Zamknij

Czy skrystalizowany miód jest nadal wartościowy? Jak go upłynnić?

11.08.2022
Aktualizacja: 11.08.2022 14:12
Jak rozpuścić miód? Dekrystalizacja miodu
fot. Schutterstock

Jeśli niepokoi cię to, że przechowywany przez jakiś czas miód stał się gęsty, ziarnisty, bo pojawiły się w nim kryształki, to zupełnie niepotrzebnie. Nie dość, że skrystalizowany miód z powodzeniem nadaje się do jedzenia, to w dodatku łatwo można mu przywrócić płynną postać. Jak go rozpuścić?

Krystalizacja miodu to naturalny proces – świadczy nawet o tym, że miód jest prawdziwy i nie ma w nim żadnych niepotrzebnych domieszek. Skrystalizowany miód można spokojnie jeść, ponieważ wcale nie oznacza to, że się zepsuł – ma takie same właściwości jak miód płynny. Co więcej proces ten można łatwo odwrócić, czyli zdekrystalizować miód. Można także spowolnić jego krystalizację.

Dlaczego miód się krystalizuje?

To zupełnie normalne: prawdziwy miód po jakimś czasie zawsze się krystalizuje – może się to nawet zdarzyć w ulu, jeśli na dworze zrobi się chłodno! Powody są dość proste. Miód składa się głównie z cukru, w tym z glukozy i fruktozy (w miodach spadziowych jest cukier melecytoza), jest w nim też pewna ilość wody, ale zbyt mało, by cały cukier na stałe się w niej rozpuścił. Z czasem woda oddziela się od glukozy i melecytozy (to one odpowiadają za krystalizację), powodując, że cukier tworzy drobne kryształki. Krystalizacja to proces wydzielania kryształów rozpuszczonej substancji z przesyconego jej roztworu. W wyniku tego procesu miód przechodzi ze stanu ciekłego (patoki) do stałego (krupiec).

Krystalizacja miodu to proces fizyczny, a nie chemiczny, dlatego też nie zmienia to jego składu, a co za tym idzie – właściwości odżywczych i leczniczych. Skrystalizowany miód nie jest zepsuty. Miód pozostaje dobry niezależnie od tego, czy jest płynny czy nie.

Czy wszystkie rodzaje miodu się krystalizują?

Krystalizują się niemal wszystkie rodzaje miodu, choć tempo zależy od odmiany miodu. Większość miodów spadziowych, w odróżnieniu od nektarowych, np. miodu lipowego czy mniszkowego, nie krystalizuje lub krystalizuje powoli, ponieważ zawierają małe ilości glukozy i melecytozy oraz mają wysoką zawartość fruktozy.

Krystalizacja to znak, że miód jest wysokiej jakości, naturalny i nieprzetworzony. Mocno przetworzone miody, takie jak pasteryzowane, nie krystalizują tak szybko (ale proces ten może zniszczyć część wartości odżywczych). Sztuczne miody natomiast nie krystalizują się w ogóle – ale nie są tak bogate w smaku jak miód naturalny i nie mają właściwości prozdrowotnych.

Czy można jeść skrystalizowany miód?

Tak, skrystalizowany miód jest bezpieczny i smaczny. Taki miód dodany do ciepłego napoju szybko się rozpuści, zmieniając konsystencję ze stałej na płynną. Niektórzy ludzie wolą nawet jeść gęstszy, skrystalizowany miód, ponieważ lepiej rozsmarowuje się na kanapkach czy tostach i z nich nie spływa.

Są jednak osoby, które wolą gładki i płynny miód. W takiej sytuacji łatwo go przywrócić do płynnej konsystencji.

Jak zdekrystalizować miód?

Delikatne podgrzanie miodu (maksymalnie do 42°C) przywróci mu gładką konsystencję. Możesz to zrobić w dowolny sposób, ale w domu warto wykorzystać dwa z nich.

  • W ciepłej wodzie. W tym celu napełnij miskę ciepłą wodą i wstaw do nie słoik z miodem. Woda powinna sięgać do połowy wysokości naczynia z miodem. Pozostaw na około 45 minut, w razie potrzeby uzupełniając ciepłą wodą. Raz na jakiś czas zamieszaj miód, aby ciepło dotarło do całego miodu. Do mieszania używaj czystej, suchej łyżki, aby nie wprowadzić do miodu bakterii lub wody. Wyjmij naczynie z miodem, gdy osiągnie on pożądaną konsystencję.
  • W mikrofalówce. To szybka metoda, sprawdzi się zwłaszcza jeśli miód mocno stwardniał. Otwarty pojemnik z miodem podgrzewaj w mikrofalówce na średniej mocy przez 30 sekund. Wymieszaj i w razie potrzeby podgrzej jeszcze przez kolejne 30 sekund. Uwaga, jeśli miód podgrzeje się zbyt mocno, może stracić nieco swoich leczniczych właściwości.

Jak spowolnić krystalizację miodu?

Chociaż nie można całkowicie zapobiec krystalizacji, można ją spowolnić. Najlepiej przechowywać miód w temperaturze pokojowej. Niższe temperatury mogą przyspieszyć krystalizację, więc miodu lepiej nie trzymać w lodówce lub piwnicy. Wolniej krystalizuje się też miód w słoiku niż w plastikowy pojemniku – to dlatego, że szkło lepiej chroni przed wilgocią niż plastik. Miód należy przechowywać szczelnie zakręcony i z dala od światła.

Jednak najlepszym sposobem, by uchronić miód przed krystalizacją jest po prostu… zjedzenie go! Miód zwykle potrzebuje kilku miesięcy, aby się skrystalizować – jeśli zużyjesz go, zanim się skrystalizuje, problemu nie będzie.

Źródło: Pasieka24.pl / Tasteofhome.com