Razowe, białe czy na zakwasie - jakie pieczywo najlepiej wybrać?

03.10.2019
Aktualizacja: 03.10.2019 14:37
Pieczywo - jakie wybrać najlepiej

Wiele osób zastanawia się, co lepiej wybrać razowe, ciemne czy białe pieczywo? Frida Duell, autorka książki "Jedzenie, mity i nauka" porównała białe tostowe pieczywo z razowym chlebem tostowym, biorąc pod uwagę zawartość kaloryczna, błonnik, tłuszcze itp. Zobacz, jak wypadł ten chlebowy pojedynek.

Wiele osób zastanawia się, jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy: razowe, na zakwasie, ciemne czy białe pieczywo. Aby dokonać najlepszego wyboru należy przede wszystkim zrozumieć, na czym polega różnica między nimi.
Frida Duell, autorka książki "Jedzenie, mity i nauka", porównała białe tostowe pieczywo z pełnoziarnistym chlebem z mąką Grahama, żytnią i niewielką ilością pszennej. Zobacz, jak wypadł ten chlebowy pojedynek.

  Biały tostowy chleb/ 100 g Razowy tostowy chleb/ 100g
energia 260 kcal 240 kcal
tłuszcze 2,5 g 2 g
tłuszcze nasycone 0,3 g < 0,5 g
węglowodany 47 g 43 g
cukry 3,5 g 2,2 g
błonnik 3,5 g 11 g
białko 10 g 7 g
sól 1 g 1,2 g

Z tego porównania jasno wynika, że pomiędzy chlebem tostowym białym, a pełnoziarnistym kupionym w sklepie nie ma wielkich różnić w wartości odżywczej. Oczywiście chleb z pełnego ziarna ma nieco lepszą zawartość - zawiera mniej kalorii, cukru i ma więcej błonnika pokarmowego. Chleb pełnoziarnisty zawiera również więcej witamin i minerałów niż biały tostowy. I właśnie dlatego jest zdrowszy, zwłaszcza gdy jest przygotowywany na zakwasie.

Pieczywo na zakwasie można wypiekać zarówno z mąki białej, jak i pełnoziarnistej. Fermentowanie zakwasu sprawia, że organizm łatwiej przyswaja minerały, a do tego takie pieczywo zawiera probiotyki - dobre bakterie - które korzystnie wpływają na zdrowie.
Zatem stojąc w kolejce w piekarni, lepiej wybrać chleb niesłodzony, wypiekany z mąki pełnoziarnistej, najlepiej na zakwasie z odrobiną suszonych owoców i orzechów.

O czym warto pamiętać, wybierając pieczywo

  1. Im wyższy typ mąki, tym więcej w niej składników odżywczych i błonnika pokarmowego. Tak więc najlepsze jest pieczywo z mąki razowej, pełnoziarnistej i z pełnego przemiału.
  2. Lepiej wybierać chleb niż bułki. Niestety do wypieku bułek używa się częściej mąki białej o wysokim stopniu przetworzenia, dodaje się również tłuszcz, cukier.
  3. Pieczywo razowe jest zdrowsze niż pieczywo białe. To pierwsze ma znacznie więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Tylko pamiętaj, że nie każde ciemne pieczywo jest z pełnoziarnistej mąki. Czasami ten kolor wynika z dodatku karmelu.  
  4. Lepsze jest pieczywo na zakwasie niż na drożdżach. Pieczywo na zakwasie w porównaniu do chleba wypiekanego z udziałem drożdży charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą i niższym indeksem glikemicznym oraz korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego.
  5. Dodatek pestek, orzechów i suszonych owoców zwiększają nieco kaloryczność pieczywa, ale też podnosi wartość odżywczą chleba.
  6. Lepiej wybierać pieczywo ze sprawdzonych piekarni niż z supermarketów. Niestety pieczywo z supermarketów wypiekane jest na miejscu z produktów mrożonych, zawierających mniej witamin i minerałów z porównaniu z tradycyjnym chlebem.  Natomiast piekarnie na swoich stronach internetowych przedstawiają swój asortyment pieczywa wraz z ich składem i wartością odżywczą.  
  7. Razowe pieczywo to inaczej pieczywo pełnoziarniste, natomiast ciemne pieczywo to określenie mówiące jedynie o kolorze pieczywa. Ciemny chleb swoją barwę mógł zyskać dzięki wysokiej zawartości pełnego ziarna, ale też mógł zostać zabarwiony karmelem i w rzeczywistości może zawierać więcej cukru niż jasny chleb. 

Źródło: Książka "Jedzenie, mity i nauka" Frida Duell, Wydawnictwo Marginesy/ Instytut Żywności i Żywienia