Słonecznik to nie tylko pestki. Starecka u Michniewicza o słoneczniku na parze [Posłuchaj]

23.09.2019
Aktualizacja: 23.09.2019 15:24
słonecznik

– Jadalny słonecznik to nie tylko pestki – przekonywała Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka, w audycji Tomka Michniewicza „Mapa Świata w Radiu ZET”. 

Słonecznik to bogate źródło witamin i kwasów tłuszczowych, które wpływają na zmniejszenie stężenia tzw. złego cholesterolu we krwi. W 100 gramach produktu znajduje się ponad 27 mg witaminy E, zwanej „witaminą młodości” (więcej jest tylko w orzechach laskowych) i aż 41,5 ug biotyny (uczestniczącej m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych).

Sezon na słonecznik kojarzy się ze skubaniem pestek na ławce w parku, ale, jak przekonywała Basia Starecka w audycji „Mapa Świata” Tomka Michniewicza, jadalny słonecznik to nie tylko pestki.

– W Wiedniu, w restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, jadłam lunch, który trwał cztery godziny i składał się z 33 talerzyków. Zapamiętałam głównie słonecznik. To był cały kwiatostan z zachowanymi płatkami, natomiast środek tego słonecznika, czyli coś, czego my nigdy nie jemy, niedojrzały głąb, był przygotowany na parze – wspominała autorka bloga Nakarmiona Starecka w Radiu ZET.

Blogerka przekonywała, że słonecznik na parze smakuje jak połączenie karczochów i boczniaków, ma bardzo maślany smak i taką też teksturę. Innym ciekawym odkryciem była dla niej chałwa ze słonecznika w Bułgarii. „O gustach się nie dyskutuje, ale uważam, że jest ona znacznie lepsza niż chałwa z sezamu” – mówiła Basia Starecka w audycji Tomka Michniewicza.

Posłuchaj:

Audycji Tomka Michniewicza „Mapa Świata w Radiu ZET” możecie słuchać w każdą niedzielę, w godzinach 10-13. 

Źródło: mp.pl; Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, A. Gryszczyńska, Postępy Fitoterapii 4/2009