Oceń
Kawa niweluje uczucie zmęczenia i daje „energetycznego kopa” w kilka minut, dlatego tak chętnie po nią sięgamy. Dla wielu z nas rezygnacja z kawy wydaje się bardzo trudna; lubimy jej smak i pobudzający aromat, dodatkowo ma ona wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Czarna kawa jest niskokaloryczna, dlatego bez obaw mogą po nią sięgać osoby stosujące dietę. Kawa wspomaga pamięć i koncentrację, może też łagodzić ból głowy. Według wielu badań kofeina zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Kawa może być także dobra dla serca, a jej regularne picie to ważny element profilaktyki schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Nowe badania przeprowadzone przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie potwierdzają, że picie kawy w umiarkowanych ilościach wspiera funkcjonowanie układu krążenia.
W badaniu wykorzystano dane z brytyjskiego UK Biobanku dotyczące niemal 469 tysięcy osób, które na początku badania nie cierpiały na choroby serca i układu krążenia. Analiza trwała ponad 11 lat.
Naukowcy: picie kawy zmniejsza ryzyko zgonu
Badania wykazały, że wśród osób spożywających kawę w umiarkowanych ilościach generalne ryzyko śmierci było o 12 procent niższe w porównaniu z osobami, które wcale nie piją kawy. Ryzyko zgonu z powodu problemów sercowo-naczyniowych było natomiast niższe aż o 17 procent. W przypadku udaru ryzyko zmniejszało się o 21 procent – poinformował Uniwersytet Semmelweisa, powołując się na swoją doktorantkę Judit Simon, która była główną autorką badania.
Jak podkreślił dyrektor Kliniki Obrazowania Medycznego na Uniwersytecie Semmelweisa Pal Maurovich-Horvat – W trakcie badań rezonansem magnetycznych sprawdzono, czy regularne spożywanie kawy ma wpływ na strukturę i pracę serca. Stwierdzono, że regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach jest korzystne dla serca i ma odwracalny wpływ na zmiany w tym organie wynikające z wieku.
W badaniu uwzględniono dane prawie pół miliona osób, co daje jego wynikom dużą siłę statystyczną. Są to jak dotychczas najobszerniejsze badania dotyczące wpływu picia kawy na pracę serca i układu krążenia.
Znaczenie ma rodzaj kawy i jej dzienna dawka
Autorzy badania zaznaczają, że nie każda kawa działa tak samo; wiele zależy od jej rodzaju.
– O ile stwierdziliśmy zależność między spożywaniem umiarkowanych ilości kawy mielonej a spadkiem ryzyka zgonu, o tyle nie zauważyliśmy tego u osób pijących regularnie kawę instant. Przyczyny należy prawdopodobnie upatrywać w sposobie przetwarzania obu typów kawy, bo można w nich znaleźć inne substancje chemiczne – podkreśliła stypendystka Queen Mary University Zahra Raisi-Estabragh
Maurovich-Pal zwrócił też uwagę, że wśród osób pijących więcej niż 3 filiżanki kawy dziennie nie stwierdzono wymienionych powyżej pozytywnych zależności, choć jednocześnie nie było też zależności negatywnych.
Źródło: PAP/Małgorzata Wyrzykowska
Oceń artykuł