Mikroplastik w owocach morza. 100% zanieczyszczonych

18.08.2020 12:16
Mikroplastik w owocach morza
fot. Shutterstock

Australijscy naukowcy przebadali pięć różnych rodzajów owoców morza pod względem zanieczyszczeń. W każdym był mikroplastik.

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Queensland wykazało, że owoce morza są masowo zanieczyszczone mikroplastikiem. Tworzywa sztuczne znaleziono w krewetkach, kalmarach, ostrygach, krabach oraz w sardynkach.

Mikroplastik w owocach morza

- We wszystkich testowanych próbkach stwierdziliśmy polichlorek winylu, ale w największej ilości występował polietylen. Spośród przebadanych jadalnych gatunków morskich najwyższą zawartość plastiku miały sardynki - poinformowała koordynatorka badań Francisa Ribeiro z Queensland Alliance for Environmental Health Sciences.

Całkowite stężenie plastiku wahało się od 0,04 mg na 1 gram produktu w kalmarach, poprzez 0,07 mg w krewetkach, 0,1 mg w ostrygach, 0,3 mg w krabach, aż po 2,9 mg w sardynkach.

Wyniki opublikowano w "Environmental Science & Technology".

Mikroplastik - co to?

Mikroplastik to kawałki tworzyw sztucznych o średnicy poniżej 5 mm. Powstaje m.in. wskutek rozpadu większych kawałków plastiku pod wpływem działania sił przyrody, starzenia się materiału czy mechanicznego zużycia.

Mikroplastik odkryto m.in. w wodzie pitnej oraz w soli kuchennej. Wciąż trwają dyskusje na temat wpływu drobinek na zdrowie.

W kolejnych etapach badań australijscy naukowcy przeprowadzą śledztwo, skąd plastik wziął się w owocach morza. Podejmą także próbę określenia szkodliwych ilości mikroplastiku dla człowieka.

To może cię zainteresować:

Źródło: uq.edu.au