Sok z aronii na anemię: przepis bez gotowania

14.08.2019
Aktualizacja: 14.08.2019 14:36
Sok z aronii: właściwości

Aronia to cenne źródło składników odżywczych. Dojrzewanie i zbiór aronii w Polsce przypada na ostatnie dni sierpnia/początek września. Wszystko zależy od warunków pogodowych. Wyjątkowy skład witamin pozwala zaliczyć aronię do roślin leczniczych i superowoców. Niektórzy mówią, że to najzdrowszy sok na świecie. Sprawdź, jak na organizm działa sok z aronii.

Sok z aronii na anemię

Aronia jest jedną z roślin o naprawdę wysokiej mocy odżywczej. Wykazuje duży potencjał leczniczy w różnych stanach zdrowia. Na przykład skutecznie oczyszcza ciało ze szkodliwych substancji i metali ciężkich. Kojąco wpływa na system pokarmowy, działa prewencyjnie w kierunku anemii.

Aronia czarnoowocowa zawiera ponad 300 różnych związków chemicznych o zdolności leczniczej, w tym witaminy: P, C, PP, B2, B6, E, karetoneidy (prowitamina A) oraz mikroelementy, takie jak: rad, molidben, bor, żelazo, jod. 

Owoce i przetwory z aronii poleca się do powszechnego stosowania przy leczeniu nadciśnienia, arteriosklerozy, zapalenia błony śluzowej żołądka, hemoroidów i chorób naczyń włosowatych. 

Aronia i jej korzyści zdrowotne 

1. Aronia wykazuje właściwości przeciwnowotworowe 

Badania wykazały, że aronia ma właściwości przeciwnowotworowe, pomagając „zabić” duży procent komórek złośliwych. Zostało to potwierdzone w badaniach przeprowadzonych przez King's College Hospital i University of Southampton. Naukowcy połączyli aronie z lekiem chemioterapeutycznym do leczenia raka. Badanie wykazało, że jagody te poprawiają skuteczność leku poprzez szybsze zabicie komórek rakowych. 

2. Aronia zwalcza choroby przewlekłe 

Liczne badania naukowe wykazały, że aronia poprawia krążenie krwi, obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, a dzięki temu chroni układ sercowo-naczyniowy.

Aronia łagodzi migreny i bóle głowy. Skutecznie obniża wysokie ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na żołądek i śluz jelitowy. Pomaga całemu układowi odpornościowemu w zmniejszeniu stanu zapalnego.

Sok z aronii może poprawić działanie trzustki, sprzyja gojeniu się ran, chroni skórę przed niebezpiecznym promieniowaniem słonecznym (zapobiega występowaniu czerniaka). 

3. Aronia chroni trzustkę

Aronia ma korzystny wpływ na funkcję trzustki i poziom cukru we krwi. Może być przydatna w leczeniu cukrzycy i zespołu metabolicznego. 

4. Sok aroniowy osłania również układ nerwowy

W ten sposób blokuje dostęp takim chorobom jak:

Sok z aronii bez gotowania — wyciskany na zimno 

Aby zrobić sok, potrzebujesz dojrzałych aronii, świeżych lub mrożonych. Zamrożenie ich nie ma praktycznie żadnego wpływu na jakość jagód, ponieważ bardzo dobrze radzą sobie w niskich temperaturach.

Najlepszym sposobem przygotowania soku jest użycie rozdrabniacza lub robota kuchennego, a następnie przelanie go przez sito, aby uzyskać czysty sok tłoczony na zimno.

Powstrzymaj się od dodawania cukru i wypij go takim, jakim jest. Jeśli musisz go rozcieńczyć, użyj czystej wody. Wypij jak najszybciej, najlepiej w ciągu 24 godzin.

Gęsty sok z aronii: przygotowanie 

To nie jest nasza preferowana wersja, ponieważ wysoka temperatura zabija część składników odżywczych.

  1. Zacznij od umycia owoców i usunięcia łodyg.
  2. Włóż aronię do dużego czajnika i dodaj wodę.
  3. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10–15 minut.
  4. Niech wszystko ostygnie.
  5. Odfiltruj sok.
  6. Wyrzuć pozostałe pestki i miazgę.

Sok z aronii przemrożonej

Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku. 

Sok z aronii: z sokownika 

Aby przygotować sok z aronii w sokowniku, potrzebne są 3 garnki. Do pierwszego na sam spód leje się wodę, na nim stawia się kolejny garnek, w którym będzie ściekał sok z aronii. Na samej górze jest garnek z owocami. Do niego należy włożyć zamrożone jeszcze aronie, przesypując cukrem. Tak zostawić i gotować. Sokownik stawia się na kuchence i czeka się, aż do zagotowania wody.

Następnie przez ok. 1,5 godziny sok należy gotować na małym ogniu. Co pół godziny trzeba sprawdzać też wodę, czy nie trzeba jej uzupełnić, dobrze jest dolać gorącą wodę.

Potrzebny będzie silikonowy wężyk, z którego będzie ściekał sok z garnka. Przed przelaniem warto jednak  sprawdzić słodkość soku i przez chwilę go jeszcze gotować. Na sam koniec należy przelać sok do wyparzonych butelek, zakręcić i odwracam do góry dnem. Sok jest gotowy od razu do spożycia, należy go pić po rozcieńczeniu z wodą. 

Sok z aronii: dzieci i kobiety w ciąży 

Sok z aronii jest również wskazany dla kobiet w ciąży i dzieci. Nie ma żadnych przeciwwskazań. Sok z aronii jest tak samo zdrowy dla dzieci, jaki i dla dorosłych. Jedyna uwaga — dzieciom należy go podawać, jeśli ukończyły dziewiąty miesiąc życia.

Z soku z aronii powinny zrezygnować przede wszystkim osoby z niskim ciśnieniem krwi, istniejącymi żylakami, zakrzepowym zapaleniem żył, chorobą wieńcową, problemami z krzepliwością krwi oraz z wrzodami żołądka.

Źródło: healthjuices.ne