Panga to ryba o złej sławie. Czy naprawdę na nią zasługuje?

17.08.2018 13:56
Panga to ryb tania, ale mało wartościowa. Nie powinny jej jeść dzieci i kobiety w ciąży.
fot. Shutterstock

Panga to ryba, która nie cieszy się dobrą sławą. Choć jest tania i ma stosunkowo neutralny smak, to każdy, kto widział, w jakich warunkach jest hodowana, może nabrać do niej uprzedzeń. 

Panga to ryba wyjątkowo kontrowersyjna. Choć dopuszczona jest do sprzedaży w Europie, to naukowcy co jakiś czas prezentują raporty oceniające zawartość rtęci w mięsie tych ryb. 

W tym przypadku nic się nie zmienia. Za każdym razem badania pokazują, że w mięsie pangi stężenie rtęci jest bardzo wysokie. Choć nie przekracza norm, to zbliża się do ich maksymalnego dopuszczalnego poziomu.

Z tego powodu badacze przestrzegają, że panga nie jest dla każdego. Rtęć jest szkodliwa dla wszystkich, ale szczególnie mocno dla dzieci i kobiet w ciąży.

ZOBACZ TAKŻE: Które gatunki ryb są najzdrowsze? Sprawdzamy ilość kwasów omega-3!

Panga: co to za ryba?

Panga, a właściwie sum rekini (Pangasianodon hypophthalmus), to ryba hodowana  masowo w wodach dorzecza Mekongu – rzeki bardzo zanieczyszczonej. Warunki hodowli i duża zawartość metali toksycznych w mięsie ryby nadała jej przydomek „egzotycznej trucizny”.

Pangi są sprowadzane z Wietnamu do Polski w ogromnych ilościach. To tanie i stosunkowo neutralne ryby, które dobrze znoszą mrożenie i łatwo poddają się obróbce. Mają też dosyć neutralny smak, dlatego używane są do przeróżnych potraw.

Niestety, panga nie należy do ryb zdrowych. Ostatnie doniesienia na temat pangi pochodzą z Hiszpanii. Naukowcy z Uniwersytetu w La Lagunie sprawdzili zawartość rtęci w rybach. W tym celu udali się po próbki do kilku supermarketów. Następnie przeanalizowali mięso ryb pod względem składu chemicznego.

Okazało się, że w mięsie pangi jest wyjątkowo wysokie stężenie rtęci. W przebadanych próbkach stężenie zbliżało się do maksymalnego dopuszczalnego w Europie poziomu. 

Zagłosuj

Jak często jesz mięso pangi?

Liczba głosów:

Panga: kto powinien unikać jej jedzenia?

Nie ma wątpliwości, że rtęć jest toksyczna. Uszkadza wiele narządów wewnętrznych, upośledzając działanie układów: nerwowego, krążenia, dokrewnego, moczowego, płciowego i immunologicznego. Rtęć ma też niezwykłą zdolność do kumulowania się w organizmie, co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci, których organy wciąż się rozwijają. Rtęć jest również zagrożeniem dla kobiet w ciąży. 

Hiszpańskie badania wskazują, że średnia zawartość rtęci na w mięsie pangi wynosiła 0,22 mg na kilogram. Choć wydaje się, że jest to niewiele w stosunku do normy, to prof. Gutierrez Fernandez, naukowiec z zespołu badawczego, sugeruje, że spożycie tego typu pokarmu należy ściśle kontrolować.

Z obliczeń badaczy wynika, że jednorazowe zjedzenie 350 gr pangi wyczerpuje około 30 proc. tygodniowego limitu rtęci zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn.

Choć w licznych badaniach nie stwierdzono, by w mięsie pangi poziom rtęci przekraczał normy, to wielokrotnie potwierdzono, że stężenie rtęci jest na tyle wysokie, że zbliża się do górnej granicy przyzwolenia. Z tego powodu lepiej unikać częstego jedzenia pangi i ograniczyć się do okazjonalnego spożywania tej ryby. 

Źródło: zdrowie.pap.pl

________

zdrowie.radiozet.pl/nk