Zamknij

Nerkowce to orzechy dobre dla serca i mózgu, choć dość kaloryczne

01.06.2021
Aktualizacja: 02.06.2021 12:47
Orzechy nerkowca właściwości
fot. Shutterstock

Nerkowce są nie tylko smaczne, ale mają też mnóstwo zalet zdrowotnych. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu i serca, a także zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym. Wystarczy spożywać niewielką ilość nerkowców dziennie. Choć są tłuste, to nie tuczą - można je jeść podczas odchudzania.

  1. Jakie wartości odżywcze mają nerkowce?
  2. Które właściwości zdrowotne nerkowców są najcenniejsze?
  3. Ile kalorii mają nerkowce?
  4. Czy nerkowce mogą wywoływać alergię pokarmową?
  5. Jak jeść nerkowce?

Nerkowce nie są w zasadzie typowymi orzechami – w sensie botanicznym to nasiona tropikalnego drzewa o nazwie nanercze zachodnie lub nerkowiec zachodni (Anacardium occidentale L.). Nie przeszkadza im to jednak mieć niezwykle korzystnych dla zdrowia właściwości – m.in. obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy dowiedli, że osoby, które włączają do swojej diety te orzechy, mają niższe ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia średnio o 19 proc. Dla efektu prozdrowotnego wystarczy zaledwie pół garści nerkowców dziennie.

Jakie wartości odżywcze mają nerkowce?

Orzechy nerkowca są dość tłuste (w 100 g jest aż 43,3 g tłuszczu), jedna ich porcja dostarcza ok. 13,4 g tłuszczu. Jednak są to głównie zdrowe tłuszcze – prawie 24 proc. to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a niemal 8 proc. – wielonienasycone. Nerkowce są też zasobne w białko, zawierają jednak niewiele błonnika. Są za to dobrym źródłem:

  • żelaza
  • magnezu
  • fosforu
  • potasu
  • cynku
  • miedzi

Są w nich też pewne ilości manganu, selenu oraz niewielkie ilości witaminy B1 i witaminy E.

Które właściwości zdrowotne nerkowców są najcenniejsze?

Składniki, które zawierają nerkowce, głównie żelazo, magnez czy cynk, sprawiają, że orzechy te mają pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że regularne ich spożywanie:

  • obniża ciśnienie krwi
  • pomaga obniżać pozom cholesterolu
  • zmniejsza ryzyko udaru mózgu
  • obniża ryzyko choroby wieńcowej
  • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego
  • pozytywnie wpływa na kości i zęby
  • może zmniejszać zmęczenie
  • zwiększa odporność
  • zmniejsza ryzyko chorób oczu i niektórych nowotworów
  • przyczynia się do zapobiegania anemii.

Warto pamiętać, że nerkowce są ciężkostrawne – u osób wrażliwych mogą być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Ile kalorii mają nerkowce?

Orzechy nerkowca (podobnie jak inne rodzaje orzechów) są bardzo kaloryczne. 100 g nerkowców dostarcza 553 kcal. Oznacza to, że jedna porcja (ok. 30 g) to ok. 166 kcal.

Co ciekawe, choć nerkowce są wysokokaloryczne, to nie powodują tycia, o ile są jedzone w umiarkowanych ilościach (ok. 30 g dziennie). Mogą nawet przyczyniać się w pewnym stopniu do redukcji masy ciała – naukowcy tłumaczą to m.in. tym, że obecny w nich tłuszcz nie jest całkowicie trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym, a więc nie dostarcza aż tylu kalorii, ile w teorii powinien.

Czy nerkowce mogą wywoływać alergię pokarmową?

Tak, nerkowce podobnie jak inne rodzaje orzechów są zaliczane do ośmiu najsilniejszych alergenów pokarmowych i mogą wywoływać alergię pokarmową. Osoby uczulone na orzechy nie powinny jeść nerkowców. Objawem uczulenia na nie mogą być biegunka, nudności, wymioty, zmiany skórne, ból i pieczenie jamy ustnej, obrzęk, zaburzenia oddychania, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Jak jeść nerkowce?

Dzienne porcja powinna wynosić 15-30 g – spożywając taką ilość nerkowców, można się spodziewać korzyści dla zdrowia. Orzechy te warto jeść przede wszystkim jako wartościową przekąskę. Można je też stosować jako dodatek do owsianki, ciast, deserów, sałatek warzywnych i owocowych czy koktajli owocowych. Można również przygotować wegański twarożek z nerkowców, który jest lubiany zwłaszcza przez osoby niejedzące produktów zwierzęcych.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Vitapedia.pl, Dietetycy.org.pl