Zamknij

Górskie, zwykłe, błyskawiczne – które płatki owsiane są najzdrowsze?

12.10.2021
Aktualizacja: 13.10.2021 11:01
Jak płatki owsiane wybrać?
fot. Shutterstock

Zdrowe, sycące śniadanie? Na myśl od razu przychodzi owsianka. Choć znana od lat, to w ostatnim czasie zrobiła zawrotną karierę jako danie, dzięki któremu już od samego rana można mieć poczucie, że je się zdrowo. I nie bez powodu! Tylko które płatki wybrać: zwykłe, górskie czy błyskawiczne? Czym się różnią i które są zdrowsze?

Obecność w diecie produktów pełnoziarnistych to jeden z ważnych wyznaczników tego, czy jest ona korzystna dla zdrowia. A płatki owsiane to właśnie produkt pełnoziarnisty – dlatego warto je jeść. Powstają z całych ziaren owsa, które zostaje poddane obróbce. Różnice pomiędzy płatkami zwykłymi, górskimi i błyskawicznymi wynikają właśnie z procesów produkcyjnych, jakim ziarna są poddawane.

Jak powstają płatki owsiane?

W procesie produkcji płatków owsianych ziarna owsa są obłuszczane, czyli pozbawiane zewnętrznej okrywy, czyli otrębów (które także nadają się do jedzenia i są bardzo bogate w błonnik). Tak przygotowane ziarna są zgniatane w całości lub wcześniej łamane (siekane) na drobniejsze kawałki i dopiero zgniatane. W ten sposób powstają płatki zbożowe, bogate w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze.

Jakie są rodzaje płatków owsianych?

W zależności od sposobu produkcji, a więc sposobu przetworzenia ziarna, płatki owsiane różnią się między sobą właściwościami.

  • Płatki owsiane zwykłe – powstają w wyniku zgniatanie całego ziarna owsa pozbawionego zewnętrznej okrywy (obłuszczonego). Są produktem najmniej przetworzonym spośród różnych rodzajów płatków owsianych, ale za to gotują się najdłużej. Gotowanie płatków owsianych zwykłych może zająć 10-15 minut.
  • Płatki owsiane górskie – produkowane są z obłuszczonego ziarna owsa, które przed zgniataniem zostało rozdrobnione (pocięte). Są drobniejsze niż płatki zwykłe i nie wymagają tak długiego gotowanie jak zwykłe. Płatki górskie wystarczy gotować 2-5 minut.
  • Płatki owsiane błyskawiczne – są przygotowywane z pociętych i zgniecionych ziaren owsa, które dodatkowo zostały poddane działaniu pary, która je zmiękcza. Takie płatki są najszybsze w w przygotowaniu, bo prędko miękną i chłoną wodę. Nie trzeba ich gotować – wystarczy zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem, by przygotować owsiankę.

Czy płatki owsiane różnią się wartościami odżywczymi?

Wszystkie rodzaje płatków owsianych mają podobną kaloryczność oraz zawartość białka czy tłuszczów. Mogą natomiast w pewnym stopniu różnić się zawartością witamin (np. z grupy B, witaminy E) i składników mineralnych (np. żelazo, potas, magnez) – produkty mniej przetworzone mają ich po prostu nieco więcej, ponieważ składniki te nie giną w procesie produkcji.

Istotną różnicą pomiędzy poszczególnymi rodzajami płatków owsianych jest jednak ich indeks glikemiczny (IG) – znacząco wyższy niż reszta mają płatki błyskawiczne. Ich IG po ugotowaniu to:

  • płatki zwykłe – 53
  • płatki górskie – 57
  • płatki błyskawiczne – 83.

Wysokość indeksu glikemicznego ma znaczenie dla osób z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym, a także insulinoopornością.

Płatki owsiane zwykłe, górskie czy błyskawiczne – które są najzdrowsze?

Wszystkie płatki owsiane są zdrowe – warto je jeść niezależnie od tego, na który rodzaj się zdecydujemy. Warto jednak pamiętać, że im produkt mniej przetworzony, tym więcej pozostaje w nim naturalnie korzystnych dla zdrowia składników. Właśnie dlatego, najlepiej zdecydować się na płatki owsiane zwykłe. Ale jeśli masz nie jeść płatków owsianych w ogóle albo jeść błyskawiczne – to koniecznie wybierz drugą opcję.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: healthline.com / medicalnewstoday.com / ekoaleja.eu