Zamknij

Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Właściwości i zalety zdrowotne płatków owsianych

15.07.2021
Aktualizacja: 12.10.2021 13:10
Płatki owsaine - wartości, kalorie, gluten, jak zrobić
fot. Shutterstock

Jeśli będziesz jeść płatki owsiane, twój organizm cię za to pokocha – nie ma wątpliwości, że to produkt, który ma świetny wpływ na zdrowie. Nadaje się dla osób na dietach bezglutenowych, odchudzających, cukrzyków czy nadciśnieniowców. Nic tylko jeść i być zdrowym!

  1. Jakie wartości odżywcze mają płatki owsiane?
  2. Czy płatki owsiane mają działania prozdrowotne?
  3. Ile kalorii zawierają płatki owsiane?
  4. Czy w płatkach owsianych jest gluten?
  5. Jakie są rodzaje płatków owsianych?
  6. Jak zrobić płatki owsiane?

Płatki owsiane produkuje się z owsa, zboża, które jest naturalnie bezglutenowe i bogate w cenne składniki odżywcze. Wykorzystuje się je nie tylko jako produkt żywnościowy, ma także zastosowanie w leczeniu problemów dermatologicznych. Płatki owsiane zaliczane są do produktów prozdrowotnych ze względu na dużą zawartość składników, które mają korzystne działanie na organizm człowieka. Warto jej jeść, mimo pojawiających się niekiedy niekorzystnych dla płatków owsianych testów konsumenckich, bo – jak to również w medycynie bywa – korzyści z ich jedzenia są większe niż ewentualny niekorzystny wpływ na organizm. Warto tylko zwracać uwagę, by kupować produkty dobrej jakości.

Jakie wartości odżywcze mają płatki owsiane?

Owies to skarbnica witamin, składników mineralnych, białka roślinnego oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – ma ich dwukrotnie więcej niż inne zboża. W owsie, a więc także w płatkach owsianych, jest też dużo błonnika pokarmowego – aż 14 g (w 100 g). Owies zawiera m.in.:

  • potas
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • fosfor
  • miedź
  • mangan
  • cynk
  • witaminy z grupy B: B1, B2,B6, PP,
  • witaminę E.

To, co wyróżnia płatki owsiane na tle innych produktów zbożowych to wysoka zawartość polifenoli, związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych (przeciwutleniających, spowalniających procesy starzenia się komórek). Błonnik obecny w owsie to przede wszystkim frakcja rozpuszczalna i jego główny składnik – beta-glukan. W przewodzie pokarmowym powleka on śluzówkę jelit, zmniejszając ilość wchłoniętego tłuszczu i glukozy, a także hamując rozwój niekorzystnych bakterii w jelitach. Beta-glukan jest też prebiotykiem – stanowi pożywkę dla dobroczynnych bakterii w jelitach, więc sprzyja ich namnażaniu się.

Czy płatki owsiane mają działania prozdrowotne?

Tak! Dzięki zawartości tak wielu cennych składników płatki owsiane mają mnóstwo działań korzystnych dla zdrowia. Naturalne płatki owsiane:

  • szybko i na długo dają uczucie sytości
  • spowalniają wchłanianie cukrów
  • pobudzają procesy przemiany materii
  • wzmacniają odporność
  • zwiększają sprawność fizyczną i umysłową
  • pomagają obniżyć poziomu cholesterolu we krwi,
  • regulują pracę jelit i działają na nie ochronnie
  • zapobiegają zaparciom
  • zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
  • korzystne oddziałują na uchyłki jelitowe i hemoroidy.

Ile kalorii zawierają płatki owsiane?

Płatki owsiane zapewniają sporą porcję energii i sycą na długo (dlatego są polecane jako danie śniadaniowe) – 100 g płatków owsianych zawiera około 380 kcal.

Czy w płatkach owsianych jest gluten?

Owies to zboże niezawierające glutenu. Mogą je więc spożywać osoby będące na dietach bezglutenowych. Z jednym zastrzeżeniem: choć sam owies nie zawiera glutenu, ale – poprzez kontakt z innymi zbożami – produkty takie jak płatki owsiane mogą zostać nim zanieczyszczone. Dlatego osoby chorujące na celiakię i unikające glutenu powinny jeść płatki owsiane bezglutenowe (na opakowaniu należy szukać znaku przekreślonego kłosa).

Jakie są rodzaje płatków owsianych?

W sklepach dostępne są trzy rodzaje płatków owsianych – zostały one podzielone ze względu na rozdrobnienie i stopień przetworzenia:

  • płatki owsiane błyskawiczne – są najbardziej przetworzone, maja najniższą zawartość wody i można je jeść nawet bez gotowania
  • płatki owsiane górskie – są przetworzone w umiarkowanym stopniu, trzeba je krótko ugotować lub namoczyć, są najpopularniejsze
  • płatki owsiane zwykłe – najbardziej naturalne, mało przetworzone, więc najbardziej wartościowe odżywczo, wymagają gotowania.

Jak zrobić płatki owsiane?

Najprostszym daniem, jakie można zrobić z płatków owsianych, jest owsianka, która jest doskonałym daniem na śniadanie – można ją ugotować na mleku krowim lub roślinnym albo przygotować owsiankę pieczoną. Do owsianki warto dodać orzechy, migdały, suszone owoce.  Płatki owsiane dobrze smakują też z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Smaczne są też ciasteczka owsiane dodatkiem bakalii. Z płatków owsianych można też zrobić posypkę do owoców pieczonych pod pierzynką, a także dodawać je do śniadaniowych koktajli warzywno-owocowych (smoothies).

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: dietetycy.org.pl / celiakia.pl / foodsbyann.com