Zamknij

Sezon na agrest 2021: właściwości, odmiany, przepisy

10.05.2021
Aktualizacja: 10.05.2021 14:35
Agrest
fot. Shutterstock

Sezon na agrest rusza pod koniec maja. Ponieważ jest to owoc rzadziej wykorzystywany w kuchni, warto zawczasu się przygotować.

Sezon na agrest to czas, na który czekają miłośnicy owoców sezonowych. Dla wielu to "smak dzieciństwa" kojarzony z letnimi wyprawami do babci na działkę. Jakie właściwości ma agrest? Jakie są jego odmiany? Jak wykorzystać agrest w kuchni?

Agrest - właściwości

Agrest nazywany jest "winoroślą północy". To cenne źródło witamin i minerałów, zwłaszcza witamin C i E, karotenoidów oraz witamin z grupy B i P. Agrest to także źródło potasu, sodu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, skrobi i błonnika.

Agrest wykazuje korzystne działanie dla układu pokarmowego: poprawia przemianę materii, ma działanie żółciopędne, diuretyczne, łagodnie przeczyszczające. Łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Dzięki zawartości pektyn ułatwia usuwanie soli metali ciężkich.

Listę prozdrowotnych właściwości zamykają hamujące działanie wolnych rodników garbniki i antocyjany.

Agrest - odmiany

Agrest na bazarku znaleźć można w wersji zielonej i czerwonej. Warto podkreślić, że są to różne odmiany - zielona barwa nie oznacza, że owoc jest niedojrzały.

Zielony agrest:

  • Invicta - owoce średniej wielkości, pokryte meszkiem
  • Resistenta - owoce małe lub średnie, bez omszenia, smak winno-słodki

Czerwony agrest:

  • Kamieniar - owoce średniej wielkości o delikatnej czerwonej skórce
  • Niesłuchowski - ciemnoczerwone owoce cenione za wyjątkowy smak
  • Pax - owoce duże, dość smaczne
  • Hinnonmaki rot - nieduże owoce, bardzo słodkie, typowo deserowe

Agrest można jeść na surowo, mrozić, dodawać do ciast i deserów lub spożywać w formie przetworów. Jego kwaskowaty smak znakomicie komponuje się jabłkami, rabarbarem, truskawkami i czereśniami.

Agrest - przepisy:

Kompot z agrestu
Ciasto z agrestem
Tarta z agrestem
Dżem agrestowy
Nalewka agrestowa

Z ciekawostek: największy owoc agrestu, wpisany 4 sierpnia na listę rekordów Guinessa, wyhodował Anglik Bryan Nellist z Egton Bridge. Zielona jagoda ważyła 62 gramy i była wielkości... piłeczki golfowej.

Źródło: panacea.pl, poradnikogrodniczy.pl