Zamień swój zwykły olej na olej kokosowy!

Aleksandra Supryn
10.09.2015 10:16
Zamień swój zwykły olej na olej kokosowy!
fot. Zamień swój zwykły olej na olej kokosowy!

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Oszalały na jego punkcie gwiazdy. Blacke Lively nakłada go na włosy, Emma Stone używa do pielęgnacji twarzy, a  Gwyneth Paltrow stosuje w kuchni. Często nazywa się go najlepszym olejem na świecie. Co więcej, cena jest bardzo przystępna ‒ litr kosztuje ok. 20-30 złotych.

Sprawdź dlaczego olej kokosowy jest tak popularny ‒ jakie są jego właściwości prozdrowotne i do czego możesz go używać.

Olej kokosowy a dieta

Olej kokosowy polecany jest osobom, które próbują pozbyć się zbędnych kilogramów. To dlatego, że zawiera on wyjątkową grupę tłuszczów ‒ trójglicerydy śródłańcuchowe ‒ która jest spalana inaczej niż inne grupy tłuszczowe. Tłuszcz ten po dostaniu się do organizmu nie zamienia się w tkankę tłuszczową, ale od razu wykorzystywany jest do produkcji energii. Co za tym idzie, jeśli jemy posiłek z dodatkiem oleju kokosowego przyspieszamy metabolizm i szybciej spalamy kalorie.

Co więcej, olej kokosowy jest bardzo sycący ‒ spożywając go, dłużej nie odczuwamy głodu i jemy mniej.

Z drugiej strony trzeba również wiedzieć, że olej kokosowy zawiera dużo nasyconych tłuszczów (aż 90 proc.), które uważane są za szkodliwe dla naszego organizmu. Powinnyśmy więc używać go z umiarem. Nie możemy myśleć, że jedząc więcej oleju kokosowego zrzucimy więcej kilogramów ‒ efekt będzie odwrotny. Zalecana dzienna dawka oleju kokosowego to około 30 ml (2 łyżki stołowe).

Olej kokosowy dla sportowców

Jeśli dużo ćwiczysz powinieneś włączyć do swojej diety olej kokosowy. Trójglicerydy śródłańcuchowe od razu zamieniają się w energię, która jest niezwykle potrzebna przy treningu wysiłkowym. A jako że tłuszcz nie zamienia się w tkankę tłuszczową, znacznie łatwiej jest budować masę mięśniową.

Olej kokosowy ‒ właściwości prozdrowotne

Olej kokosowy jest bogaty w witaminy B2, B6, C i E oraz potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, sód, żelazo i kwas foliowy. Naukowcy udowodnili, że jedzenie oleju kokosowego zapobiega rozwojowi wielu chorób.

Ze względu na swoje właściwości odchudzające zapobiega otyłości, która jest często przyczyną chorób układu krążenia. Jedząc go zapobiegamy zawałom serca oraz udarom mózgu.

Olej kokosowy zmniejsza również ilość złego cholesterolu i podnosi poziom tego dobrego. To z kolei obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz choroby serca.

Naukowcy przekonują również, że olej z kokosa pozytywnie wpływa na mózg. Zwłaszcza w przypadku kiedy pacjent cierpi na Alzheimera lub Parkinsona. Lekarze potwierdzają, że podawanie chorym produktów bogatych w trójglicydy śródłańcuchowe poprawia funkcje poznawcze mózgu, ponieważ zwiększa produkcję ciał ketonowych ‒ alternatywnego źródła energii.

Olej kokosowy ‒ właściwości kosmetyczne

Ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych, jest idealnym składnikiem kremów do twarzy. Ma działanie nawilżająco-odżywcze, dlatego jest świetnym produktem dla ludzi o bardzo suchej skórze. Jest również świetnym produktem do pielęgnacji włosów ‒ zamyka otwarte łuski włosa, odżywia i nawilża włosy.

Olej kokosowy ma również właściwości antybakteryjne. Zawarty w nim kwas laurynowy zmniejsza stany zapalne oraz przyspiesza gojenie. Z tego powodu często stosuje się go przy leczeniu trądziku.