Olej pachnący Azją, czyli o tym dlaczego warto stosować olej sojowy

Aleksandra Supryn
05.11.2015 11:33
Olej pachnący Azją, czyli o tym dlaczego warto stosować olej sojowy
fot. Olej sojowy ‒ składniki oraz korzyści dla zdrowia i urody

Olej sojowy od razu kojarzy się z pięknym, orientalnym zapachem azjatyckich potraw. To właśnie dzięki nim stał się tak popularny. Olej sojowy to jednak nie tylko smaczne jedzenie, to również zdrowie oraz uroda.

Uwielbiasz olej sojowy, ale nie wiesz dlaczego jest dla Ciebie dobry? A może nadal używasz zwykłego, tradycyjnego oleju? Sprawdź, dlaczego warto zacząć używać oleju tłoczonego z nasion soi zwyczajnej.

Olej sojowy ‒ składniki

Około 50-60 proc. oleju sojowego to nienasycone kwasy tłuszczowe, np. omega-3, omega-6 i omega-9.

Co więcej, znajdziemy w nim również bardzo dużo „witaminy młodości”, czyli witaminy E oraz witaminy K, odpowiedzialnej za regulację krzepliwości krwi.

Korzyści zdrowotne oleju sojowego

Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych olej sojowy jest w stanie obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL na korzyść tego dobrego ‒ HDL. Pozbywając się złego cholesterolu, zmniejszamy ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób sercowo-krążeniowych.

Kwasy omega oraz witamina K świetnie wpływają również na mózg. Sprawiają, że funkcjonuje on sprawniej, a komórki pozostają aktywne na dłużej. Składniki te stosuje się też podczas terapii osób z Alzheimerem.  Na mózg pozytywnie wpływa również inny składnik ‒ lecytyna ‒ poprawia ona pamięć i koncentrację oraz pomaga zwalczać niepokój, nadpobudliwość, zmęczenie oraz bezsenność.

Natomiast zawarta w nim witamina K, oprócz krzepliwości krwi, poprawia również płodność. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.

To jednak nie wszystko. Naukowcy zauważają, że olej sojowy zwiększa odporność organizmu, poprawia wzrok oraz dba o to, aby procesy w naszym organizmie zachodziły prawidłowo (trawienie, oddychanie, praca nerek).

Olej sojowy poprawia urodę

Zawarte w oleju sojowym kwasy oraz witaminy (zwłaszcza witamina E) cudownie wpływają na cerę. Najczęściej stosuje się go do pielęgnacji cery tłustej lub dojrzałej.

Olej sojowy reguluje nadmierne wydzielanie się łoju, zmniejsza pory i bardzo szybko się wchłania. To istotne dla osób z cerą z duża ilością sebum ‒ nawilżamy, ale nie dodajemy niepotrzebnego tłuszczu, który pogorszy stan skóry.

Jeśli chodzi natomiast o panie z dojrzałą skórą, to istotne są przeciwutleniacze, które zatrzymają proces starzenia się komórek i pomogą je odbudować. Dzięki olejowi sojowemu przywrócimy skórze jędrność i elastyczność.

Przyspiesza również gojenie się ran oraz łagodzi stany zapalne. To naturalny sposób na egzemę czy łuszczycę. 

___

ZdrowoBardzo / AS