirulina pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także pozbyć się brzydkiego zapachu z ust.

Jak spożywać spirulinę? Przepisy na koktajle

Spirulina ma intensywny, niebieskozielony kolor. Właśnie dlatego, jeśli dodamy ją w sproszkowanej formie do jakiejś potrawy, nasze danie będzie miało charakterystyczną barwę. Spirulinę można stosować jako dodatek do ciasta naleśnikowego, owsianki, smoothie oraz koktajli. Podajemy przepisy na koktajle ze spiruliną.

Proteinowa bomba:

• 2 garści jarmużu • dojrzały banan •  jabłko • łyżeczka sproszkowanej spiruliny • ½ łyżeczki cynamonu •  szklanka wody naturalnej lub kokosowej

Umyj liście jarmużu, obierz owoce i zmiksuj wszystkie składniki. Zamiast świeżych liści można użyć też mrożonych brykietów, które coraz częściej spotyka się w sklepach.

Zielony koktajl z truskawkami:

•  10-12 truskawek • garść świeżych liści szpinaku • 2 łyżeczki sproszkowanych jagód acai • 1 łyżeczka sproszkowanej spiruliny • 1 łyżeczka sproszkowanej chrolleli • 1 łyżka oleju kokosowego •  szklanka wody naturalnej lub kokosowej

Z truskawek usunąć szypułki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, by otrzymać kremową konsystencję koktajlu.

Źródło: ncbi.nlm.nih.gov, "Zielone koktajle. 365 przepisów", Wydawnictwo Publicat, 2016