Mleko wielbłąda: czy może stanowić alternatywę dla mleka krowiego?

16.07.2019
Aktualizacja: 16.07.2019 16:20
Mleko wielbłąda
fot. Shutterstock

Jak donosi BBC, Australijczycy w ciągu trzech lat prawie czterokrotnie zwiększyli produkcję mleka wielbłądziego. Czy to nowy trend na horyzoncie?

Mleko wielbłądzie jest najbliższe składem mleku ludzkiemu. Charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością minerałów. Co więcej, uważa się, że ma także właściwości lecznicze. Sprawdź, czemu zawdzięcza swoją prozdrowotną sławę.

Mleko wielbłąda — wartości odżywcze

Mleko wielbłąda ma niską zawartość cukru i cholesterolu oraz wysoką zawartość minerałów: sodu, potasu, żelaza, miedzi, cynku i magnezu, a także witaminy C.

Inne właściwości przypisywane mleku wielbłądziemu to m.in.: ułatwienie trawienia, łagodzenie objawów alergii pokarmowych i sezonowych, zwiększenie wrażliwości na insulinę.

Z przeglądu 35 badań na temat wpływu mleka wielbłądziego na zdrowie dzieci, wyselekcjonowanych przez irańskich naukowców, wynika, że mleko wielbłądzie jest wysoce odżywcze i bezpieczne dla dzieci.

Co więcej, może być stosowane jako wspomaganie terapii w leczeniu:

Z niektórych badań wynika, że mleko wielbłądzie przyczynia się do zmniejszenia objawów zaburzeń ze spektrum autyzmu, zmniejszając stres oksydacyjny. Jednak eksperci podkreślają, że konieczne jest przeprowadzenie badań klinicznych na ten temat.

Mleko wielbłąda — sposób podawania

Mleko wielbłądzie sprzedawane jest świeże, jako produkt pasteryzowany, a nawet jako mleko w proszku. Litr surowego produktu w Polsce kosztuje ok. 40 zł.

Warto wiedzieć, że spożywanie surowego mleko wielbłądziego wiąże się z ryzykiem zakażenia koronawirusem, wywołującym Bliskowschodni Zespół Niewydolności Oddechowej (MERS).

MERS (z ang. Middle-East respiratory syndrome) to stosunkowo nowa choroba, zidentyfikowana w 2012 roku. Najczęstszą drogą zakażenia jest kontakt z zakażonym wielbłądem, ale koronowirus może też przenosić się pomiędzy ludźmi. W skrajnych przypadkach może prowadzić do niewydolności oddechowej, wstrząsu septycznego, a nawet do śmierci.

W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia przeczytać można: „Mięso wielbłądzie i mleko wielbłądzie to odżywcze produkty, które można spożywać po pasteryzacji, gotowaniu lub innych obróbkach cieplnych”.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: bbc.com; Nutritional and Therapeutic Characteristics of Camel Milk in Children: A Systematic Review, Electron Physician 7/2015; who.int