Zamknij

Nagła ochota na śledzie – o czym świadczy? To nie musi być ciąża

28.04.2022 12:30

Zwykle, gdy nagle dopada nas nagła ochota na jedzenie, dotyczy to słodkich lub słonych produktów… Sięgamy po ciasteczka, lody, czipsy. Jednak u niektórych osób może też pojawić się niepohamowany apetyt na śledzie. Sprawdź, co to oznacza

Dlaczego masz ochotę na śledzie?
fot. Shutterstock

Mimo że śledzie to jeden z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w sklepach, kojarzy nam się głównie ze świętami. Po produkt warto jednak sięgać również na co dzień, ponieważ jest źródłem wielu cennych składników… Co w sytuacji, gdy zaczynamy jeść śledzie w dużych ilościach, codziennie? Taka zachcianka kojarzy nam się głównie z kobietami w ciąży, tymczasem może pojawić się u każdego. Co mówi to o stanie zdrowia?

Ochota na śledzie – o jakich niedoborach świadczy?

Śledź zawiera witaminy A, K, D oraz E. Znajdziemy w nim również ważne składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, selen, niacyna, żelazo, cynk, jod. Nagła ochota na śledzie u osób, które nie sięgają po ten produkt zbyt często, może świadczyć o niedoborach tych substancji. Kwasy tłuszczowe zawarte w śledziach przyspieszają wchłanianie witamin i pierwiastków.
Niestety, ochota na śledzie może też oznaczać poważniejsze problemy, takie jak zaburzenia pracy tarczycy. Przy niedoczynności tarczycy organizm może domagać się jodu, natomiast ryby morskie są najlepszym źródłem tego pierwiastka. 

Apetyt na śledzie może być też związany z początkami depresji. Śledzie zawierają fosfor, który wspiera pracę mózgu. Selen stymuluje system odpornościowy i chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Śledzie regulują poziom serotoniny, wzmacniają koncentrację.

Jak przygotować najzdrowszego śledzia?

Najlepsze śledzie to takie, które przyrządzimy samodzielnie. Koreczki śledziowe z dodatkami, które dostępne są w sklepach, zawierają sporą ilość soli i sztucznych substancji. Najzdrowsza forma to świeże śledzie, które namoczymy w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Możemy przyrządzić też śledzie pieczone lub gotowane na parze. Śledzie w oleju mają wysoką wartość kaloryczną, dlatego nie są zalecane osobom na diecie redukcyjnej.

Kto nie powinien jeść śledzi?

Jedzenia śledzi w większych ilościach powinny unikać osoby przyjmujące antydepresanty, a także chorzy na nadciśnienie. Ilość soli w śledziach jest na tyle duża, że po produkt ten nie powinny też sięgać Warto pamiętać, że śledzie mogą uczulać. Śledzie mają zdolność wyrzucania histaminy do swojego organizmu. Jedząc ryby, dostarczamy substancję też sobie. Histamina nie jest groźną substancją, jednak w nadmiarze może wywoływać skutki uboczne, takie jak obrzęki i wysypkę.

Źródło: dietetycy.org, apteline.pl, mp.pl