Zamknij

Owoc kaki – dlaczego warto go włączyć do swojej diety?

26.11.2020
Aktualizacja: 26.11.2020 18:33
Owoc kaka, persymona, hurma
fot. Shutterstock

Owoc kaki, persymona, hurma wchodu, owoc szaron... kilka nazw dla jednego, dość niepozornie wyglądającego owocu, ale za to z długą i ciekawą historią. Dowiedz się, jak smakuje kaki, jak je jeść oraz jakie zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

Owoce kaki rosną na drzewach Hurma (inaczej hebanowca wschodniego), które z wyglądu przypominają karłowatą jabłoń. Drzewa te kwitną w czerwcu, a owocują od sierpnia do października, listopada. Naturalnie występują one w Chinach, ale przyjęły się również w Japonii, Korei. Wymienione kraje są największymi producentami owoców kaki, ale uprawy hebanowca są również w Brazylii, we Włoszech oraz w Izraelu. Jest kilka odmian tego drzewa – najpopularniejsze to Hachiya i Fuyu. W Japonii drzewa hebanowca i jego owoce są symbolem życia i przetrwania, bowiem jako jedyne przetrwały wybuch jądrowy w Nagasaki w 1945 r.

Owoce kaki (persymona) – na skróty:

Owoce kaki – jak je rozpoznać?

Owoce kaki z wyglądu przypominają pomidory. Ich skórka może mieć kolor pomarańczowy, czerwony lub żółty. Są one słodkie, miąższ (w dojrzałych owocach) rozpływa się w ustach. Najlepsze w smaku są owoce dojrzałe. Są one wtedy miękkie w dotyku, ich skórka jest cienka, pomarańczowa. Na jej powierzchni nie powinno być żadnych brązowych plam.

Owoce kaki można jeść na surowo lub w formie przetworzonej (w postaci dżemu, musu, soku, suszonych owoców). Jednak najwięcej wartości odżywczych jest w surowych owocach. Persymona dobrze komponuje się z sałatkami, słodkimi i pikantnymi potrawami, jogurtem i płatkami owsianymi. Wbrew powszechnej opinii, dojrzałe owoce kaki można jeść ze skórką, o ile nie jest zbyt twarda.

Gdy owoc kaki jest niedojrzały, należy go odłożyć na kilka dni w suche, ciepłe miejsce (nie do lodówki!), by spokojnie dojrzał.

Ważne!

Owoc kaki kupuj zawsze z szypułką na wierzchołku. Bez szypułki owoce kaki o wiele szybciej się psują.

Owoce kaki – jakie mają wartości odżywcze?

Owoce kaki (persymony) są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. W tym owocu kryje się wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Owoce kaki składają się z węglowodanów, białek, tłuszczy. Są też bogatym źródłem witamin i minerałów. Można tu wymienić: witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K, witaminę B1, witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B6, kwas foliowy, a także potas, miedź, mangan, magnez, fosfor. Niestety ten niepozorny owoc jest kaloryczny (w 100 g owocu są 73 kcal), ale zawiera bardzo duże ilości błonnika, i z tego powodu sprzyja utracie wagi.

W owocach kaki (persymony) kryje się jeszcze wiele innych ważnych dla zdrowia związków, m.in. garbniki, flawonoidy, karotenoidy.

Owoce kaki – ważne źródło przeciwutleniaczy

Zawarte w owocach kaki związki roślinne o właściwościach przeciwutleniających, np. karotenoidy czy flawonoidy, pomagają zapobiegać uszkodzeniu i starzeniu się komórek lub spowalniać ten proces. Przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu wywołanemu przez wolne rodniki i tym samym mogą obniżyć ryzyko pojawienia się niektórych chorób przewlekłych (np. nowotworów, w tym jelita grubego, chorób serca, cukrzycy typu 2, a także choroby Alzheimera).

Owoce kaki – bogate źródło błonnika

Owoc kaki (persymona) zawiera bardzo dużo rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko chorób serca czy udaru. Zawarty w owocach kaki błonnik jest też ważny dla układu trawiennego, zapobiega zaparciom i pomaga w wypróżnianiu.

Błonnik pomaga też w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Spowalnia trawienie węglowodanów, co zapobiega skokom cukru we krwi.

Owoc kaki (persymona) – jakie ma właściwości prozdrowotne?

  1. Owoce kaki (persymony) zawierają przeciwutleniacze flawonoidowe, w tym kwercetynę i kemferol. W kilku badaniach udowodniono, że dieta bogata we flawonoidy zmniejsza ryzyko chorób serca, a tym samym obniża liczbę zgonów z powodu tych chorób. Flawonoidy, głównie kwas garbnikowy i kwas galusowy, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu LDL we krwi oraz złagodzić stan zapalny.
  2. Owoce kaki (persymony) zawierają sporą dawkę witaminy C oraz witaminy E – oba te związki są silnymi przeciwutleniaczami i mają silne działanie przeciwzapalne, tym samym zmniejszają ryzyko chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie. Zalicza się do nich m.in. choroby serca, zapalenie stawów, cukrzycę czy nowotwory. Witamina C zmniejsza uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki, neutralizując je i zapobiegając dalszym szkodom.
  3. Persymony dostarczają również dużo witaminy A i przeciwutleniaczy, które są kluczowe dla zdrowia oczu, w tym luteinę i zeaksantynę (przeciwutleniacze karotenoidowe). Witamina A wspomaga funkcjonowanie błon spojówkowych i rogówki. Ponadto jest niezbędnym składnikiem rodopsyny, białka niezbędnego do prawidłowego widzenia. Luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
  4. Owoc kaki zmniejszają ryzyko zachorowania na białaczkę – potwierdziły to badania japońskich naukowców z Mie University. Wyciąg z tych owoców zawierający wiele polifenoli w znaczącym stopniu przyczynił się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych (Molt 4b) odpowiedzialnych za białaczkę limfoblastyczną.
  5. Owoc kaki pozytywnie wpływa na krew, głównie za sprawą rozpuszczalnego błonnika. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie kaki może zredukować poziom złego cholesterolu we krwi oraz poziom trójglicerydów, czego efektem jest zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy oraz inne dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.
  6. Owoc kaki pozytywnie wpływa na wygląd skóry. Zawarte w nim przeciwutleniacze hamują procesy starzenia się skóry, która na dłużej pozostaje jędrna, gładka i promienna.
  7. Owoce kaki, dzięki zawartości błonnika, wspierają układ trawienny, pomagają w strawieniu potraw ciężkostrawnych. Błonnik zawarty w owocach kaki poprawia perystaltykę jelit i pozwala pozbyć się uciążliwych, nawracających zaparć.
  8. Owoce kaki mają również zastosowanie w kosmetyce. Są one zwykle dodatkiem do kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. Zawarte w tym owocu związki sprawiają, że skóra staje się nawilżona, stany zapalne złagodzone, a pory zmniejszone.

Alergia na owoce kaki

Niestety niektóre osoby mogą mieć alergię na owoce kaki. Alergeny znalezione w owocach kaki są podobne do alergenów znalezionych w jabłku, brzoskwini, pomarańczy, liczi, truskawce, ogórku i marchwi, dlatego osoby, które mają alergię na te produkty, powinny zachować szczególną ostrożność. Owoc kaki wchodzi również w reakcję krzyżową z brzozą. Najczęstsze objawy alergii na owoce kaki to: świąd, pokrzywka, alergiczne zapalenie spojówek, alergiczny nieżyt nosa, napad astmy, nudności i wymioty, bóle brzucha, obrzęk twarzy.

Źródło: "Alergia na owoce egzotyczne", Natalia Ukleja-Sokołowska, Ewa Gawrońska-Ukleja, Marta Tykwińska, Zbigniew Bartuzi, Alergologia