Sok z pigwy: właściwości zdrowotne. Poznaj przepis na sok z pigwy bez cukru

23.08.2019 16:07
Sok z pigwy zawiera bardzo dużo witaminy C.
fot. Shutterstock

Sama pigwa jest zbyt twarda i cierpka, aby jeść ją na surowo, ale jest to doskonały owoc na sok. Podczas gotowania pigwa zmienia kolor na czerwony, mięknie i ma kwiatowo-owocowy aromat. Poznaj właściwości soku z pigwy i sposób jego przygotowania.

Sok z pigwy : właściwości zdrowotne

Pigwa to niskokaloryczny owoc o większej zawartości przeciwutleniaczy niż jabłka lub gruszki. Jest bogata w błonnik, zawiera też związki fenolowe i olejki eteryczne, które nadają jej wyjątkowy zapach. Dojrzała pigwa jest doskonałym źródłem witaminy B i C, a także minerałów miedzi, żelaza, potasu i magnezu. Pigwa ma także właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne.

Sok z pigwy zawiera sporo witaminy C (w 100 gramach aż 15 mg) – wzmacniającej odporność, witaminy z grupy B – chroniących przed chorobami, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, fosfor, spore ilości polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym, pektyny – odpowiedzialne za usuwanie toksyn i metali ciężkich. 

Syrop z pigwy zaleca się do stosowania w sezonie infekcji. Szczególnie w przypadku: przeziębienia, grypy, suchego kaszlu, obniżeniu odporności. Dodatkowo syrop z pigwy świetnie działa na: niestrawność, zgagę, nieżyt jelit.

Sok z pigwy gotowany

Jak zrobić syrop z pigwy? Oto łatwy do przygotowania sok  pigwy z trzema składnikami. Aby przygotować syrop z pigwy, najpierw dokładnie umyj owoce, a następnie pokrój je na kawałki. 

Połóż posiekane pigwy na patelni ze 100 g cukru, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Wlej 1 l wody i doprowadź do wrzenia, następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

Ostudź i przefiltruj przez sito wyłożone szmatką na patelni, dokładnie wyciskając pigwy. Wymieszaj pozostały cukier, zagotuj i gotuj energicznie przez 5 minut. Nalej sok do przygotowanych butelek (sterylnych). Zamknij szczelnie i pozwól sokowi z pigwy ostygnąć. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sok z pigwy z sokownika

Do soku potrzebna będzie:

  • 1 pigwa,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 jabłko,
  • 1 szklanka ziaren dyni,
  • szczypta cynamonu.

Pigwę, dynię, cytrynę, jabłka wszystko wyciśnij w sokowniku. Zmiksuj równie dynię i dodaj cynamon.

Sok z pigwy bez cukru

Dokładnie wyszoruj skórkę pigwy, umyj i osusz. Przekrój, usuń gniazda nasienne, zmiel i wyciśnij sok ręcznie przez wygotowaną bawełnianą pieluchę.

Świeży sok z pigwy trzeba koniecznie przecedzić przez sito wyłożone złożoną gazą lub watą. Przelej do słoików. Brzegi słoików dokładnie wytrzyj, słoiki przykryj suchymi pokrywkami, wstaw do garnka. Wlej chłodną wodę do wysokości 3/4 słoików. Wodę podgrzej na średnim ogniu. Słoiki półlitrowe z sokiem z pigwy sterylizuj w lekko gotującej się wodzie przez 15-20 minut, wyjmij z wody, szczelnie zamknij. Słoiki postaw do góry dnem, okryj kocykiem i pozostaw całkowitego do ostudzenia. 

Sok z pigwy ciąży

Pigwa ma wiele właściwości, które są przydatne dla kobiet w ciąży. Zawiera żelazo, pektyny i miedź, które są tak niezbędne dla kobiet w ciąży. 

Przeczytaj: Sok z buraków: 10 korzyści zdrowotnych