Zamknij

Ten norweski ser ma wyjątkowe właściwości. Może zapobiegać osteoporozie

17.08.2022
Aktualizacja: 17.08.2022 14:15
Norweski ser zapobiega osteoporozie
fot. Schutterstock

Być może właśnie odkryto nowe superfood. Badanie wykazało, że jeden z norweskich serów ma wyjątkowe właściwości poprawiające zdrowie kości. Co więcej, spożywanie go nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi.

  1. Wyjątkowy norweski ser
  2. Jarlsberg kontra camembert
  3. Jakie były wyniki badania?
  4. Pozytywne skutki spożywania norweskiego sera

Naukowcy z Norwegii stwierdzili, że spożywanie dziennej porcji (około 57 g) sera Jarlsberg może pomóc powstrzymać łamliwość kości, spowodowaną osteoporozą, a jednocześnie nie zwiększa poziomu szkodliwego cholesterolu o niskiej gęstości. Te korzyści zdrowotne są charakterystyczne właśnie dla tego sera – porównano go z serem camembert, który ma podobny, choć nieidentyczny skład. Wynika badań opublikowano w piśmie „BMJ Nutrition Prevention & Health”.

Wyjątkowy norweski ser

Jarlsberg to dojrzewający, twardy lub półtwardy ser, o łagodnym, słodkawym smaku. Produkowany jest z mleka krowiego i wzorowany na szwajcarskim ementalerze – ma duże regularne dziury. Ser pochodzi z miasta o tej samej nazwie leżącego we wschodniej Norwegii. Można go kupić także w Polsce.

Norweski zespół naukowców ma nadzieję, że ser może pomóc powstrzymać osteoporozę, a nawet zapobiec cukrzycy. Badacze zaznaczają jednak, ale konieczne są dalsze badania. Wcześniejsze sugerowały już, że ten rodzaj sera może zwiększyć poziom osteokalcyny – hormonu związanego z silnymi kośćmi i zębami – ale nie było jasne, czy ten efekt jest specyficzny dla sera Jarlsberg. Teraz naukowcy porównali dwa rodzaje sera.

Jarlsberg kontra camembert

Aby sprawdzić, czy jarsberg rzeczywiście ma takie działanie jak przypuszczano, naukowcy przebadali 66 kobiet (średnia wieku 33 lata), które przez sześć tygodni codziennie jadły porcję sera Jarlsberg albo 50 g sera typu camembert. Po sześciu tygodniach grupa spożywająca camembert przeszła na jarlsberg na kolejne sześć tygodni.

Oba sery mają podobny poziom tłuszczu i białka, ale jarlsberg jest bogaty w witaminę K2 – znaną również jako menachinon. Witaminy tej nie zawiera camembert. Jedna forma menachinonu znajduje się w produktach zwierzęcych, takich jak wątroba, podczas gdy inne pochodzą z bakterii i fermentowanej żywności, takiej jak sery.

Jakie były wyniki badania?

Co sześć tygodni pobierano próbki krwi od wszystkich uczestniczek. Sprawdzano w niej poziom białek, osteokalcyny i peptydu (PINP), który pomaga kościom w odnowie. Próbki wykazały, że:

  • parametry odnawiania się kości i witaminy K2 wzrosły po sześciu tygodniach u osób, które jadły codziennie ser Jarlsberg
  • u osób, które jadły camembert, poziom PINP pozostał taki sam, podczas gdy inne wskaźniki zdrowia kości nieco spadły
  • poziomy zarówno PINP, jak i wskaźników chemicznych i biologicznych wzrosły znacząco po tym, jak uczestniczki badania przeszły na jarlsberga
  • tłuszcze we krwi wzrosły nieznacznie w obu grupach, ale poziom cholesterolu spadł znacząco u osób, które przeszły z camemberta na jarlsberga
  • poziom glukozy spadł o 3 proc. u osób, które jadły jarlsberga, a wzrósł o 2 proc. u tych, które jadły camembert. Gdy grupa z camembertem przeszła na jarlsberga, poziom glukozy ponownie spadł
  • poziomy wapnia i magnezu spadły w grupie, która jadła jarlsberga, ale pozostały niezmienione w grupie, która jadła camembert.

Po zmianie sera na jarlsberg, poziom wapnia spadł również w grupie, prawdopodobnie odzwierciedlając zwiększone wchłanianie tych kluczowych dla tworzenia kości minerałów – jak twierdzą badacze. Bakterie obecne w serze wytwarzają również substancję, która zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, może zmniejszyć łamliwość kości i poprawić odnowę tkanki kostnej. To mogłoby wyjaśnić wzrost poziomu osteokalcyny, mówią naukowcy.

Pozytywne skutki spożywania norweskiego sera

„Codzienne spożywanie sera Jarlsberg ma pozytywny wpływ na osteokalcynę i inne markery związane ze zdrowiem kości oraz na lipidy” – napisano w raporcie z badań. Efekty mają być specyficzne dla tego sera. Ustalono, że ser Jarlsberg może zatem pomóc w zapobieganiu osteopenii – etapowi poprzedzającemu osteoporozę – a także chorobom metabolicznym, takim jak cukrzyca, jednak aby to potwierdzić, potrzebne będą dalsze badania.

– To badanie to pokazuje, że podczas gdy wapń i witamina D są znane jako niezwykle ważne dla zdrowia kości, istnieją inne kluczowe składniki, takie jak witamina K2, której znaczenie może być niedoceniane – mówi dr Sumantra Ray, lekarz i specjalista w dziedzinie żywienia z Globalnego Centrum Żywienia i Zdrowia NNEdPro. I przestrzega: – Ponieważ jest to małe badanie przeprowadzone na młodych i zdrowych osobach, wyniki należy interpretować z dużą ostrożnością, ponieważ uczestnicy badania niekoniecznie będą reprezentatywni dla innych grup. Nie należy też traktować ich jako zalecenia spożywania określonego rodzaju sera.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Euronews.com / BMJ.com