Zamknij

Popołudniowa senność, spadek energii? Pomoże ta naturalna przekąska

15.03.2022
Aktualizacja: 15.03.2022 15:48

Na pewno znasz to uczucie, gdy po południu czujesz senność, a najlepszym rozwiązaniem wydaje się krótka drzemka. Taki spadek energii można jednak pokonać dzięki zdrowej i smacznej przekąsce. Wystarczy garść tych pestek.

Przekąska na popołudniową senność
fot. Shutterstock
  1. Naturalna przekąska, która rozbudza i poprawia nastrój
  2. Jakie właściwości mają pestki dyni?
  3. Jak jeść pestki dyni?

Gdy około godziny 14 lub 15 ogarnia nas popołudniowa senność, sięgamy po kolejną kawę. Kofeina może oczywiście dodać energii, ale na krótko. I prawdopodobnie spowoduje kolejny kryzys, co skończy się następną kawą. Istnieje jednak dobra alternatywa dla popołudniowej dawki kofeiny – co więcej taka przekąska może również poprawiać nastrój.

Naturalna przekąska, która rozbudza i poprawia nastrój

Dr Daniel Amen, neurobiolog, psychiatra kliniczny i autor książki o tajnikach działania ludzkiego mózgu (ang. tytuł „You, Happier: The 7 Neuroscience Secrets of Feeling Good Based on Your Brain Type”), zdradził portalowi MindBodyGreen pomysł na smaczną (i pożywną) przekąskę, która pomoże zwalczyć popołudniową senność. Chodzi o pestki dyni.

– Moimi ulubionymi nasionami są pestki dyni. Stwierdzono, że zwiększają poziom dopaminy w mózgu – mówi dr Amen. Dzieje się tak dzięki aminokwasowi zwanemu tyrozyną, w którą obfitują pestki (jeszcze więcej jest jej w parmezanie czy orzeszkach ziemnych). – Na popołudniowy kryzys energetyczny w pracy pestki dyni są idealne – uważa lekarz. Taka przekąska dostarcza składniki odżywcze, których domaga się wtedy mózg.

Jakie właściwości mają pestki dyni?

Pestki dyni zawierają nie tylko cenny neuroprzekaźnik. Są również bogate w magnez, który odgrywa ważną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi – popołudniowy spadek energii może być spowodowany niedocukrzeniem. Eksperci zalecają utrzymywanie w miarę stałego poziomu cukru we krwi, aby uniknąć groźnych jego wahań.

Pestki dyni zawierają również dużo błonnika, który, podobnie jak magnez, również ma duży wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi (dzięki błonnikowi obecnemu w pożywieniu dłużej czujemy się syci). Już garść pestek dyni (ok. 30 g) zapewnia 20 proc. zalecanego dziennego spożycia błonnika.

Wysoka zawartość żelaza to kolejna zaleta pestek dyni – ich garść zawiera ok. 10 proc. zalecanego dziennego spożycia. Brak odpowiedniej ilości żelaza w organizmie, o co nietrudno, bo trzeba dostarczać go z dietą, może powodować takie objawy jak zmęczenie, zawroty głowy i senność (taka jak popołudniowa).

Jak jeść pestki dyni?

Pestki dyni nie tylko zawierają cenne składniki odżywcze, ale można je jeść na niezliczoną ilość sposobów. Mogą być chrupiącym dodatkiem do sałatki, składnikiem owocowego lub owocowo-warzywnego smoothie, posypką do zupy. W końcu można po prostu uprażyć na patelni z dodatkiem aromatycznych przypraw. Najprościej jednak po prostu przekąsić garść pestek prosto z torebki.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: Mbg