Zamknij

Co się stanie, jeśli będziesz jeść miechunkę? Tak działa na organizm

22.08.2022
Aktualizacja: 22.08.2022 15:50

Miechunka jest często używana jako ozdoba deserów w cukierniach czy restauracjach. Wiele osób boi się ją jeść, bo choć sam owoc wygląda niewinnie, to wyrasta z kwiatu, którego płatki są już suche, gdy jagoda jest zdatna do jedzenia. Zobacz, dlaczego warto jeść miechunkę i jaki smak ma ten owoc.

Miechunka - co to za owoc?
fot. Schutterstock

Owoc miechunki wygląda jak żółta kulka i jest otoczony suchymi płatkami kwiatowego kielicha – to właśnie on budzi zwykle konsternację i wątpliwości, czy miechunka jest jadalna. A można ją jeść z powodzeniem! Miechunka (Physalis peruviana), zwana też jagodą peruwiańską, złotą jagodą lub agrestem cyprysowym, pochodzi z Brazylii, skąd rozprzestrzeniła się na resztę świata. Teraz jest uprawiana głównie w Kolumbii, ale także m.in. w Egipcie, RPA czy Indiach.

Jaki smak ma miechunka?

Miechunka to żółta jagoda, która wyrasta z ażurowego nadmuchanego kielicha kwiatowego, otwierającego się, gdy owoc w środku jest dojrzały. Łudząco przypomina mirabelkę lub pomidorka koktajlowego, a w jej środku są drobne pestki i delikatny miąższ. Ma smak słodko-kwaśny z odrobiną goryczki.

Co zawiera miechunka?

Miechunka, podobnie jak ziemniaki, papryka, bakłażan czy pomidory, należy do rodziny psiankowatych. Jest wartościowa odżywczo, ponieważ poza wieloma cennymi substancjami oraz antyoksydantami (antocyjanami, zeaksantyną, flawonoidami), zawiera również:

  • witaminę C
  • witaminę E
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B
  • beta karoten

a także składniki mineralne:

Jakie działanie na organizm ma miechunka?

Na terenach, gdzie miechunka rośnie naturalnie, od wieków wykorzystywana była w celach leczniczych – takie właściwości mają zwłaszcza ekstrakty z łodyg, które służyły jako leki na malarię czy rzeżączkę, a także reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie wątroby czy cukrzycę. Lecznicze działanie mają również owoce miechunki. Udowodniono, że działają:

  • antyoksydacyjnie
  • przeciwnowotworowo
  • ochronnie na wątrobę
  • przeciwcukrzycowo
  • obniżająco na poziom cholesterolu
  • antybakteryjnie
  • łagodząco na dolegliwości przewodu pokarmowego.

ważne!

Miechunka, podobnie jak wszystkie rośliny psiankowate, zawiera alkaloidy, które znane są z działania leczniczego i prozdrowotnego, ale trzeba pamiętać, że są to także substancje trujące. Owoce należy jeść wyłącznie wtedy, gdy są dojrzałe. Niedojrzała, zielona miechunka może zaszkodzić tak samo jak inne niedojrzałe rośliny psiankowate, np. ziemniaki.

Jak jeść miechunkę?

Owoce miechunki można jeść na surowo. W sklepach można kupić także suszoną miechunkę (w smaku jest podobna podobne do rodzynek, ale kwaśniejsza). Ze świeżej miechunki można przygotować dżem lub marmoladę. Owoce te dobrze komponują się też jako dodatek do mięsa. Z miechunki można także przyrządzić domową nalewkę.

Miechunkę często wykorzystuje się do deserów, sałatek czy koktajli owocowych. Ze względu na swój niecodzienny wygląd stosowana jest także jako dekoracja do potraw, głównie do deserów.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: Ekologia.pl / Dietetycy.org.pl / Kuchnia Wirtualna Polska