Zamknij

Miód to najczęściej fałszowany produkt na świecie. Jak rozpoznać podróbkę?

08.09.2022
Aktualizacja: 08.09.2022 09:55

Miód, zaraz po oliwie i mleku, jest najczęściej fałszowanym produktem spożywczym na świecie. Co to dokładnie oznacza? Jak rozpoznać prawdziwy, wartościowy miód i uniknąć przepłacania?

Jak rozpoznać fałszywy miód? Najważniejsze zasady
fot. Shutterstock
  1. W jaki sposób fałszuje się miód?
  2. Jak rozpoznać podróbkę miodu?

Po miód sięgamy głównie ze względu na jego właściwości zdrowotne. Jesteśmy przekonani, że miód wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu infekcji i działa antybakteryjnie. Niestety, nie zawsze tak jest. Jak podaje brytyjski dziennik Daily Telegraph, powołując się na dane Food Fraud Database, miód to jeden z najczęściej podrabianych produktów, zaraz obok oliwy, mleka, kawy i alkoholu.

W jaki sposób fałszuje się miód?

To, co czyni miód wyjątkowym produktem, jest nie do podrobienia. Najbardziej w miodzie liczy się obecność minerałów, enzymów i innych naturalnych substancji, które pochodzą z miejsc, w których pszczoły się odżywiają. Może to być na przykład mieszanka kwiatów na konkretnej łące. Pszczół jest jednak coraz mniej, bardzo często zapylają wiele gospodarstw jednocześnie, a ich zdrowie jest osłabione. Poważny spadek liczebności pszczół również wpływa na jakość miodu.

Jak wyjaśnia "Daily Telegraph", w fałszowaniu miodu wykorzystuje się kilka metod. To m.in. dodawanie do miodu syropu cukrowego i barwników oraz sprzedawanie miodu kiepskiej jakości jako droższego. Produkt może zawierać tylko niewielką część miodu opisanego na etykiecie, a tak naprawdę jest zmieszany z tanim miodem.

Fałszowanie miodu polega również na jego podgrzewaniu w bardzo wysokich temperaturach, aby stał się płynny (wtedy można ukryć dodatek cukru). W ten sposób miód traci swoje najważniejsze właściwości. Co więcej, może być szkodliwy, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury powstaje szkodliwa substancja HMF. Dlatego nie zaleca się dodawać miodu do wrzącej herbaty czy wody. Należy to zrobić gdy temperatura napoju spadnie 37 stopni C.

Jak rozpoznać podróbkę miodu?

Choć rozpoznanie prawdziwego miodu dla osoby, która nie jest specjalistą, może być trudne, istnieją pewne charakterystyczne cechy dobrego miodu, o których warto pamiętać. Przesłanki, które mogą świadczyć o sfałszowaniu produktu, to m.in.:

  • nieprzyjemny, kwaśny posmak po spożyciu niewielkiej ilości miodu
  • brak intensywnego zapachu (dobry miód naprawdę pachnie ulem!)
  • jednolita struktura miodu (brak tzw. kożuszka na powierzchni)
  • brak krystalizacji miodu, podrobiony miód ma lejącą strukturę nawet po kilku miesiącach
  • informacja na etykiecie (dopisek o  produkcji poza UE lub „w UE i poza UE”)
  • szybkie rozpuszczanie się miodu w zimnej wodzie
  • bardzo niska cena miodu (to niemożliwe, żeby prawdziwy miód, przy tegorocznej suszy, kosztował kilkanaście złotych za słoik)

Pamiętajmy również, że miód twardy jak kamień nie musi oznaczać podróbki (bardziej alarmująca jest płynna struktura). To, że miód jest twardy, jest związane z jego krystalizacją, która jest naturalnym procesem.

Źródło: PAP, pantabletka.pl