Zamknij

Jakie właściwości ma miód lipowy? Na co pomaga?

20.10.2021 16:05
Na co pomaga miód lipowy?
fot. Shutterstock

Miód lipowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów w Polsce. Uważany jest za skuteczny środek wspomagający leczenie sezonowych infekcji. Ma działanie napotne i wykrztuśne. A to nie wszystkie jego właściwości. Zobacz, na co pomaga miód lipowy i jak najlepiej go jeść.

Miód lipowy produkowany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy – drzewa rosnącego głównie w Europie i na Kaukazie. Kwiaty lipy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków, które są też obecne w miodzie lipowym. Lekarze – i konwencjonalni, i specjaliści medycyny naturalnej – zgadzają się, że miód wspomaga leczenie wielu chorób, w tym infekcji wywoływanych przez wirusy i bakterie. W leczeniu przeziębień i innych sezonowych infekcji szczególnie cenny jest miód lipowy.

Jakie właściwości ma miód lipowy?

Miód lipowy ma silne właściwości antybiotyczne i  podobnie jak czosnek zwalcza drobnoustroje. Zawiera sporo cennych składników, w tym garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy czy pektyny, a także niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Miód lipowy ma działanie:

  • przeciwbakteryjne
  • wykrztuśne
  • przeciwkaszlowe
  • napotne
  • przeciwgorączkowe
  • uspokajające i lekko nasenne
  • regulujące ciśnienie krwi
  • lekko moczopędne.

Ze względu na te cechy miód lipowy szczególnie przydaje się w walce z przeziębieniem, objawami grypy, zapaleniu płuc i oskrzeli, a także w chorobach układu krwionośnego i nerwowego.

Jak rozpoznać miód lipowy?

Miód lipowy jest dość łatwo rozpoznać – warto zwrócić szczególną uwagę na jego kolor, smak, a także zapach, w którym wyczuwalny jest wyraźny aromat lipy.

Ma też charakterystyczną jasnożółtą, słomkową barwę, choć miewa też zielonkawy odcień – wszystko zależy od odmiany lipy i pory zbioru. Miód lipowy ma intensywnie słodki miodowy smak z lekko kwaskowatym posmakiem. Jego smak bywa też określany jako ostry, a nawet lekko gorzkawy.

Kupując miód lipowy warto zwrócić, by pochodził on z polskich pasiek. Na etykiecie powinien być wymieniony jeden producent. Należy się zastanowić, jeśli na opakowaniu jest informacja, że produkt jest mieszanką miodów (zwłaszcza spoza Unii Europejskiej) – taki produkt może nie mieć tak cennych właściwości jak ten pochodzący z lokalnej polskiej pasieki.

Ile kalorii ma miód lipowy?

Kaloryczność miodu lipowego to: 319 kcal w 100 g.

Warto też pamiętać, że miód lipowy ma dość wysoki indeks glikemiczny (IG), który wynosi 55 (niektóre miody mają jednak wyższy).

Jak stosować miód lipowy?

Miodu lipowego można używać jak każdego innego miodu: jako dodatku do napojów, w tym herbaty czy mleka, owsianki, deserów, dressingów do sałatek. Można zastępować nim biały cukier w różnych potrawach.

Szczególnie korzystne dla zdrowia jest dodawanie miodu lipowego do naparu z kwiatu lipy (przestudzonego do 50-60 st. C) – gdy składniki te wzajemnie wzmacniają swoje działanie.

Czy miód warto dodawać do herbaty?

Tak, ale nie wolno dodawać go do gorącego napoju – niezależnie od tego, czy będzie to herbata, czy mleko. Temperatura płynu nie powinna przekraczać 50-60 st. Celsjusza, w innym wypadku miód straci swoje dobroczynne właściwości, bo zawarte w miodzie enzymy są bardzo wrażliwe na temperaturę – w zbyt wysokiej po prostu ścinają się jak białko.

Choć uważa się, że rozcieńczony miód ma więcej korzystnych właściwości niż w skondensowanej formie i łatwiej się przyswaja, to są też specjaliści mający odmienne zdanie. Niektórzy naukowy twierdzą, że hormony roślinne zawarte w miodzie nie rozpuszczają się w wodzie, tylko osadzają na ściankach szklanki, przez co całe dobro zostaje w naczyniu, a miód najlepiej spożywać w naturalnej postaci, bez rozcieńczania, bo działa wtedy antybakteryjnie na przełyk.

Kto nie powinien jeść miodu lipowego? Przeciwwskazania

Podobnie jak w przypadku innych miodów, również miodu lipowego nie powinny jeść niektóre osoby. Nie jest on wskazany dla:

  • niemowląt, czyli dzieci w 1. roku życia – w miodzie mogą występować przetrwalniki toksyny botulinowej (Clostridium botulinum), z którymi niedojrzały układ pokarmowy dzieci może sobie nie poradzić i może u niech dojść do zatrucia i rozwoju botulizmu dziecięcego.
  • alergików – osoby uczulone na pyłki kwiatowe powinny wykluczyć miód ze swojej diety. Reakcja alergiczna może także wystąpić w przypadku alergii na jad pszczeli lub na pyłki traw i zbóż, w zależności od rodzaju miodu.
  • chorych na cukrzycę – miód lipowy jest skoncentrowanym źródłem węglowodanów prostych i ma dość wysoki indeks glikemiczny. Cukrzycy nie powinni w ogóle spożywać miodu lub jeść go w bardzo niewielkiej kontrolowanej ilości.

Warto też pamiętać, że miód, jak każde źródło cukru, może przyczyniać się do  rozwoju próchnicy. Na jego nadmiar w diecie powinny też uważać osoby z nadwagą i otyłością, bo to produkt bardzo kaloryczny.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła: Izielnik.pl / M. Bąkowska, K. Janda, Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):147-151 / Wszechnica-zywieniowa.sggw.pl