Oceń
Kakao z dodatkiem chilli i cynamonu to dobry sposób, by rozgrzać się zimą. Po pyszny napój warto sięgać również ze względu na jego niezwykłe właściwości zdrowotne. Jak przygotować pikantne kakao?
Kakao wyróżnia się niezwykłym aromatem i smakiem. Warto sięgać po nie przez cały rok, jednak właściwości napoju mogą sprawdzić się zwłaszcza zimą, gdy nasz organizm narażony jest na spadek odporności, wyziębienie i ciągłe infekcje. Dodatek chilli i cynamonu nie tylko podkreśli smak kakao, ale także wzmocni jego dobroczynny wpływ na organizm.
Pikantne kakao – jakie ma właściwości?
Ziarna kakao są źródłem wielu witamin (A, B, C, E) i minerałów (zawierają m.in. żelazo, wapń, magnez i cynk). Ponadto, naturalne kakao jest źródłem przeciwutleniaczy (głównie polifenoli), które chronią organizm przed czynnikami chorobotwórczymi. Jakie jeszcze efekty daje regularne picie kakao z chilli i cynamonem? Oto jak napój wpływa na organizm:
- łagodzi skutki długotrwałego stresu
- hamuje starzenie się organizmu
- wzmacnia odporność
- działa przeciwzapalnie
- obniża ciśnienie tętnicze
- zapobiega miażdżycy
- reguluje temperaturę ciała
- dodaje energii
- wspomaga odchudzanie (jego smak i zapach zmniejsza stężenie poziomu greliny, czyli hormonu odpowiadającego za uczucie głodu)
- poprawia pamięć i koncentrację
- reguluje procesy trawienne
- działa przeciwdepresyjnie i poprawia humor
- jest naturalnym afrodyzjakiem
- poprawia stan zębów (alkaloid teobromina, czyli substancja obecna w kakao, chroni szkliwo)
Kakao posiada niski indeks glikemiczny, dlatego mogą po nie sięgać chorzy na cukrzycę.
Jak wybrać najlepsze kakao?
Kakao dostępne w sklepach nie zawsze wykazuje powyższe, cenne właściwości. Kupując kakao, należy zwracać uwagę na jego skład, ponieważ na sklepowych półkach najłatwiej znaleźć napoje o smaku kakao, które nie mają nic wspólnego z prawdziwymi ziarnami. Najzdrowsze będzie ciemne kakao bez żadnych dodatków (cukru czy substancji wzmacniających, czy stabilizatorów). Warto wybierać produkty certyfikowane.
Jak przygotować kakao z chilli i cynamonem? PRZEPIS
Przygotowanie kakao z chilli i cynamonem zajmuje kilka minut. Wystarczy 1 szklanka mleka, 2 łyżki ciemnego kakao, szczypta cynamonu i chilli. Należy podgrzać mleko w rondelku, dodając 2 łyżki kakao oraz przyprawy i dokładnie mieszając, aż do zagotowania. Możemy użyć świeżej papryczki chilli i laski cynamonu, które zetrzemy za pomocą moździerza. Przygotowane w ten sposób kakao możemy udekorować spienionym mlekiem i kawałkiem papryczki chili.
Źródło: izielenik.pl, doz.pl, dietetycy.org.pl
Oceń artykuł