Zamknij

Produkty na czarnej liście dermatologów. One szkodzą skórze

23.03.2022
Aktualizacja: 25.03.2022 14:45

Nasz sposób żywienia ma wpływ nie tylko naszą kondycję fizyczną i psychiczną, ale również na kondycję naszej skóry. Dowiedz się, jakie produkty przyspieszają starzenie się skóry i mają negatywny wpływ na jej wygląd. 

Kondycja skóry a dieta. Co jeść, a czego nie jeść
fot. Shutterstock
  1. Mięso i jego przetwory
  2. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym
  3. Cukier i sztuczne słodziki
  4. Mleko, produkty mleczne i białko serwatkowe
  5. Alkohol
  6. Fast food oraz chipsy, chrupki
  7. Pikantne pokarmy
  8. Czekolada
  9. Wypieki (i te na słodko, i te na słono)
  10. Co jeść, by mieć zdrową skórę?

To, co jemy ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, ale również wpływa na kondycję naszej skóry. To na niej – często jako pierwsze – widoczne są niedobory składników odżywczych lub objawy chorób związanych ze złym odżywianiem. Jeśli więc chcemy mieć zdrową skórę, włosy i paznokcie (a takie nie są), musimy przyjrzeć się naszej diecie. Są bowiem produkty, które mają negatywny wpływ na cerę. Dermatolodzy od wielu lat podkreślają, że jeśli je wyeliminujemy lub znacznie ograniczymy ich spożycie w naszej diecie, jest szansa na to, że wkrótce będziemy mogli cieszyć się promiennym i zdrowym wyglądem skóry.

Co znajduje się na takiej "czarnej liście" dermatologów?

Mięso i jego przetwory

Mięso, zwłaszcza to tłuste, oraz jego przetwory znajdują się na czarnej liście nie tylko dermatologów, ale również kardiologów. Zdaniem dermatologów osoby, które mają problemy skórne, np. cierpią na łuszczycę, powinny całkowicie zrezygnować z mięsnych produktów garmażeryjnych, a także z jedzenia wieprzowiny oraz wołowiny. Znaczenie ma również sposob przygotowywania mięsa. Odradza się jego smażenie, a zaleca duszenie, pieczenie lub gotowanie na parze.

Mięso jest bogate w nasycone tłuszcze zwierzęce, które wpływają na kondycję naszych naczyń krwionośnych oraz serca. Mają też wpływ na poziom insuliny w organizmie, a ta z kolei wpływa na naszą gospodarkę hormonalną, której zaburzenia mogą manifestować się w postaci zmian trądzikowych na skórze. Z kolei przetwory mięsne (wędliny, kiełbasy etc.) mogą zawierać niezdrowe azotany i azotyny, które mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, uszkadzać skórę i przyczyniać się do powstawania zmarszczek. Przetworzone mięso może również zawierać wysoki poziom sodu, który może wysuszać skórę i osłabiać produkcję kolagenu.

Ważne!

Jeśli nie możesz żyć bez mięsa, wybieraj mięso chude, zawierające bardzo małą ilość tłuszczu, najlepiej drobiowe. Pamiętaj też, aby unikać smażenia mięsa i wybierać zdrowsze formy jego obróbki cieplnej, np. gotowanie na parze czy pieczenie.

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak biały chleb, biały makaron i ziemniaki, spożywane w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na skórę, na przykład przyczyniać się do przedwczesnego starzenia się jej oraz pojawienia się na skórze wyprysków.

Jak to działa? Produkty o wysokim indeksie glikemicznym przyczyniają się do podwyższenia poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do procesu zwanego glikacją. Polega on na niszczeniu przez cukry głównych białek podporowych skóry, takich jak kolagen czy elastyna. Te ostatnie zapewniają skórze młody wygląd, sprężystość i elastyczność. Efektem jest marszczenie się skóry.

Cukier i sztuczne słodziki

Niestety cukier w każdej postaci, a także jego zamienniki, czyli sztuczne słodziki, mają fatalny wpływ na kondycję skóry. Niestety znajdują się one w składzie wielu gotowych dań, m.in. napojach, sosach, jogurtach, zupach. W wielu badaniach wykazano, że cukier, jak i sztuczne słodziki, mają wpływ na naszą gospodarkę hormonalną i mogą przyczyniać się do powstawania trądziku. Przyspieszają również proces starzenia się skóry, biorąc udział w procesie glikacji, który powoduje utratę siły i elastyczności włókien kolagenu i elastyny.

Mleko, produkty mleczne i białko serwatkowe

Spożywanie mleka i produktów mlecznych wiąże się z wyższym ryzkiem pojawienia się zmian trądzikowych.

– Badania dotyczące nastolatków i spożycia mleka wykazują korelację z trądzikiem – powiedziała Diane Madfes, dermatolog w Mount Sinai School of Medicine, i dodaje: – Mleko krowie (a właściwie zawarte w nim kazeina i białko serwatkowe) podnosi poziom insuliny. Podwyższona insulina zwiększa poziom krążącego w organizmie kortyzolu, który wiąże się z naszymi gruczołami łojowymi, zwiększając produkcję sebum. Mleko nie wywoła trądziku, ale może ujawnić leżące u jego podstaw predyspozycje genetyczne i tym samym przyczynić się do jego pojawienia.

Ważna jest również inna kwestia. Mleko i produkty mleczne są źródłem substancji hormonalnych produkowanych przez ciężarne krowy. Chodzi o steroidy i prekursory testosteronu, które odgrywają istotną rolę w patogenezie trądziku. Jedynym wyjątkiem może być produkty sfermentowane, takie jak jogurt naturalny, który zawiera bakterie probiotyczne, odpowiedzialne za proces fermentacji, a także laktoferynę – białko wpływające m.in. na obniżenie poziomu triglicerydów we krwi, a co za tym idzie zmniejszenia produkcji łoju i nasilenia trądziku.

Warto również rozważyć stosowanie mieszanek białkowych stosowanych przez kulturystów. One zawierają białko serwatkowe, które również może powodować trądzik, ponieważ zwiększa produkcję hormonu zwanego insulinopodobnym czynnikiem wzrostu 1 lub IGF-1.

Co w takim razie zamiast mleka stosować? Zdaniem dermatologów dobrą alternatywą jest mleko migdałowe lub wegańskie, roślinne białko w proszku. Mogą one zbudować masę mięśniową, ale nie obciążą skóry. Ewentualnie sfermentowane produkty mleczne bez dodatku cukru, takie jak naturalne jogurty, kefiry, maślanki, bardzo dobrej jakości sery. Ale w rozsądnych ilościach.

Alkohol

Alkohol, zwłaszcza ten spożywany w nadmiarze, może przyczynić się do powstawania workow i cieni pod oczami, zmarszczek i bruzd, zaczerwienień i pękania naczynek, a także do pojawienia się wyprysków i trądziku

Dlaczego się tak dzieje? Alkohol ma zdolność przyspieszania procesu starzenia i powodowania zmian w fakturze skóry, ponieważ działa jak środek moczopędny, wyciąga płyn z organizmu. Mniej płynów może prowadzić do odwodnienia i odebrania wilgoci ze skóry, przyczyniając się do jej wysuszenia. Może to sprawić, że drobne linie i zmarszczki będą bardziej widoczne. Poza tym prowadzi do groźnych niedoborów w organizmie, w tym kluczowych dla skóry witamin A oraz E.

Ważne!

Dotyczy to wszystkich rodzajów alkoholu, w tym piwa, wina, szampana czy wódki. Kieliszek wina wypity raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzi, ale picie wina w większych ilościach może fatalnie wpłynąć na wygląd naszej skóry.

Fast food oraz chipsy, chrupki

Wysokoprzetworzona, kaloryczna, bogata w tłuszcze nasycone, polepszacze smaku, barwniki oraz kalorie żywność, nazywana potocznie fast foodem, jest silnie powiązana z kondycją naszej skóry. Te substancje zatruwają nasz organizm, prowadzą do stanów zapalnych, co odbija się na skórze i przyczynia się do jej przedwczesnego starzenia. Trądzik, trudno gojące się zmiany, alergie, atopia, sińce pod oczami i zmęczenie to konsekwencje złego odżywiania.

Pikantne pokarmy

Pikantne pokarmy, spożywane w nadmiarze, mogą negatywnie wpływać na stan naszej skóry. Zawarta w pikantnych przyprawach kapsaicyna (związek chemiczny, który przede wszystkim zwalcza bakterie w naszym organizmie) stymuluje produkcję kortykosteroidów i adrenaliny – związków, które mogą prowadzić do szkód w naszym organizmie. Obie substancje bowiem podwyższają poziom insuliny we krwi, co powoduje wysoki poziom glukozy, a co za tym idzie – nasilenie trądziku. Skutkiem ubocznym ostrego jedzenia może być też nadmierne pocenie się, które oczywiście negatywnie wpływa na stan naszej skóry.

– Ostre potrawy, takie jak salsa, ostry sos i papryczki chili, wywołują trądzik różowaty, kolejny proces zapalny – tłumaczy Diane Madfes, dermatolog w Mount Sinai School of Medicine, i dodaje: – Kaskada zapalna powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększoną produkcję sebum i wrażliwość skóry. Trądzik różowaty prowadzi do spektrum zaczerwienienia, wyprysków i torbieli do obrzęku nosa.

Niepożądanym skutkiem ubocznym spożywania pikantnych potraw jest także nadprodukcja sebum, co staje się niezwykle uciążliwe dla osób z cerą tłustą, u których skóra nadmiernie się przetłuszcza na co dzień.

Tak więc zamiast pikantnych przypraw, sięgnijmy po świeże zioła, takie jak rozmaryn, kolendra, mięta, bazylia, natka pietruszki.

Czekolada

Niestety czekolada również znajduje się na liście produktów szkodliwych dla naszej skóry. Jedzenie jej w nadmiarze może przyczynić się do pojawienia się trądziku. Zawarty w niej cukier niszczy kolagen w skórze. Ale to nie jedyny powód, by jej nie jeść w dużych ilościach. Dieta bogata w tłuszcze i rafinowane cukry, takie jak te znajdujące się w cukierkach i czekoladzie, może przyspieszyć produkcję sebum i wyzwala reakcje zapalne w organizmie, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko wyprysków.

Jeśli nie wyobrażamy sobie życia bez kostki czekolady, wybieramy czekoladę gorzką, z wysoką zawartością kakao.

Wypieki (i te na słodko, i te na słono)

Białe pieczywo, słodkie lub słone bułki, ciastka, drożdżówki – te produkty powstają ze zboża z wysokiego przemiału, które jest ubogie w składniki odżywcze oraz błonnik pokarmowy. Ten ostatni jest potrzebny do usuwania toksyn z organizmu, które także mają wpływ na ilość powstających krostek i wyprysków. Poza tym wypieki powstałe na bazie białej mąki zawierają zazwyczaj duże ilości cukrów prostych, które niszczą kolagen i elastynę (przez to skora staje się mniej sprężysta i pomarszczona) oraz źle wpływają na funkcjonowanie gruczołów łojowych.

Co w takim razie jest zamiast tych wypieków? Polecany jest chleb żytni razowy, graham, orkiszowy, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy. Te produkty mają niski indeks glikemiczny, są bogate w składniki mineralne oraz z właściwą ilość błonnika pokarmowego.

Co jeść, by mieć zdrową skórę?

Co powinniśmy jeść po wykluczeniu powyższych produktów? Przede wszystkim warzywa, owoce (te ostatnie w odpowiedniej ilości ze względu na fruktozę) oraz produkty pełnoziarniste. Polecane warzywa to te, które zawierają witaminę A (np. marchewka, papryka, pomidory, dynia, morele, brzoskwinia). Godne polecenia są również tłuszcze pochodzenia roślinnego, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy lniany. Pomagają one w zwalczaniu stanu zapalnego w organizmie, a także polepszają wchłanianie witaminy A w organizmie, bo jest ona rozpuszczalna w tłuszczach.

Na liście składników odżywczych ważnych dla dobrej kondycji skóry są również selen, cynk, miedź, siarka. Te składniki mineralne pomagają oczyścić skórę od wewnątrz. Zawierają je rośliny strączkowe, jaja, owoce morza, otręby i kiełki zbożowe, mięso drobiowe.

W naszej diecie nie może też zabraknąć odpowiedniej ilości wody. Pomaga ona w odpowiednim nawilżeniu skóry. Trzeba wypijać około 2,5 l dobrej jakościowo wody, najlepiej wysokozmineralizowanej. Pomocna może być również zielona herbata, która zawiera cenne dla skóry antyoksydanty.

Źródło: eatthis.com/ ncez.pl/ mojdietetyk.pl/