Zamknij

Sok z bakłażana na odchudzanie i równowagę psychiczną [PRZEPIS]

21.10.2021 09:55
Sok z bakłażana na odchudzanie i równowagę psychiczną
fot. Shutterstock

Bakłażan, ze względu na specyficzny, lekko gorzki smak, jest zazwyczaj stosowany jako dodatek do dań. Szkoda, bo sam w sobie posiada wiele cennych właściwości, które warto wykorzystać, jeśli chcemy zadbać o zdrowie. Regularne spożywanie bakłażanów w formie soku ma wiele korzyści dla zdrowia. To naturalny sposób na pozbycie się dodatkowych kilogramów i zachowanie równowagi psychicznej.

  1. Właściwości soku z bakłażana
  2. Sok z bakłażana: przepis
  3. Czy bakłażany można jeść na surowo?

Bakłażan znany jest również jako oberżyna, psianka podłużna i gruszka miłosna. Z botanicznego punktu widzenia należy do owoców (jagód), jednak powszechnie uznawany jest za warzywo. W jego wnętrzu znajduje się wiele cennych witamin (A, C, B) i minerałów (m.in. fosfor, wapń, potas), które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Właściwości soku z bakłażana

Główną zaletą bakłażana jest jego niewielka kaloryczność. Bakłażan składa się przede wszystkim z wody, a w 100 gramach warzywa znajduje się jedynie 20 kcal. Dlatego jego spożywanie zaleca się osobom będącym na diecie redukcyjnej. Jak jeszcze bakłażan działa na organizm?

  • wspomaga trawienie – bakłażan jest bogatym źródłem błonnika, który przyśpiesza metabolizm, oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii i obniża poziom cholesterolu
  • chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego – bakłażan naturalnie obniża ciśnienie krwi i poprawia jej przepływ, dzięki czemu wszystkie narządy są dotlenione
  • opóźnia proces starzenia – zawiera antocyjany, które przyśpieszają syntezę kolagenu w skórze. Ma to również pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci
  • chroni przed nowotworami – wysoka zawartość przeciwutleniaczy (antocyjanów i nasuniny) pomaga neutralizować wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Nasunina nie tylko chroni przed zachorowaniem, ale również pomaga je leczyć (poprzez hamowanie wzrostu nowych komórek nowotworowych). Najwięcej nasuniny znajduję się w skórce warzywa
  • to naturalny afrodyzjak – w bakłażanie znajduje się arginina, która wzmacnia funkcjonowanie narządów płciowych, wspomaga libido i zwiększa wydolność organizmu. Dlatego bakłażan nazywany jest również "gruszką miłości".
  • dba o zdrowie psychiczne – zawiera skopoletynę i soroparon, które pomagają uspokoić emocje. Przeciwutleniacze, flawonoidy i fenole obecne w bakłażanie mają działanie relaksacyjne i neuroprotekcyjne (zwiększanie zdolności do tworzenia nowych komórek w mózgu)
  • poprawia funkcjonowanie wątroby – spożywanie bakłażana, ze względu na jego oczyszczające właściwości, jest zalecane osobom zmagającym się z zaburzeniami wątroby. Bakłażan stymuluje także produkcję żółci w pęcherzyku żółciowym

Sok z bakłażana: przepis

Do przygotowania soku z bakłażana potrzebujemy jedynie trzech składników. Będzie nam potrzebny bakłażan, cytryna i litr wody. Aby przygotować sok, należy pokroić bakłażana na drobne kawałki (bez obierania), a następnie gotować przez około pół godziny. Po tym czasie należy ostudzić wodę z bakłażanem, dodać do niej sok z całej cytryny i zblendować wszystkie składniki. Sok z bakłażana najlepiej pić bezpośrednio przed posiłkiem.

Czy bakłażany można jeść na surowo?

Bakłażan należy do rodziny psiankowatych (podobnie jak pomidory), co oznacza, że zawiera solaninę. Substancja ta jest toksyczna dla naszego organizmu, gdy spożywamy ją w dużych ilościach. Ze względu na wysoką zawartość solaniny, lepiej by bakłażan zawsze był poddawany obróbce termicznej.
Mimo że bakłażan nie jest kaloryczny, ciężko go strawić, dlatego nie powinny spożywać go kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby cierpiące na podagrę i reumatyzm.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: dietetycy.org, aluhale.eu, bonavita.pl