Zamknij

Sezon na szparagi: jak gotować, z patelni, co zawierają?

20.04.2021
Aktualizacja: 05.10.2021 12:55
Sezon na szparagi
fot. Shutterstock

Zielone czy białe? Gotować, smażyć czy grillować? Do garnka włożyć z nitką czy bez nitki? Odkrywamy tajemnice szparagów.

Rodzina szparagowatych (Asparagaceae) liczy ponad 150 gatunków, ale jadalny jest tylko szparag lekarski (Asparagus officinalis L.). Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego też nie warto zwlekać z ich kupowaniem. Szparagi to bogate źródło wartości odżywczych. Sprawdź, co zawierają i jak je przygotować.

Szparagi zielone czy białe?

Wbrew temu, co by się mogło wydawać, szparagi białe i zielone to nie dwa różne gatunki, ale ten sam, tylko uprawiany za pomocą różnych metod. Szparagi bielone rosną w wysokich wałach, bez dostępu do światła słonecznego. Zielone uprawia się na podwyższonych zagonach, dzięki czemu zachodzi w nich proces fotosyntezy.

W Polsce, ze względu na większą trwałość, zdecydowanie częściej uprawia się szparagi białe, ale warto wiedzieć, że szparagi zielone zawierają więcej wartościowych składników odżywczych. Mają też delikatniejszy, pozbawiony goryczki, smak.

Największymi producentami szparagów w Europie są Niemcy, Hiszpania, Włochy i Grecja.

Co zawierają szparagi?

Szparagi charakteryzują się niską wartością energetyczną, ale wysoką wartością odżywczą. W ich wnętrzu kryją się bogate pokłady kwasu foliowego, witamin (A, C, E oraz z grupy B) oraz składników mineralnych (fosfor, potas, jod, wapń, magnez, żelazo, cynk).

Szparagi zawierają też składniki bioaktywne, m.in. karotenoidy, flawonoidy i fitosterole, które mogą przyczyniać się do regulowania funkcjonowania organizmu, m.in. wspomagać leczenie zaburzeń trawiennych, przyczyniać się do profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, a także opóźniać procesy starzenia.

Ze względu na wysoką zawartość puryn nie powinny być jednak spożywane przez osoby z kamicą nerkową i chorujące na dnę moczanową.

Jak przygotować szparagi?

Szparagi można przygotować na różne sposoby, a każdy z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Najbardziej znany sposób to gotowanie szparagów pionowo, w wysokim garnku, związane nitką. Chodzi o to, żeby główki, w których znajduje się najwięcej składników odżywczych, gotowały się na parze, a nie w wodzie. Dzięki temu nie tracą wartości odżywczych.

Innym sposobem jest przygotowanie szparagów na patelni. Z badań hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu w Granadzie, opublikowanych w „Food Chemistry” w 2016 roku, wynika, że smażenie warzyw na oliwie z pierwszego tłoczenia zwiększa zawartość polifenoli w posiłku.

Szparagi znakomicie komponują się z parmezanem. Mogą być podawane jako osobne danie, jako składnik sosu do pasty, w sałatce, czy jako zupa-krem.

Zobacz takżeSzparagi: jak zrobić na parze, pieczone i zapiekane? 3 proste przepisy 

Źródło: akademiadobregosmaku.sggw.pl, e-warzywnictwo.pl, PAP