Sok z malin na przeziębienie. Przepis, ile cukru?

09.08.2019
Aktualizacja: 09.08.2019 16:12
Sok z malin: właściwości

Soku z malin przygotowanego samodzielnie nigdy nie zastąpi wersja kupiona w sklepie. Przygotowanie jest niezwykle proste. Warto poświęcić trochę czasu — sok z malin to najlepszy lek na przeziębienie. 

Sok z malin: właściwości 

  1. To naturalny sposób na wzmocnienie i wspomaganie organizmu w czasie przeziębienia. W soku z malin znajduje się kwas salicylowy obecny w aspirynie, która, jak sami wiemy, działa napotnie i przeciwzapalnie. Picie soku malinowego wzmacnia organizm i pomaga łagodniej przejść przez infekcje wirusowe, bardzo wskazane w gorączce dziecka i przy anginach.
  2. W soku malinowym znajdziemy witaminy, które wzmacniają układ odpornościowy. Są to takie witaminy jak (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz (potas, żelazo, magnez, wapń). Bogate źródło witaminy B, C i K, sok malinowy działa orzeźwiająco i wzmacniająco na kości. 
  3. Usprawnia pracę jelit. Picie świeżego soku malinowego może poprawić trawienie.
  4. Pomaga w walce z rakiem. Malina zawiera związek o nazwie kwas elagowy, który jest niesamowitym przeciwutleniaczem pomagającym w walce z chorobami nowotworowymi. 
  5. Pomaga schudnąć. Maliny, podobnie jak borówki, jagody, pomagają schudnąć, stymulując metabolizm tłuszczów w organizmie.
  6. Leczy nerki. Potas zawarty w malinach reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dzięki temu sok z malin jest idealny dla osób z chorobami nerek.
  7. Opóźnia starzenie organizmu, dzięki zawartych w nich polifenolach, które są silnym antyoksydantem.
  8. Maliny znane są również z właściwości łagodzenia bólu menstruacyjnego. Ich spożywanie powoduje lekki rozkurcz macicy.

Aby osiągnąć efekt soku, należy pić 25 ml dwa razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem.

Ważna informacja

Owoce malin zawierają pektyny, lotne związki zapachowe i kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy) oraz cukry. Natomiast liść maliny zawiera flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne.

Sok z malin: jak zrobić domowy sok z malin bez cukru?

Oto prosty i sprawdzony przepis na sok z malin. 

  1. Na sok z malin bez gotowania wybierać dojrzałe, świeże i nieuszkodzone maliny. Pamiętaj, aby umyć i wyczyścić malinę lub jakiekolwiek inne owoce, zanim zdecydujesz się na zrobienie soku.
  2. Owoce umieścić w naczyniu, dobrze rozgnieść drewnianą pałką. 
  3. Ręcznie wyciśnij sok przez czyste płótno do garnka z emalii lub szkła, podgrzewaj powoli do temperatury 85°C i utrzymujw tej temperaturze przez 5 minut. 
  4. Gorący sok przelać do butelek lub słoików, brzegi dokładnie wytrzeć i szczelnie zamknąć. Słoiki czy butelki wstawić do rondla z wodą podgrzaną do temperatury około 60°C, przykryyć pokrywką. 
  5. Kiedy woda w rondlu zacznie falować, sok z malin utrwalać: butelki 0,5 l przez 10 minut, butelki 1 l przez 15 minut.

Sok malinowy możesz spożywać samemu jako napój lub możesz go używać jako składnik ponczu, koktajli lub innych napojów malinowych. 

Sok z malin: z wyciskarki  

Wyciskanie malin jest naprawdę proste. Wrzucamy maliny do otworu podającego i dociskamy. Do zbiornika na sok wylatuje gotowy sok malinowy, a do pojemnika na resztki to, co pozostało z wyciskania. Z racji, że to bardzo miękkie owoce możemy te resztki wrzucić jeszcze raz do powtórnego wyciśnięcia, by uzyskać jak największą ilość soku. Sok z wyciskarki jest dość gęsty i bez  pestek. Otrzymany sok mieszamy z cukrem, możemy wlać w słoiki i zapasteryzować lub też spożyć na bieżąco. Na 2 kg malin należy dodać 4-5 łyżek trzcinowego cukru, można użyć też ksylitol. 

Sok z malin: cena 

1000 ml soku z malin kosztuje ok. 20 - 25 zł. W sprzedaży można spotkać 100% soki np. z malin bez dodatku cukru; są wtedy dużo droższe i ciężko dostępne. 

Przeczytaj: Sok z brzozy: 5 właściwości zdrowotnych 

Sok z malin: przeciwwskazania 

Źródło: stylecraze.com