Śliwki: właściwości, przeciwwskazania, przepis na śliwki w winie

16.09.2020
Aktualizacja: 28.10.2020 17:00
Śliwki
fot. Shutterstock

Śliwki to jedne z tych owoców, które smakują dobrze w każdym wydaniu - surowe prosto z drzewa, suszone, na ciepło, na słodko, w occie. Śliwki są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Właściwości zdrowotne tych owoców znane są od tysięcy lat. Sprawdź, dlaczego warto jeść śliwki. 

Śliwki to owoce pestkowe należące do tej samej rodziny co brzoskwinie, nektarynki i morele. To owoce bardzo zróżnicowane. Mogą być duże lub małe, z czerwoną, fioletową, zieloną, żółtą lub pomarańczową skórką i różowym, żółtym lub pomarańczowym miąższem.

Śliwki: właściwości zdrowotne

Śliwki świeże dostarczają około 45 kcal/100 g i mają dużo wody, ale śliwki suszone są znacznie bardziej kaloryczne - około 270 kcal/100 g. Dlatego suszone śliwki nie są dobrą przekąską dla osób odchudzających się. 

Śliwki są naturalnie bogate w cukry owocowe, takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza. 

Śliwki zawierają również dobrą mieszankę witamin i minerałów, zwłaszcza wapnia, magnezu, kwasu foliowego, potasu, manganu, żelaza. Śliwki zawierają również witaminę C, witaminę A, witaminę E, B6, K.

W owocach suszonych jest więcej witamin i minerałów niż w świeżych, wiąże się to z ilością wody.

Śliwki suszone mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy śliwki działają ochronnie na komórki ciała, białka i DNA. Dezaktywują wolne rodniki, a przez to zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i inne choroby.

Zarówno błonnik, jak i przeciwutleniacze mają znaczenie w zapobieganiu rozwojowi raka jelita grubego. Natomiast duża ilość potasu w śliwkach obniża ciśnienie krwi, dlatego te owoce polecane są osobom chorującym na nadciśnienie.

ZOBACZ: Suszone owoce, czy są zdrowe? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć 

Śliwki: zaparcia i trawienia

Suszone śliwki uważane są za dobry, naturalny środek na zaparcia. Odpowiada za to kombinacja błonnika rozpuszczalnego, nierozpuszczalnego i sorbitolu.

Błonnik rozpuszczalny pęcznieje w żołądku i sprawia, że pokarm jest bardziej kleisty, wolniej przechodzi przez górne odcinki przewodu pokarmowego, a składniki odżywcze z pożywienia lepiej się wchłaniają. Natomiast błonnik nierozpuszczalny poprawia ukrwienie jelit, pobudza ruchy robaczkowe i chroni przed zaparciami. Poprawia też wydzielanie soków trawiennych i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku. Z kolei sorbitol (alkohol wielowodorotlenowy), ulega fermentacji w jelicie grubym i to on w dużym stopniu przyczynia się do przeczyszczającego działania suszonych śliwek.

Warto wiedzieć

Śliwki na zaparcia - przygotowanie

Jeśli masz problem z wypróżnianiem i chcesz sobie pomóc w naturalny sposób, możesz przed pójściem spać, zalać kilka suszonych śliwek wrzątkiem i rano wypić ostudzony płyn oraz zjeść śliwki.

Śliwki: przeciwwskazania

Śliwki, choć smaczne i zdrowe, nie są przeznaczone dla każdego. Niestety istnieją pewne przeciwwskazania. Suszonych śliwek nie powinni często jeść cukrzycy. Śliwki, zwłaszcza suszone, mogą mocno podnieść poziom cukru we krwi. Dodatkowo nie są polecane w przypadku osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, bo mają właściwości przeczyszczające.

Nadmierne spożywanie suszonych śliwek może prowadzić do wzdęć, skurczy jelit i biegunek. Osoby, które nie mają problemów z zaparciami, powinny spożywać suszone śliwki sporadycznie w formie przekąski.

Śliwki: uczulenie

Niektórzy ludzie mają alergię na śliwki. Uczulenie może objawiać się swędzeniem i obrzękiem ust lub gardła.

Objawy alergii zwykle pojawiają się w ciągu kilku minut, a jeśli wystąpią niepożądane reakcje na śliwki, należy zgłosić się do lekarza. Jeśli pojawią się problemy z oddychaniem, należy natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe.

Przepis na śliwki z winem porto

Śliwki w winie porto to doskonała jesienna przystawka. Można ją podawać jako dodatek do deski serów lub deser po kolacji. Przygotowanie tej potrawy zajmuje zaledwie kilkanaście minut. 

Składniki:

  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe wina porto
  • 6 dużych śliwek, przekrojonych na pół i bez pestek
  • 1 laska cynamonu

Na patelnię wlej 500 ml wody i wsyp cukier. Podgrzej wszystko delikatnie, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty bez mieszania. Dolej porto i wymieszaj. Na patelnię wrzuć śliwki i laskę cynamonu, gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, aż owoce zmiękną. Ważne by śliwki zachowały swój kształt.

Na koniec wyjmij śliwki i wyrzuć cynamon. Duś syrop na patelni aż zmniejszy się jego ilość. Zimne lub ciepłe śliwki polej gęstym syropem. Jeśli chcesz, by danie pełniło formę deseru, podawaj z gałką lodów waniliowych.

Źródło: bbcgoodfood.com