Sezon na szparagi: jak je przygotować, jakie składniki odżywcze zawierają?

13.05.2019
Aktualizacja: 16.05.2019 15:38
Sezon na szparagi
fot. Shutterstock

Zielone czy białe? Gotować, smażyć czy grillować? Do garnka włożyć z nitką czy bez nitki?

Rodzina szparagowatych (Asparagaceae) liczy ponad 150 gatunków, ale jadalny jest tylko szparag lekarski (Asparagus officinalis L.). Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego też nie warto zwlekać z ich kupowaniem. Szparagi to bogate źródło wartości odżywczych. Sprawdź, co zawierają.

Szparagi białe czy zielone?

Wbrew temu, co by się mogło wydawać, szparagi białe i zielone to nie dwa różne gatunki, ale ten sam, tylko uprawiany za pomocą różnych metod. Szparagi bielone rosną w wysokich wałach, bez dostępu do światła słonecznego. Zielone uprawia się na podwyższonych zagonach, dzięki czemu zachodzi w nich proces fotosyntezy.

W Polsce, ze względu na większą trwałość, zdecydowanie częściej uprawia się szparagi białe, ale warto wiedzieć, że zielone zawierają więcej wartościowych składników odżywczych. Mają też delikatniejszy, pozbawiony goryczki, smak.

Największymi producentami szparagów w Europie są Niemcy, Hiszpania, Włochy i Grecja.

Co zawierają szparagi?

Szparagi charakteryzują się niską wartością energetyczną, ale wysoką wartością odżywczą. W ich wnętrzu kryją się bogate pokłady kwasu foliowego, witamin (A, C, E oraz z grupy B) oraz składników mineralnych (fosfor, potas, jod, wapń, magnez, żelazo, cynk).

Szparagi zawierają też składniki bioaktywne, m.in. karotenoidy, flawonoidy i fitosterole, które mogą przyczyniać się do regulowania funkcjonowania organizmu, m.in. wspomagać leczenie zaburzeń trawiennych, przyczyniać się do profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, a także opóźniać procesy starzenia.

Ze względu na wysoką zawartość puryn nie powinny być jednak spożywane przez osoby z kamicą nerkową i chorujące na dnę moczanową.

Jak przygotować szparagi?

Szparagi można przygotować na różne sposoby, a każdy z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Najbardziej znany sposób to gotowanie szparagów pionowo, w wysokim garnku, związane nitką. Chodzi o to, żeby główki, w których znajduje się najwięcej składników odżywczych, gotowały się na parze, a nie w wodzie. Dzięki temu tracą mniej prozdrowotnych właściwości. 

Innym sposobem jest przygotowanie szparagów na patelni. Z badań hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu w Granadzie, opublikowanych w „Food Chemistry” w 2016 roku, wynika, że smażenie warzyw na oliwie z pierwszego tłoczenia zwiększa zawartość polifenoli.

Szparagi znakomicie komponują się z parmezanem. Mogą być podawane zarówno same, jak i z makaronem czy jako zupa krem.

Zobacz takżeSzparagi: jak zrobić na parze, pieczone i zapiekane? 3 proste przepisy 

Źródło: akademiadobregosmaku.sggw.pl, e-warzywnictwo.pl, PAP