Szukasz naturalnego źródła witaminy D? Odkryj moc oleju z krokosza

04.09.2020 15:06
Szukasz naturalnego źródła witaminy D? Odkryj moc oleju z krokosza
fot. Shutterstock

Wrzesień to czas, kiedy zaczynamy się rozglądać za naturalnymi źródłami słońca. Pewną nowością może być olej z krokosza barwierskiego, który jest bazą wielu preparatów z witaminą D. Sprawdź, czym wyróżnia się olej z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza (szafranowy) jest doskonałym nośnikiem witaminy D, który wyróżnia się wieloma  właściwościami. Pozyskiwany jest z nasion rośliny botanicznej znanej jako Carthamus tinctoriu. W składzie oleju z krokosza najwięcej można znaleźć kwasu linolowego, który niezbędnym składnikiem diety, gdyż nie jest syntezowany przez organizm. Badania sugerują, że olej szafranowy może przynosić pewne korzyści zdrowotne, szczególnie w przypadku poziomu cukru we krwi, cholesterolu i stanów zapalnych skóry. Może mieć pewne korzyści zdrowotne, gdy ludzie używają go w diecie i na skórze.

Poznaj cennych właściwości oleju szafranowego.

Właściwości zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego

 

1.Cenne źródło  kwasów tłuszczowych

Olej z krokosza jest bogaty w kwas linolowy – cenny kwa tłuszczowy, który korzystanie wpływa na wygląd skór, a także ułatwia proces odchudzania. Olej z krokosza jest źródłem wielu innych NNKT, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

W składzie oleju z krokosza znaleźć można:

  • kwas linolowy (70%),
  • kwas linolenowy (10%),
  • kwas oleinowy,
  •  kwas palmitynowy,
  • kwas arachinowy,
  •  kwas stearynowy.

2. Reguluje insulinę we krwi

Olej z krokosza reguluje wrażliwość organizmu na insulinę, dzięki temu znacznie spada ryzyko wystąpienia cukrzycy. Badanie z 2011 roku sugeruje, że spożywanie 8 gramów oleju szafranowego dziennie przez 4 miesiące może zmniejszyć stan zapalny, jednocześnie poprawiając poziom cukru we krwi u niektórych osób z cukrzycą typu 2 .

3. Poprawia zdrowie serca

Nienasycone tłuszcze w oleju szafranowym mogą rozrzedzać krew i zmniejszać lepkość płytek krwi. Pomaga to w zapobieganiu zakrzepom krwi, które mogą prowadzić do zawału serca i udaru mózgu . Olejek krokoszowy może również wpływać na naczynia krwionośne, rozluźniając je i obniżając ciśnienie krwi .

4. Usprawnia metabolizm

Olej ma działanie przeciwzapalnie, pobudza układ trawienny, reguluje miesiączkowanie.

5. Zwalcza stany zapalne

Nienasycone kwasy tłuszczowe w oleju szafranowym poprawiły markery stanu zapalnego. Może to pomóc w przypadku kilku schorzeń, w tym cukrzycy i chorób serca.

6. To źródło witamin A i E

Olej z krokosza to też cenne źródło witamin A i E. Witamina A wspomaga pracę oczu,  jest niezwykle potrzebna do zachowania dobrego wzroku przez długie lata. Witamina E – chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które zaburzają funkcję skóry. Dodatkowo chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca. Witamina E od dziesięcioleci jest ważnym składnikiem produktów dermatologicznych.

Jak włączyć olej  z krokosza do diety?

Zaledwie po kilku tygodniach stosowania oleju z krokosza organizm zyskuje odporność. Zaleca się przyjmować jedną łyżkę oleju dziennie. Można go dodawać do sałatek, sosów. Nie nadaje się do smażenia, pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości.  

Źródło: medicalnewstoday.com