Oceń
Migdały to nasiona migdałowca zwyczajnego. Są świetnym pomysłem na zdrową przekąskę, ale też doskonałym dodatkiem do różnych potraw. A ponieważ zawierają mnóstwo cennych składników, jedzenie ich jest korzystne dla zdrowia. Zobacz, dlaczego poza różnymi orzechami warto jeść także migdały.
Jakie są rodzaje migdałów?
Migdały występują w dwóch odmianach: słodkiej i gorzkiej. Odmiana słodka nadaje się do jedzenia, natomiast gorzka jest niejadalna ze względu na dużą zawartość amigdaliny, która ma toksyczne działanie. Z tego powodu gorzkie migdały są używane tylko do aromatyzowania, np. wyrobów cukierniczych czy kosmetyków. Ze słodkiej odmiany migdałów wytwarzany jest natomiast olej migdałowy, którego używa się do pielęgnacji skóry i do masażu.
Wartości odżywcze migdałów
Migdały zawierają spore ilości białka i tłuszczów, głównie jedno- i wielonienasyconych (w tym kwasy omega-3), a także błonnika pokarmowego, który usprawnia prace jelit. Duża zawartość tłuszczu powoduje jednak, że są dość kaloryczne.Ponadto są w nich cenne składniki mineralne oraz witaminy. Migdały zawierają:
- potas
- fosfor
- wapń
- magnez
- żelazo
- witaminy z grupy B (w tym cholinę)
- witaminę E
Choć migdały oprócz cennych kwasów tłuszczowych omega-3, zawierają też duże ilości kwasów omega-6 (omega-6 trzeba spożywać mniej), to dietetycy radzą, by nie przejmować się tym, o ile codziennie spożywamy też inne produkty, które są dobrym źródłem omega-3 (np. olej rzepakowy, lniany czy ryby).
Zalety zdrowotne migdałów
Skórki migdałów są niezwykle cenne – zawierają spore ilości antyoksydantów zmniejszających ryzyko wielu chorób i ich powikłań – dlatego lepiej jeść migdały bez obierania. Wersja blanszowana migdałów (bez skórek) lub migdały w płatkach mają mniej korzystne działanie dla zdrowia. Ze względu na składniki, które zawierają, migdały:
- zapobiegają nowotworom
- opóźniają procesy starzenia
- obniżają stężenie glukozy we krwi
- zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- wspomagają pracę układu nerwowego.
Ile kalorii mają migdały?
Migdały są dość kaloryczne – w 100 g produktu jest 575 kcal. Wystarczy jednak kilka sztuk dziennie, by dostarczyć organizmowi cenne składniki, które zawierają. Już ok. 45 g migdałów dziennie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Jak jeść migdały?
Migdały są zdrową przekąską (warto zastępować nimi np. słodkie batoniki) – sycą i dostarczają składników potrzebnych organizmowi. Są też świetnym dodatkiem do różnych potraw, nie tylko słodkich ciast, ale także pieczonych warzyw, owsianki czy dań mięsnych. Warto wybierać migdały nieobrane, naturalne i bez dodatków, np. tłuszczu, soli, cukru czy nawet miodu. Migdały blanszowane, bez skórki, są mniej wartościowe niż nieobrane, ale lepiej nadają się do niektórych potraw. Z migdałów robi się też napoje roślinne, tzw. mleko migdałowe.
Jak uprażyć migdały?
Prażone migdały są smaczne i chrupiące. Uprażenie ich nie jest trudne. Jak to zrobić?
- Migdały wsyp na rozgrzaną suchą patelnię z nieprzywierającym dnem.
- Praż na średnim ogniu, mieszając dość często, przez kilka minut.
- Migdały są gotowe, gdy lekko się przyrumienią i zaczną charakterystycznie pachnieć.
- Uprażone migdały trzeba od razu zdjąć z gorącej patelni (inaczej mogą się przypalić!).
Migdały można też blanszować, żeby obrać je z brązowej skórki (ale wtedy zawierają już mniej cennych dla zdrowia składników). W tym celu trzeba je wrzucić do wrzącej wody na ok. 10 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Skórka zejdzie niemal sama.
Źródło: Dietetycy.org.pl
Oceń artykuł