Zamknij

Jakie zalety zdrowotne ma miód mniszkowy? Dlaczego warto go jeść?

28.04.2021
Aktualizacja: 29.04.2021 16:34
Miód mniszkowy - właściwości
fot. Shutterstock

Miód mniszkowy o pięknym złocistym kolorze to jeden ze szlachetniejszych rodzajów miodu. Jest też dość drogi, bo bardzo rzadko spotykany. Ma jednak sporo zalet zdrowotnych ze względu na roślinę, z której jest pozyskiwany.

  1. Co zawiera miód z mniszka lekarskiego?
  2. Na jakie dolegliwości pomaga miód mniszkowy?
  3. Jak stosować miód z mniszka lekarskiego?
  4. Jak przechowywać miód?

Miód mniszkowy jest pozyskiwany z żółtych kwiatów mniszka lekarskiego, tzw. mleczy lub dmuchawców, popularnej rośliny występującej wiosną (i tylko wtedy) na łąkach, przy drogach, a nawet na miejskich trawnikach. Choć wydawałoby się, że powinien być łatwo dostępny, bo mniszek lekarski rośnie niemal wszędzie, to nie jest tak, bo pszczoły często wykorzystują nektar mniszkowy na swoje własne potrzeby. Miód mniszkowy jest też nazywany miodem majowym, bo tylko w maju obficie kwitnie mniszek lekarski.

Co zawiera miód z mniszka lekarskiego?

Miód mniszkowy ma kolor od jasnożółtego aż po niemal pomarańczowy. Jest bardzo słodki, lekko kwaskowy i dość szybko się krystalizuje, ma lekko wyczuwalny aromat mniszka. Miód z mniszka zawiera głównie cukry (fruktozę i glukozę), olejki eteryczne, kwasy organiczne i cenne enzymy, a także:

  • witaminy, m.in. witaminę C oraz B2, a także cholinę, czyli witaminę B4
  • składniki mineralne, w tym potas, fosfor, mangan czy żelazo.

Na jakie dolegliwości pomaga miód mniszkowy?

Miód mniszkowy jest tak cenny, bo podobnie jak inne miody zawiera szereg substancji korzystnych dla zdrowia, a także te, które są charakterystyczne dla mniszka lekarskiego. Taki miód dobrze działa na:

  • schorzenia reumatyczne
  • stany zapalne wątroby i woreczka żółciowego
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza
  • choroby serca
  • stany wyczerpania psychofizycznego
  • zaburzenia trawienia spowodowane niedostatecznym wydzielaniem enzymów trawiennych
  • schorzenia żołądka i jelit na tle skurczowym

Jak stosować miód z mniszka lekarskiego?

Miód mniszkowy można wykorzystywać dokładnie tak samo jak inne miody. Przede wszystkim warto nim zastępować biały cukier, bo jest zdecydowanie bardziej wartościowy niż cukier. Nadaje się do słodzenia herbaty, ale trzeba pamiętać, by dodawać go do napoju ostudzonego do około 50 st. Celsjusza – w gorącej wodzie miód traci swoje cenne właściwości. Można nim polewać placki, dodawać do ciast, owsianki, jeść z białym serem albo po prostu jako dodatek do chleba.

Jak przechowywać miód?

Miód należy przechowywać w zakręconym szczelnie słoiku, najlepiej w temperaturze pokojowej. Warto wybrać dla niego ciemne lub zacienione miejsce, tak by nie stał bezpośrednio na słońcu. Miód można przechowywać długo, bo się nie psuje, jednak z czasem traci nieco swoich cennych wartości.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.