Zamknij

Sezon na rabarbar: właściwości lecznicze, przeciwwskazania

05.05.2021
Aktualizacja: 06.05.2022 15:32

Sezon na rabarbar trwa krótko, dlatego też warto w pełni skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Jakie właściwości lecznicze ma rabarbar?

Sezon na rabarbar
fot. Shutterstock

Rabarbar to warzywo chętnie wykorzystywane w kuchni. Jego kwaskowaty smak znakomicie "podkręca" charakter potraw, nadając ton popularnym daniom. Ciasto z rabarbarem, placki z rabarbarem, kompot z rabarbaru - to klasyka. Jak jeszcze można go wykorzystać?

Rabarbar - właściwości lecznicze

Rabarbar to cenne źródło błonnika, potasu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C oraz kwasu foliowego. Rabarbar jest niskokaloryczny, w 100 g produktu zawiera zaledwie 9 kcal, ma również właściwości lecznicze.

Ze względu na zawartość rapontycyny, naśladującej działanie estrogenów, rabarbar może łagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Natomiast obecność rapontygeniny sprawia, że rabarbar ma także działanie przeciwnowotworowe. Jednak nie każdy może spożywać go w dużych ilościach. Jakie są przeciwwskazania?

ZOBACZ: 5 prostych przepisów na kompot z rabarbaru

Rabarbar - przeciwwskazania

Rabarbar, ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego, nie powinien być spożywany w dużych ilościach przez osoby z chorobami nerek. Kwas szczawiowy w dużym stężeniu może też być przyczyną niedoboru wapnia, niedoboru magnezu oraz niedoboru żelaza.

Z kolei stosowanie suplementów diety z wyciągiem z korzenia rabarbaru nie jest zalecane kobietom w ciąży i cierpiącym na hemoroidy, ze względu na ryzyko przekrwienia narządów w tej okolicy.

ZOBACZ: Placek z rabarbarem na 4 różne sposoby - koniecznie je wypróbuj!

Rabarbar - inspiracje kulinarne

Rabarbar świetnie komponuje się z truskawkami i malinami. Można go wykorzystać m.in. do przygotowania dżemów.

Ciasto z rabarbarem, placki z rabarbarem i kompot z rabarbaru to klasyka gatunku, ale rabarbar można również wykorzystać do przygotowania wytrawnych dodatków- przekonywał Robert Makłowicz w audycji Beaty Tadli "To właśnie weekend".

Sos rabarbarowy:

  1. Rabarbar udusić się na oliwie lub na maśle.
  2. Przyprawić solą.
  3. Podlać białym winem lub bulionem jarzynowym.
  4. Można dodać trochę śmietanki.
  5. Ważne: nie dodawać cukru.

Zdaniem mistrza kuchni wytrawny sos rabarbarowy znakomicie komponuje się z tłustą rybą: łososiem lub pstrągiem z rusztu.

- Anglicy robią też chutneye, czyli pikantne "dżemy". Rabarbar można poddusić z odrobiną cukru jak na dżem i dodać coś ostrego, na przykład papryczkę chilli. Mamy wtedy kapitalny dodatek do mięs z grilla - zdradził Robert Makłowicz w Radiu ZET.

ZOBACZ: Najlepszy przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem

Źródło: mp.pl

Posłuchaj podcastu