Oleaceina - cudowny składnik oliwy z oliwek. Polacy odkryli go na nowo!

Monika Piorun
07.07.2017 18:12
Oleaceina - cudowny składnik oliwy z oliwek. Polacy odkryli go na nowo!
fot. stevepb, pixaby.com, CC0 Public Domain

Niezwykłe, nieznane dotąd właściwości składnika oliwy z oliwek odkryli naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Substancja stanowiąca ważny element diety śródziemnomorskiej zapobiega m.in. udarowi mózgu oraz zawałowi serca.

Dlaczego Włosi należą do najzdrowszych ludzi na świecie? W tegorocznym rankingu zdeklasowali pod tym względem aż 163 inne narody. Choć nie stronią od pizzy, spaghetti czy smakowitego tiramisu, to jednak podstawą w ich kuchni jest oliwa z oliwek, której zawdzięczają doskonałą kondycję.

Zespół pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM jako pierwszy na świecie wykazał, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek (tylko typu ekstra vergine) ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękaniu blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać między innymi zawałowi serca oraz udarowi mózgu. Wyniki ich badań ukazały się na łamach międzynarodowego czasopisma "Phytomedicine".

Oliwa exra vergin - extra patent na zdrowie

Codzienne spożywanie 40 mililitrów oliwy obniża śmiertelność z powodu chorób serca o 40 proc., zaś z powodu innych chorób - o 30 proc. W basenie Morza Śródziemnomorskiego zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory oraz śmiertelność z ich powodu jest znacznie mniejsza niż w pozostałych krajach Europy. Dlaczego? Okazuje się, że ma to związek ze spożywaniem wysokogatunkowej oliwy z oliwek.

Najbardziej wartościowa jest tylko gorzka, zielonkawa i mętna oliwa extra vergine. Tańsza i łagodniejsza w smaku żółta oliwa zawiera znacznie mniej naturalnych substancji korzystnych dla zdrowia. Ma to związek ze sztucznym nawadnianiem, stosowanym w komercyjnej uprawie oliwek. Włosi spożywają tylko oliwę extra vergine, zwykle z własnej uprawy. Nie używają oliwy extra vergine do smażenia - oleaceina ulega rozpadowi w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza.

Jak wyjaśnia prof. Marek Naruszewicz:

Wyniki naszych badań w dużej mierze wyjaśniają fenomen diety śródziemnomorskiej i fakt, że z ostatnich badań oceniających stan zdrowia różnych populacji wynika, że najzdrowsi są Włosi i to pod każdym względem.

Oleaceina - remedium na stany zapalne

Gdy blaszka miażdżycowa pęka, dochodzi do powstania blokującego naczynie krwionośne zakrzepu. - Udało się nam udowodnić, że oleaceina hamuje efektywnie stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej. Jest to możliwe, ponieważ składnik ten może zmieniać funkcje pobudzających stan zapalny makrofagów – zaczynają wydzielać przeciwzapalną interleukinę 10. Blaszka staje się stabilna - nie pęka. To szczególnie ważne w przypadku osób z nadciśnieniem. Teraz jest ich w Polsce około 9 milionów, w roku 2035 może być już 16 milionów - tłumaczy profesor.

Polakom udało się otrzymać amerykański patent na wykorzystanie oleaceiny. Wkrótce mają też zatwierdzić patent europejski oraz polski.

Polscy uczeni wyizolowali oleaceinę w formie wolnej od zanieczyszczeń z liści ligustra pospolitego, który należy do tej samej rodziny, co drzewo oliwne. To także zostało objęte patentem i znacznie przybliża możliwości uzyskiwania oleaceiny w formie przemysłowej, która posłuży do produkcji przyszłego leku. Z liści ligustra znacznie łatwej wyizolować oleaceinę niż z oliwy, a roślina może rosnąć nawet na słabej glebie i nie wymaga zabiegów pielęgnacyjnych ani nawadniania.

Czas na tabletki z oleaceiną?

Oleaceina w kapsułkach mogłaby być równie skuteczna, co oliwa, a jej przyjmowanie znacznie wygodniejsze (poza tym kilkadziesiąt mililitrów oliwy ma dużą kaloryczność i przy codziennym spożywaniu może sprzyjać otyłości).

Wdrożenie takiego rozwiązania wymaga jednak kosztownych badań klinicznych. Niestety polskie firmy farmaceutyczne nie wyraziły dotąd zainteresowania w tej kwestii.

Zobacz także

Zagłosuj

Jaki rodzaj tłuszczu stosujesz najczęściej w codziennej diecie?

Liczba głosów:

Zobacz także

____

zdrowie.radiozet.pl/π