Zamknij

Czy migdały są zdrowe? Wartości odżywcze i zalety zdrowotne migdałów

06.05.2021
Aktualizacja: 07.05.2021 14:05
Migdały - wartości, kalorie
fot. andregric/easyfotostock/Eastnews

Migdały, podobnie jak orzechy, świetnie wpływają na pracę mózgu. Mają działanie antynowotworowe, ale mogą też obniżać cholesterol. Tyle działań zdrowotnych w zwykłych migdałach? Oczywiście! Poza tym migdały są pyszne.

Migdały to nasiona migdałowca zwyczajnego. Są świetnym pomysłem na zdrową przekąskę, ale też doskonałym dodatkiem do różnych potraw. A ponieważ zawierają mnóstwo cennych składników, jedzenie ich jest korzystne dla zdrowia. Zobacz, dlaczego poza różnymi orzechami warto jeść także migdały.

Jakie są rodzaje migdałów?

Migdały występują w dwóch odmianach: słodkiej i gorzkiej. Odmiana słodka nadaje się do jedzenia, natomiast gorzka jest niejadalna ze względu na dużą zawartość amigdaliny, która ma toksyczne działanie. Z tego powodu gorzkie migdały są używane tylko do aromatyzowania, np. wyrobów cukierniczych czy kosmetyków. Ze słodkiej odmiany migdałów wytwarzany jest natomiast olej migdałowy, którego używa się do pielęgnacji skóry i do masażu.

Wartości odżywcze migdałów

Migdały zawierają spore ilości białka i tłuszczów, głównie jedno- i wielonienasyconych (w tym kwasy omega-3), a także błonnika pokarmowego, który usprawnia prace jelit. Duża zawartość tłuszczu powoduje jednak, że są dość kaloryczne.Ponadto są w nich cenne składniki mineralne oraz witaminy. Migdały zawierają:

  • potas
  • fosfor
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • witaminy z grupy B (w tym cholinę)
  • witaminę E

Choć migdały oprócz cennych kwasów tłuszczowych omega-3, zawierają też duże ilości kwasów omega-6 (omega-6 trzeba spożywać mniej), to dietetycy radzą, by nie przejmować się tym, o ile codziennie spożywamy też inne produkty, które są dobrym źródłem omega-3 (np. olej rzepakowy, lniany czy ryby).

Zalety zdrowotne migdałów

Skórki migdałów są niezwykle cenne – zawierają spore ilości antyoksydantów zmniejszających ryzyko wielu chorób i ich powikłań – dlatego lepiej jeść migdały bez obierania. Wersja blanszowana migdałów (bez skórek) lub migdały w płatkach mają mniej korzystne działanie dla zdrowia. Ze względu na składniki, które zawierają, migdały:

  • zapobiegają nowotworom
  • opóźniają procesy starzenia
  • obniżają stężenie glukozy we krwi
  • zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • wspomagają pracę układu nerwowego.

Ile kalorii mają migdały?

Migdały są dość kaloryczne – w 100 g produktu jest 575 kcal. Wystarczy jednak kilka sztuk dziennie, by dostarczyć organizmowi cenne składniki, które zawierają. Już ok. 45 g migdałów dziennie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jak jeść migdały?

Migdały są zdrową przekąską (warto zastępować nimi np. słodkie batoniki) – sycą i dostarczają składników potrzebnych organizmowi. Są też świetnym dodatkiem do różnych potraw, nie tylko słodkich ciast, ale także pieczonych warzyw, owsianki czy dań mięsnych. Warto wybierać migdały nieobrane, naturalne i bez dodatków, np. tłuszczu, soli, cukru czy nawet miodu. Migdały blanszowane, bez skórki, są mniej wartościowe niż nieobrane, ale lepiej nadają się do niektórych potraw. Z migdałów robi się też napoje roślinne, tzw. mleko migdałowe.

Jak uprażyć migdały?

Prażone migdały są smaczne i chrupiące. Uprażenie ich nie jest trudne. Jak to zrobić?

  1. Migdały wsyp na rozgrzaną suchą patelnię z nieprzywierającym dnem.
  2. Praż na średnim ogniu, mieszając dość często, przez kilka minut.
  3. Migdały są gotowe, gdy lekko się przyrumienią i zaczną charakterystycznie pachnieć.
  4. Uprażone migdały trzeba od razu zdjąć z gorącej patelni (inaczej mogą się przypalić!).

Migdały można też blanszować, żeby obrać je z brązowej skórki (ale wtedy zawierają już mniej cennych dla zdrowia składników). W tym celu trzeba je wrzucić do wrzącej wody na ok. 10 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Skórka zejdzie niemal sama.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Dietetycy.org.pl