Oceń
Śliwki to owoce pestkowe należące do tej samej rodziny co brzoskwinie, nektarynki i morele. To owoce bardzo zróżnicowane. Mogą być duże lub małe, z czerwoną, fioletową, zieloną, żółtą lub pomarańczową skórką i różowym, żółtym lub pomarańczowym miąższem.
Śliwki: właściwości zdrowotne
Śliwki świeże dostarczają około 45 kcal/100 g i mają dużo wody, ale śliwki suszone są znacznie bardziej kaloryczne - około 270 kcal/100 g. Dlatego suszone śliwki nie są dobrą przekąską dla osób odchudzających się.
Śliwki są naturalnie bogate w cukry owocowe, takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza.
Śliwki zawierają również dobrą mieszankę witamin i minerałów, zwłaszcza wapnia, magnezu, kwasu foliowego, potasu, manganu, żelaza. Śliwki zawierają również witaminę C, witaminę A, witaminę E, B6, K.
W owocach suszonych jest więcej witamin i minerałów niż w świeżych, wiąże się to z ilością wody.
Śliwki suszone mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy śliwki działają ochronnie na komórki ciała, białka i DNA. Dezaktywują wolne rodniki, a przez to zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i inne choroby.
Zarówno błonnik, jak i przeciwutleniacze mają znaczenie w zapobieganiu rozwojowi raka jelita grubego. Natomiast duża ilość potasu w śliwkach obniża ciśnienie krwi, dlatego te owoce polecane są osobom chorującym na nadciśnienie.
ZOBACZ: Suszone owoce, czy są zdrowe? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Śliwki: zaparcia i trawienia
Suszone śliwki uważane są za dobry, naturalny środek na zaparcia. Odpowiada za to kombinacja błonnika rozpuszczalnego, nierozpuszczalnego i sorbitolu.
Błonnik rozpuszczalny pęcznieje w żołądku i sprawia, że pokarm jest bardziej kleisty, wolniej przechodzi przez górne odcinki przewodu pokarmowego, a składniki odżywcze z pożywienia lepiej się wchłaniają. Natomiast błonnik nierozpuszczalny poprawia ukrwienie jelit, pobudza ruchy robaczkowe i chroni przed zaparciami. Poprawia też wydzielanie soków trawiennych i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku. Z kolei sorbitol (alkohol wielowodorotlenowy), ulega fermentacji w jelicie grubym i to on w dużym stopniu przyczynia się do przeczyszczającego działania suszonych śliwek.
Śliwki: przeciwwskazania
Śliwki, choć smaczne i zdrowe, nie są przeznaczone dla każdego. Niestety istnieją pewne przeciwwskazania. Suszonych śliwek nie powinni często jeść cukrzycy. Śliwki, zwłaszcza suszone, mogą mocno podnieść poziom cukru we krwi. Dodatkowo nie są polecane w przypadku osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, bo mają właściwości przeczyszczające.
Nadmierne spożywanie suszonych śliwek może prowadzić do wzdęć, skurczy jelit i biegunek. Osoby, które nie mają problemów z zaparciami, powinny spożywać suszone śliwki sporadycznie w formie przekąski.
Śliwki: uczulenie
Niektórzy ludzie mają alergię na śliwki. Uczulenie może objawiać się swędzeniem i obrzękiem ust lub gardła.
Objawy alergii zwykle pojawiają się w ciągu kilku minut, a jeśli wystąpią niepożądane reakcje na śliwki, należy zgłosić się do lekarza. Jeśli pojawią się problemy z oddychaniem, należy natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe.
Przepis na śliwki z winem porto
Śliwki w winie porto to doskonała jesienna przystawka. Można ją podawać jako dodatek do deski serów lub deser po kolacji. Przygotowanie tej potrawy zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Składniki:
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżki stołowe wina porto
- 6 dużych śliwek, przekrojonych na pół i bez pestek
- 1 laska cynamonu
Na patelnię wlej 500 ml wody i wsyp cukier. Podgrzej wszystko delikatnie, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty bez mieszania. Dolej porto i wymieszaj. Na patelnię wrzuć śliwki i laskę cynamonu, gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, aż owoce zmiękną. Ważne by śliwki zachowały swój kształt.
Na koniec wyjmij śliwki i wyrzuć cynamon. Duś syrop na patelni aż zmniejszy się jego ilość. Zimne lub ciepłe śliwki polej gęstym syropem. Jeśli chcesz, by danie pełniło formę deseru, podawaj z gałką lodów waniliowych.
Źródło: bbcgoodfood.com
Oceń artykuł