Zamknij
Naturalne antybiotyki - jakie to produkty?
9 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

Chcesz wzmocnić odporność? Walczysz z infekcją bakteryjną? Poznaj naturalne antybiotyki, czyli produkty, które znajdziesz w swojej kuchni.

Antybiotyki odmieniły oblicze medycyny, eksperci uważają, że stały się one błogosławieństwem i przekleństwem XXI w. Dzięki nim w walce z bakteriami, szala zwycięstwa przechyliła się na stronę człowieka. Niestety są one nadużywane nie tylko w leczeniu pacjentów, ale również w rolnictwie i weterynarii. W konsekwencji coraz więcej bakterii staje się opornych na antybiotyki, co – zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – jest jednym z głównych problemów zdrowotnych na świecie.

Antybiotyki pomagają w walce bakteriami, ale nie są też obojętne dla organizmu człowieka. Niszczą nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również te dobre, wchodzące w skład naturalnej, ochronnej flory bakteryjnej. To sprawia, że równowaga mikroflory jelitowej zostaje zachwiana, co może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Poza tym, wiele osób ma na antybiotyki uczulenie.

To wszystko sprawia, że coraz więcej osób (w tym badaczy) szuka bezpieczniejszych sposobów walki z bakteriami. Jednym z nich są tzw. naturalne antybiotyki, czyli rośliny zawierające składniki o działaniu bakteriobójczym i przeciwwirusowym. Badania pokazują również, że część z nich ma działanie zbliżone do działania antybiotyków przepisywanych przez lekarzy, w niektórych zakażeniach bakteryjnych z powodzeniem mogłyby je zastąpić. Co ważne, nie niszczą naszej naturalnej flory bakteryjnej i wspierają nasz układ odpornościowy. Jakie produkty zaliczane są do naturalnych antybiotyków?

Lista naturalnych antybiotyków nie kończy się na 9 roślinach, opisanych w galerii. Jest ona znacznie dłuższa. Powinny się na niej znaleźć również:

  • żurawina, która zawiera zarówno związki przeciwbakteryjne, jak i przeciwutleniające, dzięki czemu jest domowym lekarstwem na przykład na infekcje dróg moczowych (ZUM),
  • wyciąg z pestek grejpfruta, który potrafi zwalczyć ponad 800 różnych szczepów wirusów i bakterii, 100 szczepów grzybów oraz sporą liczbę pasożytów,
  • kapusta, która działa antybakteryjnie, a w wersji kiszonej jest naturalnym probiotykiem,
  • naturalny ocet jabłkowy, który ma działanie antybiotyczne, antyseptycznie, alkalizujące. Może być również stosowany miejscowo do dezynfekcji ran,
  • olejek z oregano, który doskonale sobie radzi z sobie z grzybami Candida albicans, które są główną przyczyną trudnych do leczenia grzybic, oraz gronkowcem złocistym,
  • napar z suszonej kory drzewa lapacho, który znany jest z właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych od wieków, zwłaszcza w Ameryce Południowej i Środkowej.

Jeśli chcesz wesprzeć swój układ odpornościowy, sięgnij po naturalne antybiotyki. Większość z nich znajdziesz w swojej kuchni. To produkty, które nie obciążają organizmu. Pamiętaj jednak, że w przypadku poważnych infekcji bakteryjnych, należy skonsultować się z lekarzem, który może zdecydować o przepisaniu antybiotyków na receptę. Nieleczona lub niewłaściwie leczona infekcyjna bakteryjna może prowadzić do sepsy, a w konsekwencji nawet do śmierci.  

Źródło: Medicalnewstoday.com/ healthline.com/ onkolmed.pl