Odmładzające jedzenie. Wprowadź tych 10 produktów do swojej diety

21.11.2019 22:57
Odmładzająca dieta
fot. Shutterstock

Wyniki badań pokazują, że pewnego rodzaju jedzenia są szczególnie skuteczne w powstrzymaniu procesów starzenia się organizmu. Wiele z tych superproduktów to warzywa i owoców słynące z właściwości przeciwutleniających. Raport zamieszczony w "British Medical Journal" mówi, że codzienne spożywanie produktów może poprawić zdrowie układu krwionośnego, a nawet wydłużyć przewidywaną długość życia o 6,5 roku. Są to  m.in. warzywa, owoce, czosnek, migdały, wino, ryby (dwa razy w tygodniu). Poznaj pełną listę wyjątkowych odmładzających produktów. 

1. Winogrona 

Staraj się często jeść czerwone winogrona. Ich czerwony barwnik zawiera bardzo silny przeciwutleniacz korzystny dla naczyń krwionośnych. Winogrona są też źródłem kwasu elagowego, który chroni przed nowotworami. 

2. Granat 

Nasiona i sok granatu mają dużą zawartość przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, które mogą zapobiegać wielu chorobom związanym z wiekiem, także schorzeniom serca i naczyń krwionośnych. Hamuje też przerost prostaty i rozrost komórek raka piersi. 

3. Papryka

Podobnie jak dynia i inne czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa, papryka zawiera beta-kryptosantynę, karotenoid pomagający zmniejszać nawet o 40% ryzyko wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów. Czerwona papryka zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. 

4. Jagody

Jedzenie ciemnoczerwonych lub czarnych owoców jagodowych poprawia funkcjonowanie pamięci. Czarne porzeczki i malinojeżyny obfitują w antocyjany będąc eantyoksydantami z grupy flawonoidów, które zwalczają uszkodzenie komórek i DNA mające udział w rozwoju choroby Alzheimera i raka. Czarne porzeczki, jeżyny, czarne jagody, borówki amerykańskie wspomagają oczy i ścianki naczyń krwionośnych.

5. Orzechy

Chińska medycyna uważa, że orzechy włoskie sprzyjają długowieczności. Podjadaj świeżo łuskane orzechy, ale też możesz wypróbować olej z orzechów do gotowania i sałatek. Olej z orzechów włoskich, obfitujący w chroniące serce przeciwutleniacze i tłuszcze, ma orzechowy posmak, który dobrze współgra z ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Zjadaj codziennie garść migdałów ze względu na ich kwasy jednonienasyconych, które obniżają wystąpienie choroby wieńcowej i udaru. 

6. Ryby 

Spożywanie ryb dwa do czterech razy w tygodniu redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca o 14%. Jedzenie ryb raz w tygodniu może spowolnić utratę zdolności intelektualnych o 10% rocznie u starszych osób. Tłuste ryby dostarczają kwasów tłuszczowych omega-3, selenu, witaminy D, która chroni nas przed rakiem występującym u osób starszych, oraz magnezu potrzebnego do wzmocnienia kości. Kwasy tłuszczowe z ryb przeciwdziałają również negatywnemu wpływowi zanieczyszczeń powietrza na serce. 

7. Czosnek

Czosnek jest cenny z uwagi na właściwości obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu, jak też zapobieganie powstawania zakrzepów i zwiększenie skuteczności układu odpornościowego. Zjadanie 2 lub 3 ząbków czosnku dziennie redukuje  o jedną czwartą ryzyko udaru lub zawału serca. 

8. Oliwa z oliwek

Oliwa z pierwszego tłoczenia zawiera większość fenoli mających działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Jej główny składnik, kwas oleinowy, pomaga utrzymać ilość cholersterolu na odpowiednim poziomie.

9. Bataty

Zawarty w batatach karotenoid chroni skórę i oczy, gdy się starzejemy. Osoby mające wysoki poziom beta-karotenu są mniej narażone na wystąpienie reumatoidalnego zapalenia stawów. 

10. Ziołowe dodatki

Badanie amerykańskiego Departamentu Rolnictwa wykazały, że dodawanie do potraw świeżych ziół ma większe działanie przeciwutleniające niż dodawanie owoców, warzyw, jagód. Zadbaj o stały dostęp do świeżej bazylii, natki pietruszki, kolendry.