Która kasza jest najzdrowsza?

Aleksandra Supryn
14.09.2015 13:40
Która kasza jest najzdrowsza?
fot. Które kasze są najzdrowsze?

Kasze wracają do łask. Coraz więcej osób decyduje się zastąpić nimi tradycyjne ziemniaki, biały ryż lub makaron. Większość kasz nie zawiera glutenu, jest mniej kaloryczna, zawiera bardzo dużo witamin i soli mineralnych oraz ma właściwości prozdrowotne. Sprawdź, które z nich są najzdrowsze i najlepsze.

Kasze były jednym z najważniejszych składników diety naszych przodków. Niestety zła sława z XVI wieku zaczęła eliminować ją z posiłków Polaków. Od tego czasu zaczęto uznawać kaszę za pokarm dla biedoty i nie jadano jej. A szkoda, bo kasza ma niezwykłe właściwości prozdrowotne.

Kasza gryczana ‒ najzdrowsza kasza

Kasza gryczana uważana jest za najzdrowszą z kasz. Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz aminokwasów, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć ‒ lizyny i tryptofanu. Co więcej, kasza gryczana jest również bogata w węglowodany, ale za to ma bardzo małą ilość tłuszczu. Jest też źródłem witamin B1, B2, E oraz ogromnej ilości soli mineralnych ‒ wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, kobaltu, niklu, miedzi, cynku, boru oraz jodu.

Do swojej diety powinny włączyć ją osoby na diecie odchudzającej. 100 g ugotowanej kaszy gryczanej zawiera tylko 92 kalorie. Lekarze potwierdzają też jej prozdrowotne właściwości: oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia jelita. Zaleca się ją też osobom cierpiącym na hemoroidy, krwotoki oraz żylaki.

Kasza jęczmienna: właściwości prozdrowotne

To najbardziej popularna kasza. Zawiera bardzo dużo błonnika oraz witamin (B6, K, E) i składników mineralnych, m.in.: magnezu, fosforu, żelaza, potasu, wapnia. Istotne jest również to, że kasza ta jest bogata w niacynę, która bardzo dobrze wpływa na włosy i paznokcie.

Trzeba jednak pamiętać, że kasza jęczmienna zawiera gluten, dlatego nie powinny jej jeść osoby uczulone na ten składnik.

Lekarze promują ją ze względu na różnorodne właściwości prozdrowotne. Powinny ją jeść osoby z wysokim poziomem cholesterolu, z problemami sercowymi oraz wysokim ciśnieniem. Zbadano również, że kasza ta zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Zauważono też, że jedzenie kaszy jęczmiennej poprawia stan zdrowia pacjentów borykających się z depresją.

Kasza jaglana ‒ pęczak i perła

Kasza jaglana zawiera mało skrobi, ale za to bardzo dużo białka, które organizm łatwo przyswaja. Jest również bogata w witaminy B1, B2, B6 oraz żelazo i miedź. Nie zawiera glutenu ani skrobi oraz ma właściwości antybakteryjne.

Kaszę jaglaną powinny jeść osoby, które intensywnie pracują umysłowo. Zawarte w niej witamina E oraz lecytyny poprawiają pamięć i koncentrację. Jedzenie jej obniża również poziom złego cholesterolu w organizmie.

Ze względu na witaminę E oraz krzem ma też zbawienny wpływ na stan włosów, paznokci, zębów oraz skóry.

Lekkostrawna kasza manna

Kasza manna jest bogata w witaminy B1, B2, B3 i B6, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez oraz jod. Jest lekkostrawna, dlatego to świetna propozycja dla osób z problemami żołądkowymi, wątrobowymi i trzustkowymi. Jest również w stanie wyleczyć różnego rodzaju stany zapalne układu pokarmowego.

Pomaga też na bóle miesiączkowe ‒ działa rozkurczająco.