Rokitnik to nordycka superjagoda. Czemu zawdzięcza prozdrowotną sławę?

26.11.2019
Aktualizacja: 26.11.2019 12:51
Rokitnik to bogate źródło właściwości odżywczych

Rokitnik zawiera ponad 190 substancji odżywczych. Surowiec pozyskiwany jest nie tylko z owoców, ale także z nasion, liści, kory i drewna. Dowiedz się więcej na ten temat. 

Rokitnik to bogate źródło witamin: P, A, E, K i tych z grupy B. To także bogate źródło antyoksydantów i, jak podają Lasy Państwowe, najbogatsze naturalne źródło kwasu Omega 7!

Olej z rokitnika - właściwości

Preparaty z rokitnika wykazują działanie przeciwzapalne, regenerujące, przyspieszające gojenie ran. Stosuje się je także w leczeniu odmrożeń, oparzeń oraz odleżyn. Olej z rokitnika wykorzystywany jest również do łagodzenia uciążliwych objawów chorób skóry.

Napary z liści stosowane są pomocniczo w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego i zapalenia pęcherza. Ze względu na dużą zawartość witaminy C i flawonoidów, owoce są cennym surowcem o właściwościach przeciwutleniających.

Właściwości lecznicze rokitnika:

  • przeciwutleniające i przeciwnowotworowe,
  • kardioochronne i przeciwmiażdżycowe,
  • hepatoochronne,
  • przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Ważne: przeciwwskazaniem do stosowania ekstraktów z rokitnika są stany zapalne trzustki i wątroby oraz ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamica żółciowa. Warto pamiętać o tym, że każde leczenie, nawet te w pełni naturalnymi preparatami, zawsze należy skonsultować z lekarzem.

Zobacz takżeCzosnek, żeń-szeń, kurkuma na czarnej liście onkologów 

Sok z rokitnika

Rokitnik świetnie nadaje do kuchni. Dżem z rokitnika, konfitura z rokitnika, sok z rokitnika i nalewka z rokitnika robione są z owoców. Ciekawostką jest fakt, że kwiaty męskie i żeńskie występują na różnych osobnikach. Owoce pozyskiwane są wyłącznie z kwiatostanów żeńskich.

Jak podkreślają eksperci z Lasów Państwowych: "Rokitnik jest rośliną częściowo chronioną i legalnie można je pozyskiwać tylko z krzewów uprawnych. Liście zrywa się przez cały sezon, natomiast owoce zbierane są od początku września do końca października".

Źródło: FB Lasy Państwowe; P. Bośko, W. Biel "Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego (Hippophaë rhamnoides L.)", Postępy Fitoterapii 1/2017