Moringa to drzewo życia. Jakie właściwości zdrowotne ma moringa?

11.09.2020
Aktualizacja: 29.10.2020 14:02
Moringa
fot. Shutterstock

Moringę zalicza się do grona tzw. superfoods, czyli naturalnych, nieprzetworzonych produktów, działających wyjątkowo korzystnie na organizm. To egzotyczne drzewo, które od tysięcy lat wykorzystywane było w leczeniu wielu dolegliwości. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma moringa i jak stosować tę roślinę.

Moringa olejodajna (oleista) to niewielkie, wiecznie zielone drzewo tropikalne należące do rodziny Moringaceae. Drzewo moringa nazywane jest ''drzewem życia'' lub ''drzewem cudów'' ze względu na swoje zdrowotne właściwości.

Moringa pochodzi z Indii, Pakistanu, Bangladeszu i Afganistanu. Od tysięcy lat liście i olejki tego drzewa są szeroko stosowane w medycynie ludowej. Moringę stosowano w ajurwedzie (systemie medycyny indyjskiej). Cieszyła się także sporą popularnością wśród starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. 

Moringa: właściwości zdrowotne

Morindze przypisuje się właściwości przeciwreumatyczne, bakteriobójcze, przeciwrobacze, moczopędne, wykrztuśne, przeczyszczające, przeciwzapalne, obniżające poziom lipidów, przeciwpłytkowe, przeciwnadciśnieniowe oraz pobudzające.

Różne części drzewa moringa wykorzystywano w leczeniu:

  • astmy,
  • kataru,
  • zapalenia oskrzeli,
  • cholery,
  • problemów z trawieniem.

Moringę olejodajną stosowano także w celu zwiększenia laktacji u kobiet, dlatego też określa się ją mianem ''najlepszego przyjaciela matki''.

Wykorzystuje się praktycznie każdą część drzewa: liście, pędy, owoce oraz korzenie, które przypominają w smaku znany nam chrzan (inna nazwa moringi to drzewo chrzanowe). Jednak najbardziej popularne i najzdrowsze są liście i pędy.

Moringa jest bogatym źródłem wielu bioaktywnych związków: flawonoidów (mirycetyna, kwercetyna, kemferol, izoramnetyna, rutyna), fenolowych (kawowy, chlorogenowy, kumarowy, elagowy, ferulowy, galusowy), karotenoidów (luteina, luteoksantyna) , beta-karoten, zeaksantyna).

Moringa zawiera również:

  • błonnik pokarmowy,
  • minerały (potas, magnez, cynk),
  • witaminy (A, C, niacyna, kwas pantotenowy),
  • alkaloidy,
  • garbniki,
  • saponiny,
  • fityniany,
  • szczawiany,
  • glukozynolany,
  • izotiocyjaniany.

Warto wiedzieć

Moringa - przeciwwskazania do stosowania

Przeciwwskazaniem do spożywania części drzewa moringa jest ciąża, bo kwiaty, korzenie i kora moringi mogą powodować skurcze macicy i poronienie.

Moringa: stosowanie

Owoce, młode pędy oraz liście spożywane są po ugotowaniu jako popularne warzywo. Popularne jest również suszenie ich i proszkowanie. Z nasion moringi tłoczy się również olej, którego używa się potem w gastronomii, medycynie i kosmetyce.

Proszkowaną moringę bez problemu można kupić w polskich sklepach ze zdrową żywnością. Oprócz opakowań z moringowym proszkiem dostępne są również herbaty, wyciągi z liści i pędów oraz suplementy diety w postaci tabletek.

Olej moringa jest natomiast popularnym kosmetykiem, który łagodzi i nawilża suchą skórę. 

Sproszkowane liście można dodawać do koktajli, sałatek, jogurtów. Nie należy jednak spożywać więcej niż jedną łyżeczkę proszku dziennie.

Źródło: Praca naukowa ''Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera'' autorstwa Bartosza Kulczyńskiego, Anny Gramza-Michałowskiej, Marzeny Grdeń z Katedry Technologii Żywienia Człowieka, Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu - Borgis - Medycyna Rodzinna 2/2017, s. 111-117