Zamknij

W jakich produktach znajdziemy probiotyki?

12.05.2021
Aktualizacja: 12.05.2021 16:00
W jakich produktach są probiotyki?
fot. Shutterstock

Aby zachować równowagę w organizmie, należy zadbać o zdrowy mikrobiom jelitowy. Dowiedz się, w jakich produktach znajdziemy probiotyki (żywe kultury bakterii) i dlaczego warto je włączyć do diety.

Probiotyki to żywe bakterie lub drożdże, które mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, na nasze jelita. Można je dostarczyć organizmowi na przykład w kapsułkach, tabletkach (są sprzedawane w aptekach) lub wraz z pożywieniem. W jakich produktach znajdziemy probiotyki?

Jogurty

Probiotyki można znaleźć w pełnotłustych jogurtach, ale tylko tych, które mają w składzie wskazane żywe kultury bakterii z rodziny Lactobacillus. Nie zaleca się jedzenia jogurtów niskotłuszczowych, a już z pewnością tych, które mają w składzie cukier.

Co ciekawe jogurt zyskał miano zdrowej żywności dzięki Ilji Miecznikowowi, profesorowi z Instytutu Pasteura w Paryżu. To on odkrył, że za długowiecznością Bułgarów z Rodop stoją bakterie z jogurtu, który w dużych ilościach spożywali.

Spożywanie jogurtów z żywymi kulturami bakterii może pomóc w leczeniu dolegliwości, takich jak biegunka polekowa, zespół jelita drażliwego czy zaparcia. Poza tym w procesie fermentacji rozkłada się laktoza, więc w tym produkcie jest jej znacznie mniej niż w mleku.

Sery

Niestety nie wszystkie sery zawierają probiotyki, a w tych mocno przetworzonych nie ma ich wcale. Dlatego należy szukać serów, które w składzie mają wyraźnie zaznaczone "żywe kultury bakterii". Spore ilości dobrych bakterii są w serach typu gouda, mozzarella, cheddar, serkach wiejskich oraz tych z niebieską pleśnią, np. roquefort. Sporo probiotyków jest też serach typu feta, które robi się z mleka owczego lub koziego i zwykle zawierają wiele bakterii o nazwie Lactobacillus plantatorum. Wymienione sery zawierają nie tylko bakterie i drożdże, ale również kwas masłowy oraz kwas propionowy. Obie te substancje mają korzystny wpływ na jelita.

Ważne!

Serów powinny unikać osoby z alergią na laktozę.

Żywność fermentowana (m.in. kiszonki, kefir)

Produkty fermentowane zawierają wiele probiotyków, pod warunkiem, że nie zostały poddane procesowi pasteryzacji. Wino, kiszoną kapustę, kiszone ogórki, kimchi, kefir najlepiej zrobić samemu w domu lub kupować w sprawdzonych sklepach z żywnością ekologiczną. Ale nawet wtedy warto sprawdzić na etykiecie, czy zawierają one żywe bakterie.

Fermentowa żywność jest korzystna dla jelit, bo zawiera mnóstwo różnych mikroorganizmów i to w dużym stężeniu.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to również fermentowany produkt, który w ostatnim czasie bardzo zyskuje na popularności. Ocet jabłkowy zawiera wiele różnych czynnych biologicznie cząsteczek, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Na przykład kwas octowy zawarty w occie hamuje aktywność disacharydazy, enzymu, który rozkłada skrobię i cukry złożone, umożliwiając im szybsze wchłanianie przez organizm. Jeśli enzym jest zablokowany, wchłania się mniej cukru. Poza tym ocet jabłkowy regularnie spożywany może zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Podsumowując, ocet jabłkowy może dobrze wpływać na żołądek, na poziom glukozy we krwi, a także cholesterolu we krwi. Należy go pić w formie rozcieńczonej lub z dodatkiem innych produktów (np. w sałatce jako winegret lub z dodatkiem miodu w proporcji 4:1).

Źródło: "Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić swoje ciało od wewnątrz", Michael Mosley, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2018