Pomelo to "król cytrusów". Dwa razy więcej witaminy C niż grejpfrut

08.10.2019 15:20
pomelo

Wyglądem przypomina niedojrzały grejpfrut, ale biorąc pod uwagę wartości odżywcze, bije grejpfruta na głowę. Dowiedz się więcej na temat pomelo.

Zdolność do wzmocnienia układu odpornościowego, poprawa trawienia, obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie skłonności do skurczów - to tylko niektóre zalety pomelo, największego cytrusa, zwanego też "pomarańczą olbrzymią".

Pomelo czy grejpfrut?

Pomelo to "król cytrusów", największy owoc cytrusowy, tzw. pomarańcza olbrzymia. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Prozdrowotną sławę zawdzięcza wysokiej koncentracji witaminy C, przy dość łagodnym smaku.

W 100 g produktu znajduje się 61 mg witaminy C, 216 mg potasu, aż 1 gram błonnika pokarmowego i 6 mg magnezu. Dla porównania: nieporównywalnie bardziej cierpki w smaku grejpfrut ma dwa razy mniej witaminy C - 31,2 mg.

Pomelo wygrywa również z grejpfrutem pod względem liczby kalorii - 38:42.

Pomelo - właściwości

Jeden owoc pomelo zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na witaminę C aż w 600 procentach, co ma niebagatelne znaczenie dla układu odpornościowego. Przyjęło się, że pomelo odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności cieszących się dobrym zdrowiem mieszkańców Azji Południowej. Witamina C jest też silnym antyoksydantem, co czyni ją jednym z faworytów wyścigu o tytuł "witaminy młodości".

Pomelo zaspokaja aż 25 procent dziennego zapotrzebowania na błonnik, co korzystnie wpływa na układ trawienny. Ale to nie wszystko. Wysoka zawartość potasu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na poziomie 37 procent, co korzystnie wpływa na układ krążenia, przyczyniając się do profilaktyki chorób serca i udaru.

Pomelo, podobnie jak grejpfrut, zawiera również enzym przyspieszający spalenie tłuszczu.

Pomelo - jak jeść?

Pomelo ma grubą, twardą skórkę, dlatego też należy zachować szczególną ostrożność podczas obierania, żeby nie nabawić się urazu znanego jako "ręka awokado". Podczas obierania pomelo warto trzymać się kilku zasad bezpieczeństwa:

  • Używając ostrego noża, odetnij „czapkę”.
  • Wykonaj 8-10 pionowych nacięć, zaczynając od wyciętego czubka.
  • Pociągnij grubą skórkę w dół, odsłaniając mięsiste wnętrze.
  • Rozłóż cząstki i usuń nasiona.
  • Usuń nadmiar włókien.

Smacznego!

Źródło: organicfacts.net